Sport
ERSTE PLAVA LIGA

Osječani uvijek najbrojniji, tako će biti i u 2019.
Objavljeno 9. travnja, 2019.
U dvorani Gradski vrt predstavljena nova sezona velikog atletskog projekta za mlađe uzraste

U osječkoj dvorani Gradski vrt jučer je predstavljeno novo izdanje Erste Plave lige, jedinstvenog atletskog natjecanja osnovnoškolaca u organizaciji AK Pro sport te partnera Erste&Steiermärkische banke i Erste Plavih mirovinskih fondova.

Riječ je o natjecanju namijenjenom djeci od trećih do šestih razreda koji se nadmeću u četiri ili pet disciplina, ovisno o uzrastu. U prethodnih je šest godina sudjelovalo ukupno 22.686 učenica i učenika iz cijele Hrvatske koji su se prvo nadmetali u kvalifikacijama u jednom od gradova domaćina, nakon čega su najbolji pojedinci izborili finale u Zagrebu. Odabir Osijeka kao domaćina predstavljanja nove sezone Erste Plave lige nije nimalo slučajan, jer grad na Dravi rekorder je prema broju sudionika. Posljednje tri godine u Osijeku je, u suorganizaciji AK Slavonija-Žito, svaki put nastupilo više od tisuću djece, a rekord je bio 2017. godine kada ih je bilo 1035. Jasan je to razlog zadovoljstva i osječkog atletskog kluba kao suorganizatora, ali i osječke dogradonačelnice Žane Gamoš koja je još jednom istaknula kako je Osijek grad sporta koji za to izdvaja čak sedam posto iz gradskog proračuna.

- Ovo je još jedna velika manifestacija u Osijeku. Najveći broj osnovnoškolaca sudionika upravo je u našem gradu, ove godine očekujemo ih još više, pa će i kvalifikacije ovaj put trajati dva dana. Mi smo prema svemu grad sporta, između ostaloga i prvi smo veliki grad koji izdvaja sredstva za besplatan prijevoz mlađim dobnim skupinama - istaknula je dogradonačelnica. Uz nju, bili su predstavnici glavnih organizatora: Središnjeg državnog zavoda za sport, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar, Osječko-baranjske županije, mediji te brojni sportaši, među kojima i ambasador Erste Plave lige Ivan Horvat.

Pokretačica i voditeljica ovog projekta je Ivana Brkljačić, direktorica Hanžekovićevog memorijala, koji je i dodatna nagrada za najbolje sudionike natjecanja.

- U Osijeku je najveće natjecanje i najbolja organizacija te je sve ovo prava lijepa sportska priča koja se šalje odavde. Pokrenuli smo i projekt "60 minuta kreni", s kojim želimo osvijestiti roditelje, djecu, učitelje i cijelo društvo o značaju svakodnevne fizičke aktivnosti koja prema preporuci znanstvenika iznosi minimalno 60 minuta dnevno. Na svima nama je da promičemo te vrijednosti - poručila je Brkljačić, a brojke koje su jučer iznesene na tu temu jasno govori o važnosti ovoga projekta. Naime, istraživanja su pokazala da se u Hrvatskoj među populacijom starijom od 15 godina čak 76 posto njih rijetko, ili nikada, ne bavi tjelesnom aktivnošću (u EU-u 60 posto), dok se redovito bavi svega pet posto (sedam posto u EU-u).

Goran Roguljić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana