Kultura
NAJMASOVNIJA LUTKARSKA MANIFESTACIJA U EUROPI

24. Lutkarsko proljeće: Ivo Nižić i Zlatko Vicić dobitnici jedinstvenih nagrada Festivala ‘’Šokac’’ za životno djelo
Objavljeno 10. travnja, 2019.
U četvrtak u Vinkovcima bit će dodjela priznanja na natječaju Tena i Tenica
STARI MIKANOVCI/VUKOVAR

U Domu kulture u Strarim Mikanovcima, pred gledalištem punim mališana, svečano je otvoreno 24. Lutkarsko proljeće, kojemu su pokrovitelji/utemeljitelji Vukovarsko-srijemska županija, Ministarstvo kulture RH, Hrvatski centar UNIMA, gradovi i općine VSŽ-a, te Kazališna družina Asser Savus, zadužena za organizaciju.

103 izvedbe
Lutkari 20 kazališta iz cijele Hrvatske te Mađarske, Srbije i BiH, u pet dana festivala odigrat će 103 izvedbe za oko 20.000 djece. Na svečanom otvorenju nazočne su pozdravili načelnik općine Mario Milinković, predsjednica UNIMA Jasminka Mesarić, predstavnica Ministarstva kulture Mihaela Majcen Marinić te pročelnica Upravnog odjela za turizam i kulturu Vukovarsko-srijemske županije, Marija Budimir, koja je i svečano otvorila ovogodišnje Lutkarsko proljeće.

- Lutkarsko proljeće djeci znači jako mnogo, posebno što je to nekoj djeci prvi susret s predstavama, pogotovo u manjim mjestima. Svaka predstava nosi svoju poruku, djecu na neki način pripremamo za život s raznoraznim motivima, željama, idejama, te će možda netko od njih i postati glumac. Moja poruka s ovoga otvorenja da je Vukovarsko-srijemska županija uvijek uz djecu i za djecu - rekla je Marija Budimir, pročelnica Upravnog odjela za turizam i kulturu Vukovarsko-srijemske županije. Prema riječima Marija Milinkovića, načelnika općine Stari Mikanovci, ovo je zasigurno jako dobro, jer mnoga djeca nemaju priliku pogledati predstave u Vinkovcima i Osijeku. Voditeljica službe za knjigu i nakladništvo pri Ministarstvu kulture, Mihaela Majcen Marinić, istakanula je kako je Ministarstvo kulture od samih početaka sudjelovalo u organizaciji Lutkarskog proljeća.

- Lutkarsko proljeće nije stvar samo lokalne sredine nego je to i jako važno za cijelu Hrvatsku jer na jednom mjestu okupiti toliko umjetnika lutkara i toliko djece na svim predstavama, zaista je jedinstveno. Tako da se nadam da se vidimo i na jubilarnom 25. Lutkarskom proljeću, kao i na još mnogo sljedećih. Zahvaljujući Lutkarskom proljeću djeca Vukovarsko-srijemske županije imaju priliku vidjeti predstave kakve djeca u Zagrebu i Splitu nemaju priliku vidjeti. Ministarstvo kulture ima program ‘Ruksak pun kulture‘, koji obilazi cijelu Hrvatsku radi dovođenja kulture u manja mjesta - rekla je Mihaela Majcen Marinić. Djecu, nastavnike i roditelje pozdravio je veseli Pinokio na romobilu, kojega su djeca dočekala velikim aplauzom. Na pitanje koje je Pinokio postavio djeci - vole li ići na kazališne predstave - u jedan glas sva su djeca odgovorila: Daaaa! Svečanosti otvorenja sudjelovali su učenici OŠ Stjepana Cvrkovića Stari Mikanovci, a potom je održana lutkarska predstava "Tarzan", Kazališta tvornice lutaka Zagreb. U Galeriji Oranžerija Gradskog muzeja Vukovar održana je svečanost dodjele priznanja "Zvonko Festini" za životno djelo u području lutkarske umjetnosti, što se dodjeljuje unatrag 11 godina.

Oblikovatelj svjetla
Ovogodišnji su laureati, u čije ruke ide i statua "Šokac", Zlatko Vicić, glumac/lutkar Gradskog kazališta lutaka Rijeka za doprinos glumačkoj umjetnosti hrvatskog lutkarstva, i Ivo Nižić iz Kazališta lutaka Zadar za doprinos umjetnosti hrvatskog lutkarstva. Na svečanosti dodjele nagrada umjesto Ive Nižića nagradu je primio njegov sin Marijan, dok je nešto više rekla Iris Pavić Tumpa, ravnateljica Kazališta lutaka Zadar.

- Naš Ivo Nižić posebni je djelatnik Kazališta lutaka Zadar, oblikovatelj svijetla, čovjek koji je ‘‘kriv‘‘ što se na međunarodnom festivalu u Zagrebu ustanovila nagrada za svijetlo, odnosno oblikovanje svijetla u predstavi. Profesionalno je odradio svaku predstavu - rekla Iris Pavić Tumpa. Zlatko Vicić, dobitnik nagrade za životno djelo, istaknuo je kako za njega ovo priznanje znači jako puno i da zahvaljuje svojim kolegama glumcima, od kojih je ‘‘krao‘‘ one dobre stvari, a malo manje dobre puštao da odu iza njega. Na svečanosti dodjele nagrada bili su i strani producenti raznih festivala i kazališta za djecu i mlade i/ili lutkarskih kazališta iz Europe, Amerike, Azije, Afrike. U Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci, u četvrtak, 11. travnja, u 18 sati održat će se svečana dodjela Priznanja i nagrada autorima najuspješnijih radova pristiglih na natječaj TENA i TENICA na Lutkarskom proljeću 2019.
Mario Kokaj
na otvorenju
Dodijeljene statue ‘’Šokac’’
Iris Pavić Tumpa

ravnateljica KL Zadar

Zbog našeg Ive Nižić djelatnika Kazališta lutaka Zadar ustanovila se nagrada za oblikovanje svijetla u predstavi.
IZLOŽBA U SPOMEN NA ZLATKA BOUREKA
U spomen na lani preminulog Zlatka Boureka postavljena je izložba njegovih kazališnih lutaka u Galeriji Oranžerija Gradskog muzeja Vukovar, a nešto više rekao je Srećko Šestan, donedavni ravnatelj Kazališta ‘’Zorin dom’’ Karlovac, a sada intendant HNK-a Split. Zlatko Bourek je ostavio neizbrisiv trag u hrvatskom lutkarstvu jer je jedan od najprepoznatljivijih autora lutkara u Europi i svijetu. Surađivao je mnogo s njemačkim kazalištima, a imao je i veliki doprinos u animiranom filmu u Hrvatskoj. Jedan polivalentni umjetnik, likovanjak, svestran čovjek, intelektualac, Slavonac. I ono što mi je najdraže, citirat ću Boureka, što je najviše volio spominjati: ‘Gospodo ja nisam pismen, ja sam rismen’ i s tim mislima sjetimo se Boureka, danas da je živ imao bi gotovo 90 godina - rekao je Šestan.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike