Mozaik
TS KAS U PREDSTAVI “ŽENIDBA I UDAJA” U BELOM MANASTIRU

Mi imamo male uloge, a naše pjesme prate radnju predstave
Objavljeno 8. travnja, 2019.
Riječ je o velikom iskoraku Gradskog kazališta Beli Manastir, jer prvi put u produkciji ima čak tri akademska glumca

Premijera kazališne predstave "Ženidba i udaja" održat će se danas, 8. travnja, u Gradskom kazalištu Beli Manastir, s početkom u 19 sati. Riječ je o velikom iskoraku Gradskog kazališta Beli Manastir, jer prvi put u produkciji ovoga maloga kazališta koje svoju tradiciju njeguje od 1928./29., u svojim redovima ima čak tri akademska glumca: Vladimira Tintora (HNK Osijek), Petru B. Blašković (HNK Osijek) i Ivana Vukelića (slobodni umjetnik).

Tragedija društva
Kostime je osmislio Zvonko Majdiš (HNK Osijek, član ULUPUH-a), svjetlo je oblikovao Zoran Herman (član ULUPUH-a), a uloge još tumače: Nebojša Šimić i Daniela Taslidžić Herman, uz pratnju Tamburaškog sastava Kas. Komedija je rađena prema motivima Jovana Sterije Popovića, a prilagodbu teksta i dramatizaciju napravio je Jan Kerekeš, u režiji Petra B. Blašković.

Iako izvorno označena kao komedija naravi “Ženidba i udaja“, gledano iz današnjeg ugla, govori o živopisnoj obitelji još živopisnijih karaktera oca, majke, šepave kćeri koja bi birala i šeprtljavog mladića koji ne bira, sve do fantastično proračunatog posrednika. Iako napisano davne 1841. godine, u mnogome opisuje vrijeme u kojem i danas živimo. Likove komedije možemo doživjeti sasvim i kao karaktere današnjih društvenih promjena i željom za statusom "većeg". Stvaranjem nove klase, novi sloj malograđana željan je s malo gotovine i bez podrijetla imati viši društveni status. Vječna prečica do ostvarenja ovog cilja jest udaja koja povezuje profit. Likovi, baš kao i danas, imaju dvostruki, trostruki osobni (ne)moral, a kao osnovno sredstvo posredništva, koriste laž. Komedija nije kritika braka iz interesa, nego kritika braka zbog sitnih, malograđanštinom, primitivizmom i prostaklukom oboljelih interesa. Iako komedija, to je zapravo tragedija društva.

Tamburaški sastav Kas iz Osijeka, postoji već deset godina i zauzima izuzetno bitno mjesto na glazbenoj sceni. Sad već renomirani sastav koji svojim šarmom i posebno otkačenim, veselim i opuštenim pristupom oduševljava publiku diljem Hrvatske, ali i svijeta. U deset godina postojanja izdali su dva studijska albuma na koja su izrazito ponosni. Surađivali su sa svim eminentnim imenima hrvatske scene i rado su slušani kod svih generacija.

Sve treba probati
Sudjelovali su na svim značajnijim festivalima te osvajali nagrade i srca slušatelja. Kruna njihovog rada dolazi s nominacijom njihovog albuma "Danas smo kraljevi" za Porin 2018. godine, u kategoriji pop-folklorni album godine. Kas čine Dinko Glavaš, Nikola Anić, Daniel Kovačević-Toro, Hrvoje Nemec, Miloš Grubić i Marko Kovačević. Popričali smo s Dinkom o njihovom prvom glumačkom angažmanu.

Otkud ideja za sudjelovanje u ovoj predstavi?

- Gospoda iz kazališta obratili su mi se s idejom da prave šaljivu kazališnu predstavu "Ženidba i udaja", gdje vide nas s našim autorskim radom kao glazbenu pratnju kroz predstavu, ali i ponekom kratkom ulogom, na što sam ja naravno pristao, jer se i dalje držim one da sve treba probati u životu.

U predstavi će biti i vaših pjesama zar ne?

- Većinom će biti naše pjesme u predstavi, koje su oni sami predložili, jer im prate radnju u predstavi, što je još jedan razlog zašto smo objeručke prihvatili sudjelovati u takvom projektu.

Kako bi opisao svoju ulogu, odnosno svojih kolega iz Kasa?

- Što se naših uloga tiče, moram priznati da je sve šaljivo i zanimljivo. Nemamo nekakvih velikih uloga, ali smo cijelo vrijeme aktivni u predstavi. Imamo nekoliko kratkih dijaloga i simpatičnih interakcija s glumcima i publikom, i jedva čekam da stanemo na kazališne daske i okušamo se u tome, jer mislim da je to prava predstava za nas. Samo veselo i otkačeno.

Jesi li ikada maštao o glumačkom pozivu?

- Nisam nikada maštao da ću biti dio glumačkog svijeta. Naravno da je zanimljivo okušati se u nečemu tako zanimljivom, ali mislim da to ipak trebaju raditi ljudi koji su se školovali za to i koji su profesionalci u tom poslu. Ja ću se zadovoljiti i s ovako malom ulogom i čast mi je što sam dio takve ekipe.

Što ima novoga s Kasom?

- Za nešto manje od mjesec dana treba nam izići novi singl s videospotom i nadamo se da ćete uživati u našem novom uratku. Potvrđen nam je i doček sljedeće Nove godine u Americi, tako da smo sretni, ponosni i veselimo se novim svirkama!

Darko Kovačević
uskoro
IZLAZI NOVI SINGL TS KAS
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike