Osijek
JOSIPA MIJOČ MEĐU 20 IZLAGAČA:

Aktivno istražuje uspješnost EU-Kina knjižnih festivala
Objavljeno 10. travnja, 2019.

Na Zagrebačkoj školi ekonomije i managementa održana je konferencija Suradnja 16+1 i njezine perspektive (16+1 Cooperation and its Prospect), u povodu posjeta predsjednika Državnog vijeća NR Kine Li Keqianga, a organizator je konferencije Zagrebačka škola ekonomije i managementa u suradnji s kineskom Akademijom društvenih znanosti. Riječ je o prvoj aktivnosti u okviru foruma posvećenog suradničkoj inicijativi koja se ove godine održava u Republici Hrvatskoj, a okuplja znanstvenike, gospodarstvenike i državnike.

Konferencija je svečano otvorena 8. travnja, a okupljene uzvanike pozdravili su g. Wang Jingqing, potpredsjednik Kineske akademije društvenih znanosti, gosp. Ante Simonić, profesor i jedan od bivših potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske, te gđa Milena Žic-Fuchs, akademkinja na Sveučilištu u Zagrebu.

O značenju suradnje NR Kine i sedamnaest zemalja iz suradničke 16+1 inicijative u uvodnom je predavanju razložio Huang Ping, generalni direktor Instituta za Europske studije te ujedno i predsjednik mreže mozgova suradničke inicijative 16+1 i predsjednik Kina-CEE instituta.

Između dvadeset cijenjenih i istaknutih izlagača svoje je mjesto pronašla i Josipa Mijoč, izvanredna profesorica na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, koja se u posljednje tri godine uspješno povezuje s kineskim znanstvenicima i gospodarstvenicima. Josipa Mijoč prezentirala je izlaganje pod naslovom Kreativna industrija u promociji dugovječnosti hrvatsko-kineske suradnje – projekt Vilijun. Kako je izjavila, “hrvatsko-kineska kulturna i gospodarska tradicija posjeduje dokaze o višestoljetnoj suradnji globalno zapamćenoj prinosom Marka Pola i pravi je trenutak za strateško korištenje kreativne industrije u izgradnji tematskih proizvoda prikladnih za globalno tržište.”

Svojim je izlaganjem Josipa Mijoč upozorila na prinose projekta Vilijun, kojim je ostvareno čak devet proizvoda kreativne industrije povezanih s oživljavanjem Puta svile. Kako je podsjetila, nakon boravka na Europsko-kineskom međunarodnom književnom festivalu u Pekingu i Chengduu u studenom 2017. (na kojem su svoje umjetničke i kreativne prakse predstavili ne samo Osijek nego i Hrvatska), mlada osječka znanstvenica i nadalje aktivno vodi istraživanje uspješnosti EU-Kina književnih festivala koji se organiziraju u Kini. Istraživanja sustavno provodi s Peterom Goffom i Jasnom Horvat, književnicom čiji je roman Vilijun u podlozi istoimenoga projekta. N. Vekić

Narcisa Vekić
KREATIVNA RIZNICA
Kineskim predstavnicima na konferenciji Josipa Mijoč uručila je publikaciju Ars Andizetum, kojoj je, uz Jasnu Horvat i Anu Zrnić urednicom, a koja je objavljena u izdanju Instituta Andizet. Riječ je o dvojezičnoj englesko-kineskoj publikaciji s opisom kreativnih proizvoda ostvarenih u okviru projekta Vilijun, a koja se u otvorenom pristupu može besplatno preuzeti s mrežnih stranica Instituta Andizet.

U raspravi koja je toga dana uslijedila na Zagrebačkoj školi ekonomije i managementa predstavnici kineske akademske zajednice zaključili su kako su upravo ekonomski stručnjaci i znanstvenici ključni u razvijanju kreativne industrije. Gospodin Huang Ping istaknuo je kako su kulturni projekti poveznica gospodarstava, a kulturne različitosti nužno je očuvati populariziranjem kultura i projektima kreativne industrije.

Upravo u srijedu, 10. travnja, na osječkom Ekonomskom fakultetu počinje 5. popularizacijski simpozij Kreativna riznica, kojemu su idejne začetnice i realizatorice upravo Josipa Mijoč i Jasna Horvat.
Možda ste propustili...

PREDSTAVLJENI NOVI PROSTORI ZAVODA ZA DERMATOLOGIJU I VENEROLOGIJU

Stacionar Dermatologije nakon čak 40 godina ponovno u krugu KBC-a Osijek

“SMJEŠKO” ZA MAME I BEBE

Na promenadi kućica za dojenje i previjanje

Najčitanije iz rubrike