Ekonomija
KUTAK ZA INVESTITORE

Pale cijene dionica na domaćem tržištu kapitala
Objavljeno 10. travnja, 2019.
Fond-menadžeri su međusobnom razmjenom većih paketa vrijednosnica HT i Arena Hospitality Group podignuli obujam trgovanja

Prošlog tjedna pale su cijene dionica na domaćem tržištu kapitala premda su fond-menadžeri međusobno razmijenili veće pakete vrijednosnica HT i Arena Hospitality Group, čime su podigli ukupni obujam trgovanja.Ukupni redoviti tjedni promet iznosio je 50,2 milijuna kuna i u cijelosti se ostvario dionicama. U redovitom prometu protrgovalo se 28,2 milijuna kuna, a 22,00 milijuna kuna ostvareno je u blok-transakcijama. Prosječni dnevni promet dionicama iznosio je 10,0 milijuna kuna. To je prosječno za 1,1 milijun kuna ili 12,4 posto više po trgovinskom danu nego tjedan prije. Na početku tjedna cijene dionica na Zagrebačkoj burzi su pale. Indeks Crobex snizio se u ponedjeljak na 1789 bodova (pad za 0,5 posto) uz ostvarenih 4,6 milijuna kuna prometa. Fond-menadžeri bili su posebno aktivni u utorak, kada se ostvarilo 21,7 milijuna kuna prometa, od čega u redovitom prometu 6,0 milijuna kuna i kroz blok-transakcije 15,7 milijuna kuna. Kroz blok-transakcije fond-menadžeri trgovali su dionicama Arena Hospitality Group (12,7 milijuna kuna) te vrijednosnicama HT (3,0 milijuna kuna). Indeks Crobex uspio se u utorak zadržati na 1789 bodova. Srijeda je donijela snižavanje indeksa Crobex na 1793 boda (pad za 0,2 posto), a ponovno se najviše trgovalo dionicama HT u blok-prometu (4,1 milijuna kuna). U četvrtak je došlo do kratkotrajnog oporavka tržišta privremenog rasta dionica uz porat indeksa Crobex za 0,1 posto, na 1795 bodova. Fond-menadžeri su u četvrtak kroz transakciju razmijenili dionice HT u vrijednosti od 2,2 milijuna kuna. Dok su fond-menadžeri u srijedu i četvrtak trgovali dionicama HT kroz blok-transakcije, na OTC tržištu nije bilo prometa državnim obveznicama i drugim instrumentima. Vrijednost indeksa Crobex dohvatila je u petak 1792 boda. To je 5 bodova ili 0,3 posto manje nego na početku tjedna. Od šesnaest dionica u sastavu indeksa Crobex šest je zabilježilo rast, sedam pad pad cijene, a tri su se vrijednosnice (Arena Hospitality Group, AD Plastik i Maistra) zadržale na početnoj tjednoj razini. Navedena raspodjela pokazuje kako domaće tržište kapitala nema jasne smjernice te se kreće bočno (sideways), tražeći uporište i signale za iduće razdoblje. Na strani dobitnika našle su se dionice Optima telekom (rast za 3,2 posto) te redovita dionica Adris grupe (rast za 2,0 posto) i Podravka (rast za 1,3 posto). Najviše se trgovalo dionicama Arena Hospitiality Gruop, zahvaljujući blok-transakciji u utorak, kada se ostvarilo 12,7 milijuna kuna prometa, a vlasnika je promijenilo 37.235 vrijednosnica po prosječnoj cijeni od 340,00 kn. Stjecatelj dionica u blok-transakciji bio je AZ obvezni mirovinski fond "B" kategorije, a prodavatelj skrbnički račun PBZ-a. Nakon toga dionicama Arena Hospitality Group manje se trgovalo, uz zadržanu cijenu na kraju tjedna od 340,00 kn. Fond-menadžeri prošlog su tjedna u nekoliko navrata razmjenjivali dionice HT kroz blok-transakcije.
Dionicama HT kroz blok-transakciju u utorak se protrgovalo 3,0 milijuna kuna, u srijedu 4,1 milijuna kuna te u četvrtak 2,2 milijuna kuna. Tijekom tri dana, uz ostvarenih 9,3 milijuna kuna u blok-transakcijama, vlasnika je promijenilo 56.896 vrijednosnica HT po prosječnoj cijeni od 164,00 kn. Najviše dionica kupio je trezorski račun HT, a prodavatelji su bili skrbnički računi OTP bank i Zagrebačke banke. Cijena dionice HT na kraju tjedna je dohvatila 164,00 kn. To je 0,50 kn ili 0,3 više nego na početku tjedna. Povlaštenim dionicama Adris grupe ostvarilo se 2,9 milijuna kuna prometa zahvaljujući pojačanoj kupnji Raiffeisen obveznog mirovinskog fonda "B" kategorije, a cijena je na kraju tjedna dohvatila 445,00 kn (rast za 0,7 posto). Redovitim dionicama Adris grupe ostvarilo se 1,8 milijuna kuna prometa, pri čemu je cijena narasla na 510,00 kn (rast za 2,0 posto). Dionicama Zagrebačka banke - ZABA aktivno se trgovalo cijeli tjedan, a najviše prometa ostvarilo se u ponedjeljak (1,0 milijuna kuna), srijedu (0,8 milijuna kuna) i četvrtak (0,8 milijuna kuna). Cijena dionice ZABA u petak se spustila na 60,00 kn (tjedni pad za 5,7 posto). Pad cijene dionica ZABA, kao i drugih dionica bankovnog sektora, slijedio je nakon objavljene presude Vrhovnog suda RH kojom su korisnici s konvertiranim kreditima iz švicarskih franaka (CHF) u euro stekli pravo na povrat preplaćenih kamata. Pozornost ulagača i dalje privlači dionica Optima telekom, kojom se najviše trgovalo u ponedjeljak (1,2 milijuna kuna). Nakon toga obujam trgovanja dionicama Optima telekom se smanjio, a cijena je na kraju tjedna dohvatila 2,94 kn (tjedni rast za 3,2 posto). Vrijednost indeksa Crobis, koji prati kretanje cijena obveznica, snizila se u petak na 112,42 boda (tjedni pad za 0,07 posto). Autor je vlasnik dionica HT, spomenutih u tekstu. Ovaj tekst nije nagovor na kupnju ili prodaju dionica.
Stanko Dabić

Ulagači, pratite vijesti s tržišta kapitala i dobro važite svaku svoju transakciju.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike