Osijek
DRUGO IZDANJE EKO TRGA NA OSJEČKOJ TRŽNICI

Natjecanje za najbolji ekonamaz i besplatne palačinke za sve kupce
Objavljeno 10. travnja, 2019.
Pozivam građane da posjete Trg i degustiraju zdrave i ukusne proizvode koje ćemo im ponuditi - rekla nam je Ljiljana Olujić

Nakon prošlotjedne premijere, Eko trg, novi projekt Tržnice d.o.o. Osijek, odnosno nastavak i nadogradnja dobro poznatog Zelenog četvrtka, koji je nakon petstotinjak izdanja i punoljetnosti obogaćen snažnom sinergijom sa Solidarnom EKO grupom te Udrugom SLAP i njihovim projektom e-ceker, u četvrtak će doživjeti svoje drugo izdanje.

Riječ je o posebno označenom prostoru na glavnoj tržnici na kojemu će svoje proizvode svakoga četvrtka, petka i subote, u vremenu od 9 do 12 sati, prodavati isključivo ekološki certificirani proizvođači.

- Željeli smo izdvojiti jedan dio tržnice u kojemu će svoje proizvode nuditi isključivo ekološki certificirani proizvođači koji zadovoljavaju najviše standarde u poljoprivrednoj proizvodnji - rekao nam je direktor Tržnice Igor Medić, istaknuvši da se tijekom Zelenog četvrtka prezentiralo oko 120 takvih proizvođača.

Zeleni četvrtak je originalna i specifična priča osječke tržnice, koju je od 2006. godine organizirala i vodila Ljiljana Olujić. Tijekom svih tih godina ona je informirala i educirala brojne naše sugrađane, iz čega se razvio prepoznatljivi događaj rado praćen od strane građana i medija. Ta će se tradicija, sada u proširenom izdanju, nastaviti i dalje. Jedna od novosti je i ta da se od četvrtka na Eko trgu ukidaju plastične i uvode papirnate vrećice. Što se tiče ponude, ona će i ovaj put biti iznimno bogata, pri čemu treba istaknuti natjecanje za najbolji ekonamaz i posebne palačinke koje će dobiti svi kupci, a koje će pripremati djelatnici Tržnice.

- Nudit će se namazi od batata, butternut tikve, raznih orašastih plodova, pekmezi...

Svatko tko dođe na Eko trg dobit će štapić i moći će kušati namaze te odlučiti koji mu je najbolji. Mi ćemo voditi evidenciju i na kraju proglasiti pobjednika, a svi kupci Eko tržnice dobiti će i posebne palačinke s namazom koji su odabrali, stoga pozivam građane da posjete Trg i degustiraju zdrave i ukusne proizvode koje ćemo im ponuditi - rekla nam je gospođa Ljiljana, dodavši da će se na štandovima naći i svježe povrće, salate, mladi luk, začinsko bilje i medvjeđi luk, jako dobar za imunitet, što će posebno zanimati one koji dolaskom proljeća muku muče s alergijama.

Bit će tamo i raznog brašna i krupice, jako dobar izbor ekoloških čajeva s Papuka, ekološkog kupinovog vina, ekosoka od aronije, namaza od orašastih plodova, kao i mješavine za takozvani sirovi kruh i krekere, što je poznata inovacija Zelenog četvrtka. I tu nije kraj iznenađenjima jer kao posebni gosti u 10 sati, kada i počinje natjecanje za najbolji namaz, dolaze djeca iz Dječjeg vrtića Mak, koji je od prošle godine nositelj zlatnog statusa međunarodnog ekovrtića i jedini takav vrtić u gradu.

Zahvaljujući tom statusu, djeca iz vrtića Mak svakodnevno se upoznaju s potrebom odvajanja otpada i odgovornim ponašanjem prema prirodi, stoga će se posjet Eko trgu odlično uklopiti u njihove aktivnosti. Oni će, naglašava gospođa Ljiljana, biti grupa degustatora čiji će glasovi vrijediti duplo.
Ivan Alilović
PONUDA I NEPREHRAMBENIH PROIZVODA
Direktor Tržnice d.o.o. Osijek Igor Medić najavljuje da će se ekoponuda na osječkoj Tržnici širiti i ubuduće, pri čemu se to ne odnosi samo na prehrambene proizvode.

- Želimo se udružiti s drugim ekološkim institucijama te ovim putem pozivamo sve ekološke udruge, zadruge, bilo koga s prefiksom eko, iz bilo kojeg segmenta, to može biti proizvodnja drvenih igračaka, bilo čega što je povezano s ekologijom, sve njih pozivamo da izlažu na Eko trgu. Takvim ćemo udrugama omogućiti da bez naknade izlažu na Eko trgu. Naravno, s gospođom Ljiljanom ćemo to uskladiti i odabrati koji će to dan biti, da nam se ne preklapa s prezentacijom zdrave hrane, što je na prvom mjestu - ističe Medić.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike