Dome slatki dome
REZIDBA I ODRŽAVANJE UKRASNOG BILJA

Što je potrebno obaviti u pravo vrijeme za bolji rast biljaka
Objavljeno 11. travnja, 2019.

Da bi ukrasno grmlje i drveće djelovalo lijepo, potrebno ga je održavati, a ako neko vrijeme nije održavano, potrebno ga je rezidbom i gnojidbom obnoviti. Nakon toga, nužno je svake godine u pravo vrijeme obaviti rezidbu kako bi se održavao željeni oblik određenog drveta ili grma i kako bi se potaknulo biljku da bolje cvate i eventualno stvara više plodova koji također mogu biti vrlo dekorativni. Osim toga, rezidbom prorjeđujemo preguste grmove te uklanjamo suhe i bolesne grane koje su izvor bolesti i štetnika pa tako održavamo drveće i grmlje u našem vrtu zdravim.

Magnoliju ćete održavati u dobroj formi i ona će vam bogato cvasti ako joj u travnju ili svibnju nakon cvatnje odrežete vrhove grana koje su ocvale. Odrežite suhe grane i grane koje su ogoljele što niže, neposredno iznad novog, mladog izboja koji će zamijeniti takvu granu. No, želite li magnoliju sasvim obnoviti, tada biste morali pričekati zimu kada magnolija odbaci lišće i miruje. Tada je jako potkratite, do rašlji osnovnih grana, odnosno ovisno o visini njezina debla 60 do 80 cm od tla.

Visok, mirisan grm bijelog jasmina je pajasmin. Njega ćete svake godine rezati i podmlađivati tako da mu u lipnju nakon cvatnje jače do mladih izboja odrežete ocvale izboje. Osim toga, jače izboje koji nisu cvali odrežite do polovine te do kraja, odstranite sve suhe i slabe izboje i one koji smetaju drugima ili nagrđuju oblik grma.

Nemojte ih zaboraviti dobro pognojiti, po mogućnosti odležanim stajskim gnojem ili kompostom, te povremeno zaliti jer tek tada će ono smoći dovoljno snage da obilno cvate. J.Kn.
GRM SKROMNIH ZAHTJEVA
Forsythia suspensa je veliki grm skromnih zahtjeva. Uspijeva na svakom dobrom vrtnom tlu, na suncu ili u polusjeni, iako na suncu i u rahlijoj zemlji bogatije cvjeta. Dobro podnosi zagađenost zraka i niske temperature. Ne traži ni poseban režim zalijevanja. Orezivanjem se podstiče stvaranje mladih izdanaka. Orežite je u proljeće, nakon cvjetanja, prije nego što počnu rasti mladi izdanci.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike