Dome slatki dome
SALONE DEL MOBILE MILANO

Neočekivan potez hrvatskog proizvođača namještaja
Objavljeno 11. travnja, 2019.
Prostoria u suradnji s dizajn kolektivom Numen/For Use hrabrim pristupom želi privući pozornost i povećati izvoz

U njihovoj se sofi sjedi u uredu francuskog premijera, njihovim su foteljama opremljeni Starbucks u Milanu, zračne luke u Švicarskoj, Rusiji i Izraelu, uredi Microsofta te hoteli od Singapura do Finske. Osvajaju međunarodne nagrade i prisutni su na prestižnim lokacijama od New Yorka do Pariza. Najuspješniji hrvatski proizvođač vrhunskog namještaja Prostoria zapošljava više od 180 radnika u Svetom Križu Začretje, a ovu brojku planiraju povećati za 50 % u sljedeće dvije godine, fokusirajući se ponajprije na izvoz.Prostorne instalacije

Pritom im je najvažniji alat nastup na međunarodnim sajmovima namještaja na kojima su redovito prisutni. Predstavljaju se na najpoznatijem, Salone del Mobile u Milanu, i to neočekivanim pristupom koji se razlikuje od dosadašnjih. Umjesto izlaganja čitave kolekcije, Prostoria se odvažila u 200 kvadrata izložiti dvije sofe koje, kako kažu, odudaraju od trenutačnih komercijalnih trendova. I sofe i izložbeni prostor dizajnirao je hrvatski kolektiv svjetskoga glasa Numen/For Use.


Nakon početnih uspjeha sa sofa-bedom Revolve, kultnim Polygonom i Trifidaeom te nizom drugih nagrađenih projekata, ovim je suradnja Prostorije i dizajnerskog studija Numen/For Use dostigla novu razinu. Široj javnosti možda poznatiji po atraktivnim prostornim instalacijama, kao ona nedavno realizirana na Tjednu mode u Londonu za Anyu Hindmarch, Numen/For Use su od Prostorije dobili odriješene ruke za dizajn cjelovite prezentacije na razmeđu eksperimentalne arhitekture i dizajnerskog namještaja.


- U Milanu predstavljamo dva nova sustava ojastučenog namještaja, Lowlife i Loop. Oba su projekta, na neki način, nastala na istraživanju potencijala novog čitanja koncepata neformalnog prostora i nekonvencionalnih društvenih odnosa koji su karakterizirali supkulturne pokrete 60-ih - pojašnjava dizajner Nikola Radeljković iz kolektiva Nu men/For Use.


Lowlife je modularni sustav koji kombinira različite visine naslona s tri različite dubine sjedenja omogućujući potpuno prilagođeno iskustvo opuštanja. Blago zaobljeni rubovi modula poprimaju pulsirajuće i dinamične oblike obogaćene glatkim, futurističkim prizvucima. Loop je modularni sustav koji unutrašnjost pretvara u udoban krajolik. Kontinuiranim slijedom sjedećih modula i taburea nastaje mekani reljef površina prikladnih za opuštanje, dokoličarenje te nove načine života i druženja.
Inspirirati arhitekte

Uz to, Prostoria je jedan od deset odabranih globalnih proizvođača namještaja s ekskluzivnim pravom korištenja novih tkanina apsolutnog svjetskog lidera u proizvodnji dekorativnih tkanina, danskog Kvadrata. Tako će Prostorijini noviteti biti predstavljeni u tkaninama Rafa Simonsa, umjetničkog direktora Jill Sander, Christiana Diora i Calvina Kleina.

- Oba sustava koja predstavljamo u Milanu karakteristična su po niskom sjedenju koje je trenutačno slabije zastupljeno. Time želimo izići iz sigurne zone, napraviti nešto manje komercijalno te se nadamo istaknuti iz mase, privući novu publiku i inspirirati arhitekte i dizajnere interijera - ističe arhitektica Biljana Angelovski iz Prostorije. N.Vekić
PO MNOGOČEMU RIJETKI U SVIJETU
Prostoria posluje od 2011. u Svetom Križu Začretje, gdje na jednom mjestu objedinjuje cjelokupni proizvodni proces, po čemu je među rijetkima u svijetu. Dizajniranje i proizvodnja s predznakom kvalitete, u suradnji s ponajboljim domaćim i inozemnim dizajnerima te iznimna pozornost poklonjena detaljima finalnog proizvoda, u proteklih su sedam i pol godina bili preduvjeti na temelju kojih se Prostoria razvila u svjetski poznati dizajnerski brend koji u svom katalogu već ima ikone poput fotelje Polygon i transformabilne sofe Revolve. Proizvodnja se zbog složenosti dizajna novih proizvoda, ali i velikog širenja opsega i raznolikosti produkcije, sustavno transformirala iz obrtničke proizvodnje ojastučenog namještaja u suvremenu industrijsku, visoko tehnološku, proširenu na namještaj od masivnog drva i metala. Količine i varijacije proizvoda kao i utrostručenje broja ljudi uključenih u proizvodni proces iziskuju razvijeni i strukturirani sustav proizvodnje i kontrole proizvoda, u kojem je fina ručna izrada i dalje važan dio. Zapošljavanje visokoobrazovanih inženjera, nabava najsuvremenije CAM tehnologije i, prije svega, promjena paradigme, omogućili su nastanak, primjerice, inovativnog naslonjača Trifidae, ali su još i važnije, visoko uzdigle tehnološke kapacitete Prostorije.
Lowlife je modularni sustav koji kombinira različite visine naslona s tri različite dubine sjedenja
Blago zaobljeni rubovi modula poprimaju dinamične oblike obogaćene glatkim, futurističkim prizvucima
U Milanu predstavljaju dva nova sustava ojastučenog namještaja, Lowlife i Loop