Mozaik
TS KAS U PREDSTAVI “ŽENIDBA I UDAJA” U BELOM MANASTIRU

Mi imamo male uloge, a naše pjesme prate radnju predstave
Objavljeno 8. travnja, 2019.
Riječ je o velikom iskoraku Gradskog kazališta Beli Manastir, jer prvi put u produkciji ima čak tri akademska glumca

Premijera kazališne predstave "Ženidba i udaja" održat će se danas, 8. travnja, u Gradskom kazalištu Beli Manastir, s početkom u 19 sati. Riječ je o velikom iskoraku Gradskog kazališta Beli Manastir, jer prvi put u produkciji ovoga maloga kazališta koje svoju tradiciju njeguje od 1928./29., u svojim redovima ima čak tri akademska glumca: Vladimira Tintora (HNK Osijek), Petru B. Blašković (HNK Osijek) i Ivana Vukelića (slobodni umjetnik).

Tragedija društva
Kostime je osmislio Zvonko Majdiš (HNK Osijek, član ULUPUH-a), svjetlo je oblikovao Zoran Herman (član ULUPUH-a), a uloge još tumače: Nebojša Šimić i Daniela Taslidžić Herman, uz pratnju Tamburaškog sastava Kas. Komedija je rađena prema motivima Jovana Sterije Popovića, a prilagodbu teksta i dramatizaciju napravio je Jan Kerekeš, u režiji Petra B. Blašković.

Iako izvorno označena kao komedija naravi “Ženidba i udaja“, gledano iz današnjeg ugla, govori o živopisnoj obitelji još živopisnijih karaktera oca, majke, šepave kćeri koja bi birala i šeprtljavog mladića koji ne bira, sve do fantastično proračunatog posrednika. Iako napisano davne 1841. godine, u mnogome opisuje vrijeme u kojem i danas živimo. Likove komedije možemo doživjeti sasvim i kao karaktere današnjih društvenih promjena i željom za statusom "većeg". Stvaranjem nove klase, novi sloj malograđana željan je s malo gotovine i bez podrijetla imati viši društveni status. Vječna prečica do ostvarenja ovog cilja jest udaja koja povezuje profit. Likovi, baš kao i danas, imaju dvostruki, trostruki osobni (ne)moral, a kao osnovno sredstvo posredništva, koriste laž. Komedija nije kritika braka iz interesa, nego kritika braka zbog sitnih, malograđanštinom, primitivizmom i prostaklukom oboljelih interesa. Iako komedija, to je zapravo tragedija društva.

Tamburaški sastav Kas iz Osijeka, postoji već deset godina i zauzima izuzetno bitno mjesto na glazbenoj sceni. Sad već renomirani sastav koji svojim šarmom i posebno otkačenim, veselim i opuštenim pristupom oduševljava publiku diljem Hrvatske, ali i svijeta. U deset godina postojanja izdali su dva studijska albuma na koja su izrazito ponosni. Surađivali su sa svim eminentnim imenima hrvatske scene i rado su slušani kod svih generacija.

Sve treba probati
Sudjelovali su na svim značajnijim festivalima te osvajali nagrade i srca slušatelja. Kruna njihovog rada dolazi s nominacijom njihovog albuma "Danas smo kraljevi" za Porin 2018. godine, u kategoriji pop-folklorni album godine. Kas čine Dinko Glavaš, Nikola Anić, Daniel Kovačević-Toro, Hrvoje Nemec, Miloš Grubić i Marko Kovačević. Popričali smo s Dinkom o njihovom prvom glumačkom angažmanu.

Otkud ideja za sudjelovanje u ovoj predstavi?

- Gospoda iz kazališta obratili su mi se s idejom da prave šaljivu kazališnu predstavu "Ženidba i udaja", gdje vide nas s našim autorskim radom kao glazbenu pratnju kroz predstavu, ali i ponekom kratkom ulogom, na što sam ja naravno pristao, jer se i dalje držim one da sve treba probati u životu.

U predstavi će biti i vaših pjesama zar ne?

- Većinom će biti naše pjesme u predstavi, koje su oni sami predložili, jer im prate radnju u predstavi, što je još jedan razlog zašto smo objeručke prihvatili sudjelovati u takvom projektu.

Kako bi opisao svoju ulogu, odnosno svojih kolega iz Kasa?

- Što se naših uloga tiče, moram priznati da je sve šaljivo i zanimljivo. Nemamo nekakvih velikih uloga, ali smo cijelo vrijeme aktivni u predstavi. Imamo nekoliko kratkih dijaloga i simpatičnih interakcija s glumcima i publikom, i jedva čekam da stanemo na kazališne daske i okušamo se u tome, jer mislim da je to prava predstava za nas. Samo veselo i otkačeno.

Jesi li ikada maštao o glumačkom pozivu?

- Nisam nikada maštao da ću biti dio glumačkog svijeta. Naravno da je zanimljivo okušati se u nečemu tako zanimljivom, ali mislim da to ipak trebaju raditi ljudi koji su se školovali za to i koji su profesionalci u tom poslu. Ja ću se zadovoljiti i s ovako malom ulogom i čast mi je što sam dio takve ekipe.

Što ima novoga s Kasom?

- Za nešto manje od mjesec dana treba nam izići novi singl s videospotom i nadamo se da ćete uživati u našem novom uratku. Potvrđen nam je i doček sljedeće Nove godine u Americi, tako da smo sretni, ponosni i veselimo se novim svirkama!

Darko Kovačević
uskoro
IZLAZI NOVI SINGL TS KAS
Možda ste propustili...

OD KATEDRALA DO OPERNIH KUĆA

Znamenitosti ponovno sagrađene iz ruševina

NOVO STUDIJSKO IZDANJE THE CHEMICAL BROTHERSA

Objavili deveti album “No Geography”

PRINCEOV INŽINJER ZVUKA

Mora platiti milijune dolara kazne

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ZAVRŠEN SHOW “ZVIJEZDE PJEVAJU”

Publika odabrala:
Pobijedili Tara i Dino

2

TOP-LISTA PRODAJE ALBUMA U HRVATSKOJ

Na prvom mjestu i dalje “Zoran pjeva Arsena”

3

FRANKA JE JASMINA U DISNEYEVOM FILMU

Aladin je moj najdraži crtić
svih vremena, jako sam sretna