Osijek
ISKORIŠTAVANJE SUVLASNIKA

Investitori zarađuju, a pričuvu
i režije plaćaju susjedi
Objavljeno 9. travnja, 2019.
U Udruženju stanara kažu da se navedeni problemi u najvećoj mjeri odnose na stambene zgrade u novogradnji

Otkriće koje je nedavno isplivalo na površinu o nelegalnim "kvadratima" po stambenim zgradama u Osijeku za koje se ne plaćaju ni zajednički režijski troškovi ni pričuva otvorilo je, čini se, Pandorinu kutiju. Naime, prijavljuju suvlasnici, mnogo je zgrada na osječkom području u kojima se ista obvezna davanja ne podmiruju i za cijele stanove.

Iz Udruženja stanara grada Osijeka objašnjavaju kako je riječ o situacijama koje se u najvećoj mjeri odnose na stambene zgrade u novogradnji.

"To su situacije u kojima je investitor kroz proteklo desetljeće uložio u zgradu s namjerom da i sam živi u njoj nakon završetka. Za tu je namjenu sebi i svojoj obitelji ostavio, primjerice, dva stana kojima se koristi, većinu je prodao, a njih još nekoliko ili nije uspio prodati ili si ih je namjeno zadržao bez namjere da u njima živi. Kako u zgradu počne useljavanje, tako suvlasnici prešutno pristaju da se za ‘neprodane‘ stanove ne plaćaju režijski troškovi ni pričuva, što investitor, odnosno sada vlasnik, krene dugoročno iskorištavati. Prazne stanove zapravo koristi ili kao spremišta ili kao uredski prostor za vlastito poslovanja u tihoj djelatnosti, a dio njih, nakon nekog vremena, stanove počne i iznajmljivati na crno, na kraća razdoblja. To se događa postupno, pa ostalim suvlasnicima treba dugo da zaključe kako se za velik broj "kvadrata" u zgradi režijski troškovi i pričuva na plaćaju. Kao i da je osoba koja je za to odgovorna zapravo jedan od suvlasnika koji je odlučio kako će za dio svoje imovine podmirivati svoje obvezne troškove, a za druge ne", objašnjava Vlasta Auguštin, predsjednica Udruženja stanara, te ističe kako su ovakve situacije češće nego što se misli, te da za posljedicu, jasno, imaju "tanak" račun za pričuvu, ali i veće troškove suvlasnika za zajedničke režije.

Iz Zavoda za stanovanje, koji je upravitelj najvećeg broja zgrada u Osijeku, kažu kako se, bar od plaćanja pričuve, investitor zgrade/vlasnik stanova ne može zauvijek izvlačiti.

"I za stanove u koje se nitko nikada nije uselio mora se plaćati pričuva i nju plaća vlasnik jer se kroz pričuvu osigurava cijela zgrada u kompletu, sa svim zajedničkim i posebnim dijelovima, plaćaju se sva davanja, naknada upravitelju, naknade za dimnjak, vatrogasne aparate... Ako neki vlasnik to ne plaća, upravitelj je dužan pokrenuti ovršne postupke. Zavod za stanovanje može detektirati takve situacije i to čini", kaže Bojan Bodražić, direktor Zavoda za stanovanje Osijek.

No s obzirom na postojeće stanje na koje upozoravaju iz Udruženja stanara, pitanje je koliko se izbjegavanjem plaćanja pričuve na ovaj način bave drugi upravitelji.

Uz to, kao dodatan se problem u ovakvim situacijama pojavljuje činjenica da investitor uopće ne prijavi useljenje zgrade Odsjeku za stambeno gospodarstvo Grada Osijeka (a ostali na to prešutno pristaju), pa dolazi i do utaje pričuve u cijelosti!

Iz Zavoda za stanovanje objašnjavaju pak kako je to moguće.

"Odsjek za stambeno gospodarstvo Grada Osijeka vodi evidenciju zgrada. No teoretski je moguće da nisu sve zgrade u Osijeku u toj evidenciji. Polazi se od toga da, ako u nekoj zgradi postoje tri ili više suvlasnika, suvlasnici moraju imati upravitelja i moraju osnovati pričuvu. No ako zgrada nije u evidenciji, može egzistirati bez upravitelja, što je nadležnima nemoguće saznati jer ne postoji nikakav sustav kontrole, ni kaznene sankcije za one zgrade koje se same ne prijave u evidenciju Grada", kažu iz Zavoda.

Ivana Solar
Kontrola vlasništva nad stanovima
Upravitelj može kontrolirati vlasništvo nad stanovima uz pomoć etažnog elaborata zgrade i stanja zavedenog u zemljišnim knjigama. No ako upravitelj zgrade ne vodi kontrolu vlasništva redovito te propušta uočiti nepravilnosti u plaćanju pričuve, preporučuje se suvlasnicima da sami nepravilnosti prijave upravitelju. On bi potom u svakom slučaju trebao preuzeti na sebe utjerivanje dugova, bar za pričuvu.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

UČESTALE KRAĐE U TRGOVINAMA DOVODE DO APSURDNIH SITUACIJA

Kad sam nedotjerana, na kulen mi zalijepe alarm

2

GRAĐANI PORUČUJU UNIKOM-U:

Fontane bi trebale biti ukras, a ne ruglo, kao ove u centru!

3

KADA UREĐENJE PROSTORA KOD SPEEDWAYA?

Došen: Mjesec dana nismo dobili odgovor iz Grada!

oglas