Regija
23. SAJAM ZDRAVLJA U VUNKOVCIMA

Do zdravlja dobrim životnim navikama
Objavljeno 9. travnja, 2019.
Središnja je tema Platforma ulaganja u rani razvoj djece – značaj predškolskog obrazovanja
VINKOVCI

Sajam zdravlja, koji je ove godine održava 23. put od 12. do 14. travnja, svakako je jedna od najznačajnijih sajamskih manifestacija u Vinkovcima i na istoku Hrvatske, a ovogodišnja središnja tema je Platforma ulaganja u rani razvoj djece – značaj predškolskog obrazovanja. Organizatori su Grad Vinkovci, Vukovarsko-srijemska županija i Hrvatska mreža zdravih gradova, a pokrovitelj je Ministarstvo zdravstva.

Edukacija, razvijanje zdravih životnih navika, poboljšanje i promicanje zdravlja temeljne su odrednice ove sajamske manifestacije posvećene povezivanju zdravstvenog i nezdravstvenog sektora, struke i osoba koje neposredno rade na očuvanju i promicanju zdravlja kroz razmjenu znanja, iskustava, vještina i ideja. U tri dana na 23. sajmu zdravlja organizatori su pripremili niz okruglih stolova, seminara i edukacija za medicinske sestre, psihologe i psihijatre, socijalne radnike, veterinare, inženjere šumarstva i drvne tehnologije, novinare i građanstvo, Festival robotike Vinkovci 2019., Državno kup natjecanje kuhara "Zlatna jabuka", a govorit će se i o klimatskim promjenama i kako se one održavaju na ljude i poljoprivredu, aktualnoj eneregetskoj tranziciji istočne Slavonije i brojnim drugim temama, pri čemu posebice treba izdvoji tradicionalni Forum zdravih gradova i županija, koji će se održati u petak, 12. travnja, nakon svečanosti otvorenja Sajma zdravlja, a u sklopu kojega će se raspravljati o implementaciji Zakona o zdravstvenoj zaštiti u sustavu primarne zdravstvene zaštite.

U sklopu ovogodišnjeg Sajma, kao i prošle godine, nekoliko je događanja vezanih uz novinarstvo koji će zasigurno zaintrigirati novinare koji će tijekom vikenda posjetiti najstariji europski grad.

- Nastavljajući na premijerno prošlogodišnje izdanje, i ove će se godine održati simpozij Novinarstvo, koji je na programu u subotu, 13. travnja, u prostoru Glazbene škole Josipa Runjanina. Osmislili smo nekoliko nadam se zanimljivih tema pa pozivamo kolege novinare neka dođu na jedan od događaja jer je simpozij Novinarstvo prvenstveno osmišljen radi nas koji radimo u medijima. Posebice zanimljivo moglo bi biti predavanje Ane Dokler iz Agencije za eletroničke medije, koja će govoriti o djeci i medijima odnosno kako mediji moraju postupati kada izvješćuju o temama vezanim uz djecu, tu je i okrugli stol u povodu 25 godina Vinkovačke televizije, koji će biti prilika da se progovori ne samo o toj TV kući nego i o stanju u lokalnim televizijama na području Slavonije, a zanimljivo će biti poslušati i uvaženog hrvatskog psihoterapeuta Vladimira Grudena na temu očuvanja mentalnog zdravlja, na koje ćemo nadovezati ugodno druženje i razgovor s našim nekadašnjim kolegicama Višnjom Mišin (HRT) i Ivanom Erhard Draganić (RTL) na temu njihovog zdravlja nakon što su napustile novinarstvo, jesu li zadovoljnije sada i što ih je to opterećivalo dok su se bavile novinarskom profesijom – kaže Željko Draženović, novinar Hine i predsjednik vukovarsko-srijemskog ogranka HND-a.

Koordinatorica 23. sajma zdravlja, Mandica Sanković, podsjeća da je vinkovački Sajam jedan od tri najvažnija događaja koje organizira Hrvatska mreža zdravih gradova, a od svojih početaka do danas bio je i ostao mjesto susreta osoba koje se zauzimaju za očuvanje, promicanje i unaprjeđivanje zdravlja, kvalitete života pojedinca i zajednice. Prošlogodišnje izdanje sajma posjetilo je više od 10.000 posjetitelja, koji su, osim posjeta izložbenom dijelu sajma, imali prigodu i poslušati niz zanimljivih predavanja, nazočiti promocijama i drugim događajima.

Miroslav Flego
Zdravlje - pokretač gospodarskog života
- Sajam zdravlja je mjesto susreta osoba koje se zalažu za očuvanje, promicanje i unapređenje zdravlja i kvalitete života pojedinaca i zajednice. Sajam zdravlja je mjesto susreta osoba koje su predane zdravlju i zagovaraju zdravlje kao osnovni pokretač cjelokupnog gospodarskog, društvenog i kulturnog života. Uvjereni smo da ste i vi jedna od tih osoba te vas stoga pozivamo da sudjelujete na našem i vašem Sajmu zdravlja. Napravimo zajedno korak dalje u stvaranju gradova i mjesta s više zdravlja i zdravih osoba, te s boljim društvenim, kulturnim i gospodarskim životom. Kroz Sajam zdravlja želimo pridonijeti povezivanju iskustava iz različitih struka i područja rada u svrhu očuvanja i unapređenja zdravlja i kvalitete života u urbanom okruženju. Kroz susrete sudionika i posjetitelja Sajma zdravlja napravit ćemo novi, zajednički iskorak s novim mogućnostima za zdravlje, kvalitetu života, poštovanje ljudskih prava i različitosti te za sveobuhvatan pristup okolišu i budućnosti – održivom razvitku – kaže vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić.
Možda ste propustili...

JOŠ JEDNA ŽELJA MJEŠTANA VALPOVŠTINE POSTALA JE REALNOST

Novi most preko Vučice i novo raskrižje

ŠIRI SE PONUDA

Nova trgovina

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana