Osijek
EDUKACIJE U OŠ LJUDEVITA GAJA

O važnosti zaštite okoliša i ekologiji
Objavljeno 10. travnja, 2019.
Učenici OŠ Ljudevita Gaja odradili su prvu edukaciju o energetskoj učinkovitosti i obnovljivim izvorima energije, važnom području, koje je još uvijek slabo zastupljeno u školskim kurikulumima.

Riječ je o dijelu projekta prekogranične suradnje Hrvatske i Srbije „EG-GEES – Obrazovanje u službi održivosti – Zelene i energetski učinkovite škole”, koji provodi Javna ustanova Županijska razvojna agencija Osječko-baranjske županije u partnerstvu s Gradom Osijekom, Obnovljivim izvorima energije d. o. o. te Regionalnom razvojnom agencijom Bačka d. o. o. i Tehničkom školom „Mileva Marić-Ajnštajn” Novi Sad.

- Fokus je na promociji obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti. U sklopu projekta završena je energetska obnova osječke i novosadske škole partnera, a sad su na redu stručne edukacije prilagođene osnovcima, uz koje na stvarnim primjerima uče o tom području na njima shvatljiv i zanimljiv način – kaže Dragan Kovačević, voditelj projekta iz JU Regionalne razvojne agencije OBŽ-a.

- Cilj je da se naši učenici dodatno educiraju te steknu znanja i vještine koje će primjenjivati u svojim kućanstvima – kaže ravnateljica OŠ "Ljudevit Gaj" Aleksandra Krampač Grljušić. A to već i rade, čujemo od osmašice Eve Šubarić.

- Obnovljive izvore energije koristimo i u našim kućanstvima i u školi. U školi imamo solarne panele, preko kojih se grije cijela škola, razvrstavamo baterije, čepove i sve što može ponovno biti iskorišteno. I kod kuće odvajamo otpad - kaže Eva, koja zaključuje kako bi i mimo projekta voljela više naučiti o važnosti zaštite okoliša i ekologiji. J. Pejaković
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike