Regija
NA ISTOKU OBNOVLJENO 27.455 KUĆA I STANOVA

Vukovaru 6 novih zgrada, u obnovu će i šest “Batinih”
Objavljeno 10. travnja, 2019.
U najistočnijoj županiji značajno je intenziviran program stambenog zbrinjavanja
VUKOVAR

Na krajnjem istoku Slavonije poslijeratnom obnovom bilo je obuhvaćeno 27.455 stambenih jedinica – kuća i stanova – za što je utrošeno 4,2 milijarde kuna. S obzirom na podatak da je u cijeloj Hrvatskoj svim dosad korištenim modelima obnove i popravka u Domovinskom ratu oštećenih ili uništenih stambenih jedinica obnovljeno oko 156.500 obiteljskih kuća i stanova, što je koštalo oko 17,5 milijardi kuna iz sredstava državnog proračuna, vidljivo je da se 17,6 posto kuća i stanova odnosno 23,7 posto ukupnih financijskih sredstava odnosi upravo na Vukovarsko-srijemsku županiju (VSŽ), što govori o silnim posljedicama agresije na taj dio Republike Hrvatske. Najveće ratno razaranje pretrpio je grad Vukovar, za koji podaci govore o obnovi 9.753 stambenih jedinica, s cijenom koštanja u visini 1,8 milijardi kuna.

Kontrole korištenja
Službeni su to podaci Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje, pri čemu se navodi i kako je program postratne obnove, osim pojedinačnih slučajeva imovinsko-pravnih odnosa korisnika, uglavnom završen. Završetak obnove nije, međutim, i kraj priče kada je riječ o stambenom zbrinjavanju na ratom stradalom hrvatskom istoku.

- Na području Vukovarsko-srijemske županije Središnji državni ured raspolaže i upravlja s 3220 stambenih jedinica danih u najam korisnicima stambenog zbrinjavanja – kazao je za Glas Slavonije državni tajnik Nikola Mažar. Kako je dodao, s obzirom na velik broj stambenih jedinica koje se koriste u svrhu stambenog zbrinjavanja – a riječ je o njih 14.533 na području cijele RH – spomenuti Ured "kontinuirano provodi kontrolu zakonitosti korištenja kuća i stanova u državnom vlasništvu" u cijeloj državi, a u VSŽ-u je na temelju 2632 obavljene kontrole Ured, zbog njihovog nezakonitog korištenja, vratio u posjed 319 stambenih jedinica, i to većinu njih u gradu Vukovaru.

- Vraćene stambene jedinice stavljene su u funkciju zbrinjavanja korisnika s lista prvenstva koji su zaista u potrebi za stambenim zbrinjavanjem, kao i za potrebe zamjena stambenih jedinica za obitelji kod kojih je došlo do povećanja broja članova ili pogoršanja građevinskog stanja objekta u kojem trenutno borave korisnici državne imovine – ističe Mažar i dodaje da se aktivnostima Središnjeg državnog ureda u 2019. godini planira stambeno zbrinuti više od 200 obitelji na području Vukovarsko-srijemske županije.

Navodi se i kako je od 2016. godine u VSŽ-u značajno intenziviran program stambenog zbrinjavanja, prije svega kroz obnovu/sanaciju/izgradnju stambenih jedinica u svrhu povećanja stambenog fonda potrebnog za zbrinjavanje obitelji. Mažar pritom ističe kako je, prvi put nakon početka obnove Vukovara, 2017. počela gradnja stambenih zgrada, gdje je u Ulici I. Tijardovića Grad Vukovar ustupio parcelu za gradnju 6 istovjetnih zgrada, svaka sa po 21 stanom. Središnji državni ured je izradio projektnu dokumentaciju i ishodio građevinske dozvole, u studenome 2018. završena je gradnja prve zgrade, vrijedne 8,9 milijuna kuna, u travnju iste godine počeli su radovi na drugoj zgradi s planiranim rokom završetka u srpnju 2019., a u pripremi je i gradnja treće zgrada, koja će se financirati sa 68 posto nepovratnih sredstava kroz Fond regionalnog programa stambenog zbrinjavanja i 32 posto iz državnog proračuna.

Ostali zahtjevi
- Dakle, od 2016. do kraja 2018. ukupno je završena obnova ili gradnja 250 stambenih jedinica, za što je utrošeno 40,6 miljuna kuna. Plan je u 2019. uvesti u obnovu i šest tzv. Batinih zgrada od preostalih 22. Ukupno, u ovoj je godini riječ o obnovi/gradnji 100 stambenih jedinica s utroškom 16 milijuna kuna – ustvrdio je državni tajnik.

Na koncu, zanimljiv je i podatak da su u najistočnijoj hrvatskoj županiji dosad podnesena 1443 zahtjeva za darovanje državnih stanova i kuća, a među 1121 spremnim ugovorom 1109 odnosi se na hrvatske branitelje i 12 na pripadnike HVO-a, a njih 1094 je i potpisano. Dosad je napravljen i 31 ugovor o darovanju građevinskog zemljišta od ukupno 55 zahtjeva. Vezano uz prodaju stambenih jedinica u državnom vlasništvu, na području Vukovarsko-srijemske županije dosad su evidentirana 2144 zahtjeva za kupnju, a obostrano je potpisano 1677 ugovora.

Sanja Butigan
ZAKON: VEĆE POTPORE, MANJE NAJAMNINE
Novi Zakon o stambenom zbrinjavanju na potpomognutim područjima obuhvaća 336 jedinica lokalne samouprave u RH, a nadležnost je zadržana i na područjima posebne državne skrbi “s ciljem poticanja povratka, ostanka i naseljavanja stanovništva na tim područjima”. Zakon propisuje skrb o obiteljima u potrebi za stambenim zbrinjavanjem, socijalno najugroženijim skupinama, stručnim kadrovima, ali i žrtvama nasilja u obitelji, kao i osobama koje zbog izvanrednih okolnosti poput poplave, požara, klizišta, potresa... ostanu bez jedinog doma. Uz pojednostavljenje postupaka, novosti su i povećanje novčanih potpora pri darovanju građevnog materijala za popravak/izgradnju obiteljske kuće, veći opseg darovanja državnih nekretnina i smanjenje cijene najma za određene kategorije korisnika (0,54 kune za stan i 1 kunu po “kvadratu” za kuću). Također su povoljniji uvjeti kupnje državnog stana ili kuće. “Sve navedene mjere donesene su jer je stambeno zbrinjavanje jedna od najučinkovitijih mjera demografske revitalizacije, koja će ujedno u konačnici pridonijeti ravnomjernijem razvoju svih područja Hrvatske”, istaknuo je državn tajnik Mažar. Zakon je na snazi od početka 2019.
GRAĐEVNI MATERIJAL SVE JE TRAŽENIJI
Programom darovanja građevnog materijala za obnovu/nadogradnju/izgradnju obiteljskih kuća u VSŽ-u je, na temelju 2285 utvrđenih prava, dosad isporučen građevni materijal za 1768 obitelji, a u fazi ugradnje je još 78 isporučenih kompleta. Prema Mažaru, svim korisnicima koji imaju proveden tehnički pregled isplaćena je novčana potpora od 10.000 ili 15.000 kuna, a te će se potpore u 2019. “bitno uvećati”.

Podaci kazuju i da se u fazi projektiranja u VSŽ-u nalazi 205 obiteljskih kuća, a počeo je i program isporuke za 2019. godinu, u koji je uključeno 37 obitelji, no tijekom godine očekuje se ukupno više od 100 isporuka darovanih paketa građevnog materijala. “Posebno veseli činjenica da u Cvelferiji, ali i u cijeloj Slavoniji i Baranji, imamo povećan broj zahtjeva za takav oblik stambenog zbrinjavanja, što govori i o sve većem broju mladih obitelji koje žele ostati živjeti u tom kraju”, istaknuo je Mažar.
2144

zahtjeva podneseno je u Vukovarsko-srijemskoj županiji za kupnju stambenih jedinica u državnom vlasništvu
Najčitanije iz rubrike