Zdravlje
ORTOPEDSKA KIRURGIJA

Umjetni zglobovi kuka i koljena traje duže
Objavljeno 8. travnja, 2019.
Osam od deset umjetnih zglobova koljena, odnosno šest od deset umjetnih zglobova kuka traje do 25 godina, navodi se u studiji koju je objavilo Sveučilište u Bristolu, a ti podaci govore da je rok trajanja endoproteza mnogo duži nego što se vjerovalo i pomoći će pacijentima i kirurzima pri odabiru pravog trenutka za operaciju. Do danas je bilo malo podataka o uspješnosti umjetnih zglobova kuka i koljena. No studija objavljena u časopisu Lancet obuhvatila je operacije izvedene u razdoblju od 25 godina na više od 500.000 ljudi. Ugradnja endoproteze kuka i koljena dvije su najučestalije operacije u ortopedskoj kirurgiji, ali liječnicima je uvijek teško kada trebaju odgovoriti pacijentu koliko će im trajati implantati. Dr. Jonathan Evans, ortoped i voditelj studije, podsjeća da se načelno može reći za koliko je godina predviđen vijek trajanja implantata, ali je malo bilo podataka o iskustvima pacijenata.

"S obzirom na bolju tehnologiju i tehniku u posljednjih 25 godina, očekujemo da umjetni zglob kuka i koljena traje duže", a to je jako važno jer "se produžuje životni vijek i stanovništvo je sve starije".

Wendy Fryer (80) ugrađena je endoproteza kuka prije 17 godina i ona ističe da joj je ta operacija potpuno promijenila život. "Prije je to bila agonija, bilo je strašno", prisjeća se te ističe: "Drugi dan nakon operacije, kao magijom, bol je iščeznula." Danas Fryer igra redovito stolni tenis i badminton te uživa u vožnji biciklom i šetnjama. Endoproteza kuka: 89 posto umjetnih zglobova trajalo je 15 godina; 70 posto 20 godina; 58 posto 25 godina Potpuna endoproteza koljena: 93 posto trajalo je 15; 90 posto 20 i 82 posto 25 godina. Djelomična endoproteza koljena: 77 posto trajalo je 15; 72 posto 20 i 70 posto 25 godina.

Teškoće koje se pojavljuju s umjetnim zglobovima kuka i koljena uglavnom su povezane s infekcijom i habanjem, ali rjeđe s prijelomom. U tom slučaju pacijentima je potrebna reugradnja, a tada su rizici za neuspjeh veći.

John Skinner iz Britanske udruge ortopeda napominje da će u budućnosti ugradnja implantata smanjiti potrebu reugradnje."Danas smo toliko napredovati da možemo ponuditi ugradnju i mlađim, aktivnijim pacijentima kako bismo im uklonili bol i učinili ih aktivnijima."H
Možda ste propustili...

NAŠ BIOLOŠKI SAT ODREĐUJE NA KOJI ĆEMO NAČIN REAGIRATI NA LIJEKOVE

Lijekovi za snižavanje krvnog tlaka imaju mnogo bolji učinak uzimaju li se prije spavanja

NAPREDAK TEHNOLOGIJE U MEDICINI DONOSI DUGOROČNA RJEŠENJA

Što je problem suhog oka?

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

POSTOJI NEKOLIKO PROVJERENIH NAČINA DA PREHLADU “SASIJEČETE U KORIJENU”

Prehlada u prosjeku “obori” odrasle triput godišnje

2

NAŠ BIOLOŠKI SAT ODREĐUJE NA KOJI ĆEMO NAČIN REAGIRATI NA LIJEKOVE

Lijekovi za snižavanje krvnog tlaka imaju mnogo bolji učinak uzimaju li se prije spavanja

3

STUDIJA BOLESTI SRCA

Perite zube često kako biste imali što zdravije srce