Osijek
CENTAR ZA NESTALU I ZLOSTAVLJANU DJECU

U 2018. realizirali 22 projekta
Objavljeno 10. travnja, 2019.
Dugogodišni rad CNZD-a prošle je godine rezultirao potpisivanjem Povelje o zaštiti djece na internetu

Stručni tim osječkog Centra za nestalu i zlostavljanu djecu (CNZD), kao i prethodnih godina, bio je vrlo marljiv u 2018., tijekom koje je, kroz 22 nacionalna i međunarodna projekta uspješno razvio brojne programe, aktivnosti i usluge namijenjene djeci, mladima, roditeljima i stručnjacima. Njihov je cilj bio pružiti svim građanima alate, materijale i usluge koji će im pomoći u zaštiti djece i njihovih prava, ali i koji će se na stručan i sveobuhvatan način baviti važnim temama poput problema u ponašanju, ovisnosti, rada s djecom i mladima bez pratnje, nestanaka djece, podrške udomiteljstvu, razvoja roditeljskih kompetencija, razvoja socijalnih vještina te sigurnosti i zaštite djece i mladih na internetu.

"Naš su najveći uspjeh naši korisnici poludnevnog boravka ‘‘Legosi u centru‘‘. Osamdesetak djece iz pet slavonskih županija svakodnevno dobiva našu potpunu podršku i pažnju o pitanju učenja, psihosocijalnog rada, organiziranja slobodnog vremena, prehrane i svih ostalih aktivnosti s kojima im pomažemo da se nose sa svakodnevnim školskim i obiteljskim izazovima", kaže voditelj CNZD-a Tomislav Ramljak te dodaje kako je u svim aktivnostima Centra ključna pomoć volontera na čiji je rad, kao i na količinu volonterskih sati, ponosan stručni tim.

Dugogodišni rad CNZD-a na podizanju svijesti djece, mladih, stručnjaka i roditelja vezan uz sigurnost i zaštitu djece na internetu, u veljači 2018. rezultirao je Poveljom o zaštiti djece na internetu, potpisanom od tri najveće telekomunikacijske kuće: T-Com, Vipnet, tj. A1 Hrvatska i Tele 2 te Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM). ‘‘Ponosni smo što smo jedna od prvih organizacija civilnog društva koja je ostvarila ovakvu odličnu suradnju s velikim telekomunikacijskim kompanijama u području zaštite djece na internetu. S obzirom na to da je Centar bio pokretač ove inicijative, možemo reći da nam je to jedan od najvažnijih događaja, odnosno postignuća u protekloj godini. Posvetili smo se i edukaciji djece predškolske dobi o pitanju korištenja digitalnih tehnologija‘‘, ističe voditelj Centra.

Također, CNZD je tijekom prethodne godine napravio važan iskorak u djelokrugu svog rada. ‘‘Naši korisnici koji završe srednju školu često teško pronalaze svoje mjesto na tržištu rada. Kako nam je bitno da mladi ljudi ostanu u Slavoniji i da se uspješno osamostale, pokrenuli smo jednu poduzetničku priču kako bi zaposlili što veći broj naših punoljetnih ‘‘legosa‘‘. U travnju smo otvorili socijalno poduzeće Benefactis i trgovinu rabljene odjeće, gdje smo zaposlili tri nezaposlene osobe. Sav prihod bit će usmjeren prema osnivanju stambene zajednice za naše punoljetne korisnike, čime bismo zaokružili priču o pružanju socijalnih usluga djeci i mladima koje uključuju i mogućnost zapošljavanja te stambenog zbrinjavanja kao dodatnu podršku njihovu osamostaljivanju‘‘, rekao je Ramljak.

Voditelj osječkog CNZD-a dodao je da je njihov rad u 2018. karakterizirala sve veća potražnja za uslugama, ekspertizom i partnerstvom u drugim županijama. "Osim stalne prisutnosti u pet slavonskih županija, često smo pozivani i u druge dijelove Hrvatske", naglasio je voditelj Centra Tomislav Ramljak.

Danijel Miklić
NUŽNA POMOĆ GRADA, ŽUPANIJE, DRŽAVE...
‘’Očigledno je da se dobar glas širi i dugogodišnje iskustvo s odličnim rezultatima u raznim područjima rada postaje temelj za razvoj i daljnje širenje Centra. Ipak, i dalje želimo učvrstiti svoju poziciju i proširiti djelovanje upravo u Osijeku i Slavoniji na raznim projektima, pa čak i javno-privatnim partnerstvima, kako bi osnovali nove ustanove koje su nužne u ovom dijelu Hrvatske. Trebamo suradnju, pomoć i partnerstvo grada, županije, državnih i privatnih institucija kako bismo našoj djeci osigurali sretno i zadovoljno odrastanje’’, poručio je Ramljak.
Možda ste propustili...

NATJEČAJ UPRAVNOG ODJELA ZA OBRAZOVANJE I MLADE OBŽ

Poslijediplomski studij uz potporu

KONCERT TEEN ZBORA INSTITUTA POLIFONIJA

Pomozite im otputovati u Belgiju na natjecanje

ŽUPANIJA POMOGLA U ORGANIZACIJI TERENSKE NASTAVE

Učenici livanjskog kraja u Vukovaru

Najčitanije iz rubrike