Mozaik
AKVAREL PREDSTAVIO ALBUM “IZ SVEG KLASA”

Tradicionalne su pjesme
pjevali na moderan način
Objavljeno 9. travnja, 2019.
Drago nam je što smo baštinu obnovili na “akvarelovski”, moderan, a cappella način

Ugodni zvuci polifonije zaintrigirali su sve koji su prolazili preko Vrta Jagode Truhelke jer je u Caffe baru Peppermint održano predstavljanje netipičnog albuma osječkih umjetnika koji spajaju naizgled nespojivo.

Naravno, riječ je o sve poznatijem sastavu Akvarel, koji izvedbom popularnih i tradicijskih pjesama na a cappella način svakom slušatelju pruža jedinstven doživljaj. Upravo u to su se uvjerili i brojni posjetitelji Pepperminta, kojima je Akvarel predstavio svoj drugi studijski album upečatljivog i simboličnog naziva, "Iz sveg klasa", uz vrlo osobni koncert i izvedbu slavonskih bećaraca na iznimno moderan način. Album čini deset obrada tradicionalnih slavonskih pjesama: “Škripi đeram”, “Tekla voda Karašica”, “Tri slavonske”, “Tandora”, “Ej, Slavonijo, zemljo plemenita”, “Sinoć kad je pao mrak”, “Sinoć bila misečina”, “Crne oči”, “Bećarac” i “Seoska sam lola”.


- Ovaj je album odlična prilika kako bi se tradicija mlađim generacijama prikazala u što boljem svjetlu jer je poznato da bogatu tradiciju našeg kraja, Slavonije, ipak njeguju pretežito oni stariji. Stoga su lijepe slavonske pjesme, bećarci i različiti miksevi obrađeni u jednom posebnom izdanju, u kojemu članovi Akvarela svaku notu izvode samo svojim glasovima - uvodno je objasnio Nikola Knežević, glazbeni urednik Croatia Recordsa, koji je i kao urednik ovog albuma naglasio kako je osječki vokalni sastav uistinu endemičan na današnjoj glazbenoj sceni. Name, ovi osječki umjetnici uživaju veliku popularnost, a iako ima nekoliko uspješnih a cappella sastava u Hrvatskoj, Akvarel se ipak ističe kao najdugovječniji i najtrajniji, dok im je budućnost, prema svim prognozama, iznimno svijetla.

- Želimo prikazati javnosti, Osijeku i Hrvatskoj što Slavonija ima i što Akvarel može, pa ćemo vidjeti gdje će nas to dovesti. Možda Slavonija u tom pogledu bude znatno veća na karti Hrvatske, ali i svijeta. Naime, bio je izazov odrepati i harmonijski obraditi bećarce, ali nas je Olja Dešić, aranžer i producent "Iz sveg klasa", potaknuo na taj pokušaj i drago nam je što smo baštinu obnovili na "akvarelovski", moderan, a cappella način - rekaoi je na predstavljanju albuma Vanja Hrvoje Dražić, zadužen za ritam sekciju Akvarela, koji uz repanje, beatbox i glas baritona, upotpunjuje simpatični osmeročlani sastav.

Ozana Tomić, Marina Hlupić, Ivana Marinić, Nera Mamić, Dora Vestić, Alan Marinić, Davor Solanović i Vanja Hrvoje Dražić tako su intimnim nedjeljnim koncertom oduševili Osječane i dokazali kako se Akvarelovi bećarci zbilja zaslužuju pronaći na svjetskim top-listama u kategorijama world musica i etnoglazbe.

Marko Mandić
SKLADBE PREMA SVOJEM IZRIČAJU I UKUSU
- Skladbe smo birali prema našem izričaju i ukusu, a jedan od važnijih kriterija bilo je i to da bude riječ o tradicionalnim slavonskim pjesmama koje nemaju autora, nego su nastale u narodu. Iako je bilo izazovno harmonijski obraditi sve skladbe, najzahtjevniji je zasigurno bio naš prvi singl s ovog albuma, “Škripi đeram”, na kojemu smo kroz soul i r&b način odlučili doprijeti do publike - otkrio je na predstavljanju albuma Vanja Hrvoje Dražić, iznimno zadovoljan odazivom i zainteresiranošću osječke publike.
Možda ste propustili...

NIKAD RANIJE OBJAVLJENE PJESME

Novi album J. Casha

NA STAGE LEGENDARNOG DINGWALLSA POPET ĆE SE 28. TRAVNJA

Bare & Majke spremaju se osvojiti London

KRATKI FILM REDATELJA NEBOJŠE SLIJEPČEVIĆA

Hrvatski film u selekciji Cannesa

Najčitanije iz rubrike