Kultura
"ŽENIDBA I UDAJA" U BELOM MANASTIRU

Trud i ljubav i ovaj su se put isplatili
Objavljeno 10. travnja, 2019.
Režiju Sterijine komedije potpisuje Petra B. Blašković. Gledalište je bilo prepuno, publika zadovoljna, kao i cijeli ansambl

Gradsko je kazalište Beli Manastir 90. rođendan prigodno željelo obilježiti i proslaviti premijerom. Izbor je pao na tekst Ženidba i udaja Jovana Sterije Popovića (koji je za scenu prilagodio i dramatizirao Jan Kerekeš). Posve slučajno režija je završila u rukama osječke glumice Petre B. Blašković. Suradnja je počela još početkom godine, kaže redateljica, posve nepretenciozno i pomalo naopako. Naime, na preporuku Zvonka Majdiša (voditelja krojačke radionice HNK-a u Osijeku, koji u predstavi potpisuje izbor kostima), vodstvo je belomanastirskog kazališta zamolilo Petru da im pomogne oko scenskoga pokreta, znajući da je upravo za taj segment osječka glumica i nagrađivana. Vrlo je rado uskočila i prihvatila izazov. Premijera je trebala biti još u siječnju, no brojne su (sretne i nesretne) okolnosti datum premijere pomaknule za 8. travnja.


- Kada sam se pridružila ekipi, oni su već počeli raditi na projektu, no rekli su da im ne bi odmogla pomoć oko režije, pa ako mogu priskočiti. Malo-pomalo, od scenskog pokreta na kraju sam i režirala i glumila u predstavi - kroza smijeh zadovoljno kaže Petra. Iako u poslu preko glave - u posljednjih nekoliko je tjedana u matičnom HNK-u uskočila u dvije velike uloge (predstave Emet i Vesela udovica), uz rad na Shakespeareovu Othellu, a i u upravo započetoj Donjodravskoj obali glumi u filmskom segmentu - nije dvojila treba li im se pridružiti, jer su, kaže, "kliknuli na prvu".

Mali ili veliki

- Volim kada netko voli teatar i potpuno mi je nebitno jesu li profesionalci ili amateri u velikom ili malom kazalištu, velikom ili malom gradu. Uvijek je dobra atmosfera među ljudima koji nešto rade iz ljubavi i nisu opterećeni - otkriva Petra, sjetno ističući kako su premijeru posvetili Šandoru Čaplaru, dugogodišnjem članu Gradskog kazališta, koji je preminuo u siječnju. Kako je već bio u podjeli za novu predstavu, trebalo je naći nekoga tko će ga zamijeniti. Sve je to malo zakočilo proces, prisjeća se Petra. Nakon malo promišljanja, Petra je predložila Vladimira Tintora. Osim što se međusobno iznimno poštuju, Petra je svjesna Vladimirovih iznimnih glumačkih potencijala. Pristao je, iako ga za dva tjedna očekuje premijera vodvilja Buba u uhu u HNK-u. Sudeći po reakcijama publike na premijeri, Petra i Vladimir ponovno su dokazali kako sjajno funkcioniraju na sceni.


- Svi smo jako zauzeti, a imali smo i jako malo vremena. Iz te nam se pozicije činilo da je premijera nedostižna. U kazalištu su bili jako susretljivi i sve prilagodili nama. Bili smo povezani i vjerovali da to možemo, bez obzira na sve okolnosti. Drago mi je što ljudi 30 km od Osijeka žele oformiti kazalište, da Daniela Taslidžić Herman ima viziju i želju da njihovo kazalište postane poput, primjerice, vinkovačkoga, dobiju ansambl. Dobro je da imamo što veću raznovrsnost na tržištu - smatra Petra, sretna što je na premijeri gledalište bilo dupke puno. Dolaskom na premijeru podršku su im iskazali kolege iz Vinkovaca, Vladimir Andrić i Zorko Bagić. U podjeli je i Ivan Vukelić, koji je s tim teatrom već surađivao, a i glumi u vinkovačkoj Staklenoj menažeriji i požeškim predstavama, pa se i njegovu rasporedu sve trebalo prilagoditi, kao i Tamburaškog sastava Kas, koji je itekako važan u projektu.
Pučka komedija

Sterijin je komad blizak interaktivnoj pučkoj komediji, objašnjava Petra, koji publiku zabavlja, ne zamara i ne opterećuje. Svaka se tema može kazališno predstaviti na različite načine. U ovom se komadu vrlo bolne situacije i problemi, čak i bijeda i smrt, zaogrću smijehom.


Iako poznata i po sjajnim glasovnim mogućnostima, Petra u predstavi nije zapjevala, to je bio zadatak Tamburaškog sastava KAS, koji izvodi i neke svoje autorske pjesme, ali i popularne bećarce.


- Sve mi je to bilo nepoznanica, sa svim sam se morala upoznati. Kako rekoh, kad je atmosfera dobra, sve se riješi - objašnjava Petra, sretna što su na kraju uspjeli tu zamršenu križaljku riješiti na zadovoljstvo svih, i publike. Na probe su odlazili u Beli Manastir, nerijetko i vikendom. Svaki su slobodni trenutak koristili za probe. Sve je to rezultiralo skokom, onim umjetničkim, podizanjem ljestvice (i letvice), što se ne događa preko noći. Spor je to i dugotrajan proces za koji treba mnogo strpljenja, ali i prepoznavanja lokalne zajednice - svjesna je Petra B. Blašković.


- Struktura Grada Belog Manastira očito prepoznaje napore kazalištaraca, a to nije mala stvar. Ponekad imamo dojam da smo Don Quijotei. Ponekad te vjetrenjače počnu raditi što trebaju. Puna dvorana na premijeri potvrda je da je tom gradu i njegovim građanima to potrebno. Važno je da podrže kazalište na putu profesionalizacije, što čine dovodeći profesionalce pa je rad proces učenja, osvještavanja - sretna je Petra što im je mogla pomoći.


Svjetlo je oblikovao Zoran Herman, a u predstavi glume i Daniela Taslidžić Herman i Nebojša Šimić. Važnu ulogu ima i TS KAS, čiji vokal Dinko Glavaš i glumi u predstavi na neki način.
Narcisa Vekić
Gostovanja?
Hoće li predstava doći na scenu jednog od dva osječka teatra, pokazat će vrijeme. No vrlo je izgledno da bi ju mogli ugostiti Vinkovčani, koji su svoju Staklenu menažeriju u Belom Manastiru odigrali 14. ožujka. Jedno je sigurno, Žanidba i udaja će igrati i imati publiku.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike