Svijet
ČEKA SE BRITANSKO OBRAZLOŽENJE PRIJE SUMMITA U BRUXELLESU

Barnier: Europska unija ipak spremna za odgodu Brexita
Objavljeno 10. travnja, 2019.
Europska unija nada se da će se međustranačkim razgovorima u Londonu skupiti većina u Donjem domu za nastavak Brexita te su spremni dati još više vremena za pregovore, izjavio je glavni pregovarač EU-a Michel Barnier.


Uoči europskog summita u srijedu na kojem bi čelnici država članica trebali odlučiti hoće li Velikoj Britaniji dopustiti još jednu odgodu Brexita, Barnier je naglasio kako će duljina druge odgode, nakon što prođe datum izlaska 12. travnja, ovisiti o obrazloženju koje će premijerka Theresa May predstaviti. "Duljina produljenja mora biti u skladu s razlozima zbog kojih je zatraženo", rekao je u utorak na konferenciji za novinare Barnier.


"Bilo koja odgoda mora imati svrhu. Duljina bi trebala biti razmjerna ciljevima koji se žele postići. Naš je cilj uređen izlazak iz EU-a. Brexit bez sporazuma nikada neće biti odluka Europske unije. Kako bismo izbjegli izlazak bez sporazuma, Ujedinjeno Kraljevstvo treba pristati na sporazum", rekao je Barnier. Barnier se novinarima obratio nakon informiranja europskih ministara o stanju Brexita. Iako je EU već odbio zahtjev May za odgodu do 30. lipnja, iz Unije nisu voljni provesti najštetniji, nagli Brexit, ovoga petka. Ministri su raspravljali o uvjetima Unije u slučaju duže odgode, koji uključuju i održavanje izbora za Europski parlament u svibnju te pristanak na "iskrenu suradnju", odnosno nezanemarivanje važnih reformi i institucija Europske unije, ako Ujedinjeno Kraljevstvo na dulje vrijeme ostane član EU-a. "Sporazum o povlačenju nije otvoren za ponovne pregovore", izjavio je Barnier, dodajući kako bi EU bio spremna ažurirati popratni nacrt deklaracije o budućnosti odnosa EU-a i UK, ako pregovori May s oporbenom Laburističkom strankom završe prihvaćanjem carinske unije. "Nadamo se i očekujemo kako će ovaj dijalog završiti pozitivnim rezultatima koji će napokon omogućiti da imamo pozitivnu većinu za sporazum o povlačenju", rekao je Barnier.


Izaslanici EU-a u utorak su u 18 sati održali posljednji pripremni sastanak uoči summita europskih čelnika u srijedu u Bruxellesu.
Britanska premijerka Theresa May u utorak se susrela s čelnicima Njemačke i Francuske, dan prije nego što će zatražiti još jednu odgodu Brexita na hitnom EU summitu. May se s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel susrela u Berlinu, a s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom u Parizu.H
Možda ste propustili...

BELGIJA ISTRAŽUJE MOGUĆE “GURANJE” PRORUSKIH KANDIDATA

Rusija se miješa u europske izbore

UN O SREBRENICI 29 GODINA PREKASNO

Rezolucija ljuti Vučića i Dodika

NAPAD NOŽEM NA BISKUPA ASIRSKE CRKVE U SYDNEYJU

Motiv napada - vjerski ekstremizam

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana