Mozaik
KORIZMENA TURNEJA POČINJE DANAS

Lado u Slavonskom Brodu i Garčinu
Objavljeno 10. travnja, 2019.
Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske Lado od 10. do 16. travnja održat će korizmenu turneju pod nazivom "Gospin plač". Riječ je o lirsko-epskim pasionskim napjevima koji opisuju Kristovu muku i smrt kroz potresni izraz Majke Marije, a uz zagrebački koncert, koji će se tradicionalno održati u sklopu manifestacije Pasionska baština 13. travnja, Ansambl Lado nastupit će i u Mariji Bistrici (10. travnja), u Rijeci (12. travnja), u Slavonskom Brodu (14. travnja) i u Garčinu (16. travnja).

Lado će izvesti tematske napjeve "Gospina plača" iz raznih krajeva Hrvatske spjevanih u nekoliko tekstualnih varijanti koje su obradili Dražen Kurilovčan, Joško Ćaleta, Krunoslav Šokac, Vid Balog, Ivica Ivanković i Marko Markovina, a ansamblom će dirigirati maestro Bojan Pogrmilović. Program "Gospin plač" nagrađen je 2014. na Varaždinskim baroknim večerima prestižnom Nagradom Ivan Lukačić za etnomuzikološki rad i očuvanje hrvatske glazbene baštine. Osim toga, u Rijeci će 18. travnja otvoriti izložbu fotografija "Lado/Reljefi/Tragovi" u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja.

Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske Lado profesionalni je folklorni ansambl. Osnovan je 1949. i već 70 godina istražuje, prikuplja, umjetnički obrađuje i na sceni prikazuje najljepše primjere bogate hrvatske glazbene i plesne tradicije.

Njegovih 37 plesača, koji su istodobno i izvanredni pjevači, s lakoćom se transformira iz plesnog ansambla u reprezentativni folklorni zbor, a 14 glazbenika svira 80 tradicijskih i klasičnih instrumenata. Ansambl posjeduje jedinstvenu kolekciju izvornih narodnih nošnji iznimne vrijednosti i ljepote (više od 1200 kompleta) pa je svaki koncert ansambla, uz pjesmu i ples, ujedno i svojevrsna revija originalnoga hrvatskog tradicijskog ruha.

Godina 2019., u kojoj Lado obilježava 70 godina umjetničkog djelovanja, bit će obilježena nizom aktivnosti. Uz spomenutu izložbu, pripremaju i novi program posvećen plesovima i pjesmama Hrvata izvan domovine pod nazivom "Neka sjaji sunce svima". Planira se i snimanje dokumentarnog filma o radu profesionalnih umjetnika u suradnji s redateljem Nebojšom Slijepčevićem. Hina
Najčitanije iz rubrike