Zdravlje
IDEALNO JE VRIJEME DA SE POSVETIMO SEBI SAMIMA

Krajnje je vrijeme za veliko proljetno čišćenje tijela
Objavljeno 8. travnja, 2019.
Hranu iz kutija, vrećica i konzervi trebali bismo zamijeniti prirodnom, sezonskom i neobrađenom hranom punom energije

Proljeće, kada se priroda budi i kada kolaju životni sokovi i energija, idealno je vrijeme da se posvetimo sebi samima. Ako vlastiti organizam, odnosno tijelo, prihvatimo kao kuću, način na koji ćemo o njemu skrbiti i njegovati ga odredit će nas i prema bolesti i prema tome kako će nas okolina doživljavati.

Osnovno pitanje koje se svima nameće je odakle krenuti. Prije svega potrebno je pratiti vlastito tijelo i postati samom sebi najbolji prijatelj. A da bismo se počeli hraniti zdravo i u skladu s prirodom, potrebno je poštovati neka osnovna načela. Važno je obratiti pozornost na kvalitetu prehrane.

Sezonska hrana
Unutar prehrane, kvaliteta onoga što jedemo iznimno je bitna. Najjednostavniji je način hraniti se onako kako su to nekada činili naši stari, odnosno izbaciti svu hranu iz kutija, vrećica i konzervi te ju zamijeniti prirodnom, sezonskom i najmanje obrađenom i tretiranom hranom. Takva neobrađena hrana u sebi ima vitalnu energiju, a to je ono nešto što se ne može instrumentom izmjeriti, nego samo osjetiti. Osim o kvaliteti, prilikom izbora namirnica važno je brinuti se i o načelu cjelovitosti. Odličan primjer cjelovitosti je riža, od koje ona s ovojnicom i klicom ima vitalnu energiju, dok je tzv. polirana bez nje. Zdravo se hraniti znači koristiti i sezonski pristup prehrani, odnosno jesti ono što u određenom vremenu pruža priroda. Dio našeg zdravlja je u suglasju s prirodom i zato treba birati najkvalitetnije u danim okolnostima.

Svaki je početak težak, pa tako i kad želimo promijeniti prehranu. Ipak, proljeće nudi obilje mogućnosti - od "divljih" trava preko mnoštva proljetnog povrća punog klorofila i željeza, poput šparoga, mlade mrkvice, graška, tikvica, do žitarica. Od potonjih, u proljeće je izvrstan ječam koji čisti organizam, a imperativ je i meso zamijeniti ribom i mahunarkama. Umjesto šećera, u organizam se unose slad od žitarica i suho voće.

Načelo zdrave prehrane zasniva se i na mogućnosti individualnog pristupa, odnosno kreiranja onoga što nam najviše odgovara. Nerijetko unos, količinu i vrstu hrane određuju spol, dob, prevencija protiv bolesti, odnosno sve ono što prehranom želimo postići. Uz to hraniti se zdravo možemo i zbog osobnog veselja, raspoloženja i satisfakcije

Mrkva pojačava protok krvi, kao i funkciju oka. Rajčica je prava hrana za srce i krvotok. Istraživanja pokazuju da je grožđe također dobro za srce i vitalna je hrana za krv. Poznato je da orah pomaže u razvoju više od tri tisuće neurotransmitera kako bi mozak mogao funkcionirati. Grah liječi i pomaže u očuvanju funkcije bubrega i uistinu svojim oblikom jako sliči na bubreg.

Zdrave namirnice
Grejp, naranča i drugo citrusno voće pomaže zdravlju grudi i protoku limfe.

Celer i rabarbara pogoduju kostima. Kosti sadrže 23 posto natrija, upravo kao i te namirnice. One nadoknađuju tijelu natrij.

Patlidžan, avokado i kruške pogoduju zdravlju maternice. Istraživanja pokazuju da ako žena jednom tjedno pojede avokado, to uravnotežuje hormone, djeluje na težinu i sprječava rak grlića maternice.

Smokve povećavaju pokretljivost spermija, a vrlo su dobre i kod prevladavanja steriliteta.

Slatki krumpir ili batat usklađuje razinu šećera kod dijabetičara. Masline pomažu kod zdravlja i funkcije jajnika. Luk pomaže u čišćenju otpadnog materijala iz tjelesnih stanica.
Jasminka Knežević
Detoks
proljetna prehrana
Možda ste propustili...

NUTRICIONIZAM POMOĆ U GUBITKU TEŽINE

Vlakna nas održavaju sitima i zadovoljnima

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SAVJET NE MOŽEMO SVE KONTROLIRATI

Učestali mikrostres itekako crpi energiju

2

STUDIJA UBLAŽAVANJE MENTALNIH I FIZIČKIH TEGOBA

Ljudski dodir može smanjiti bol, depresiju i tjeskobu

3

ISTRAŽIVANJE

Više sitne plave ribe umjesto crvenog mesa