Zdravlje
ORTOPEDSKA KIRURGIJA

Umjetni zglobovi kuka i koljena traje duže
Objavljeno 8. travnja, 2019.
Osam od deset umjetnih zglobova koljena, odnosno šest od deset umjetnih zglobova kuka traje do 25 godina, navodi se u studiji koju je objavilo Sveučilište u Bristolu, a ti podaci govore da je rok trajanja endoproteza mnogo duži nego što se vjerovalo i pomoći će pacijentima i kirurzima pri odabiru pravog trenutka za operaciju. Do danas je bilo malo podataka o uspješnosti umjetnih zglobova kuka i koljena. No studija objavljena u časopisu Lancet obuhvatila je operacije izvedene u razdoblju od 25 godina na više od 500.000 ljudi. Ugradnja endoproteze kuka i koljena dvije su najučestalije operacije u ortopedskoj kirurgiji, ali liječnicima je uvijek teško kada trebaju odgovoriti pacijentu koliko će im trajati implantati. Dr. Jonathan Evans, ortoped i voditelj studije, podsjeća da se načelno može reći za koliko je godina predviđen vijek trajanja implantata, ali je malo bilo podataka o iskustvima pacijenata.

"S obzirom na bolju tehnologiju i tehniku u posljednjih 25 godina, očekujemo da umjetni zglob kuka i koljena traje duže", a to je jako važno jer "se produžuje životni vijek i stanovništvo je sve starije".

Wendy Fryer (80) ugrađena je endoproteza kuka prije 17 godina i ona ističe da joj je ta operacija potpuno promijenila život. "Prije je to bila agonija, bilo je strašno", prisjeća se te ističe: "Drugi dan nakon operacije, kao magijom, bol je iščeznula." Danas Fryer igra redovito stolni tenis i badminton te uživa u vožnji biciklom i šetnjama. Endoproteza kuka: 89 posto umjetnih zglobova trajalo je 15 godina; 70 posto 20 godina; 58 posto 25 godina Potpuna endoproteza koljena: 93 posto trajalo je 15; 90 posto 20 i 82 posto 25 godina. Djelomična endoproteza koljena: 77 posto trajalo je 15; 72 posto 20 i 70 posto 25 godina.

Teškoće koje se pojavljuju s umjetnim zglobovima kuka i koljena uglavnom su povezane s infekcijom i habanjem, ali rjeđe s prijelomom. U tom slučaju pacijentima je potrebna reugradnja, a tada su rizici za neuspjeh veći.

John Skinner iz Britanske udruge ortopeda napominje da će u budućnosti ugradnja implantata smanjiti potrebu reugradnje."Danas smo toliko napredovati da možemo ponuditi ugradnju i mlađim, aktivnijim pacijentima kako bismo im uklonili bol i učinili ih aktivnijima."H
Najčitanije iz rubrike