Magazin
VISOKA SLAVONIJA

Proljeće na Papuku: Geopriče za starce i mladiće
Objavljeno 6. travnja, 2019.
Sportski ekstremisti spremni: Do kraja svibnja sagradit će se adrenalinski park Duboka

Sjećam se, još uvijek mi je taj detalj svjež u glavi, kada je u Orahovicu dolazila sestrina kuma iz Pule, da malo privatiziram priču. Dolazi žena prvi put u Slavoniju i priča nam kako je zamišljala ovaj dio Hrvatske kao ravnu ploču, doslovno, u kojoj najviši vrh dosegnete kad se popnete na drvo. I onda dođe žena u Orahovicu i usred grada s mog balkona zastane joj prelijepi pogled na obronke Papuka i Krndije. I, da, ništa joj nije jasno, i zato još jednom pita: "Pa je‘l ovo Slavonija?". Odgovorih - ne da je Slavonija, nego srce Slavonije.


Zapravo sam htio reći kako mnogi koji ovdje nikad nisu bili i dalje misle da je Slavonija ravna, a onda su šokirani kad im Papuk i Krndija razbiju taj mit. I ne vrijedi to samo za proljeće. U bilo koje doba godine ne znaš koji je prizor ljepši, a u proljeće kao da je sam Bog podario ovakav okoliš i takvu ljepotu. Zato ne preostaje ništa drugo nego put pod noge i pravac najpoznatija slavonska planina. Utrtim i markiranim planinarskim stazama, od Ružice grada na dalje, preko Dedovog nosa, pružaju se nezamislivi vidikovci i susreću u šetnji brojni planinari. Označenom stazom protutnji pokoji biciklist nizbrdo, sve je nekako živo, probudila se priroda iz zimskog sna ljepša nego ikad. Biti u lirskom raspoloženju čini se neizbježnom opcijom. U šumama miriše srijemuš, zrakom se razvlači pjev posebnih vrsta ptica, a onih poznatih slavonskih, Papuk je prepun.


Uzimajući sve u obzir, Papuk je jedan od najljepših parkova prirode u Hrvatskoj, i jedini UNESCO geopark Lijepe Naše. Papuk nudi jedinstven spoj bogate povijesti, ljepote prirode i iznimno puno adrenalina. Ne znaš od kuda početi i gdje završiti. S jedne strane orahovačko Jezero i Ružica grad, pa bajkoviti Jankovac, a s druge kamp Duboka, Rupnica i druge posebnosti požeške kotline. Javna ustanova svake godine uljepša i obnovi mnoge dijelove Parka, a početkom ove godine uređena je i asfaltirana cesta od Slatinskog Drenovca do Jankovca, u sklopu velikog projekta "Geopriče" vrijednog 90 milijuna kuna.
KAMP DUBOKA

JU Parka prirode Papuk, prije nekoliko godina uredila je i kamp Duboka, danas prvi moderan kamp u istočnom dijelu Hrvatske. Od 1. travnja kamp Duboka ponovno je otvorio vrata svojim posjetiteljima. Posebnosti odmorišta Duboka prepoznalo je i Kamping udruženje Hrvatske te je uvršten na popis 38 najboljih malih kampova Hrvatske u sklopu projekta certifikacije standarda kvalitete OK Mini Camps, projekta poticanja kvalitete kampova i edukacije podržanog od strane Ministarstva turizma RH. Kamp Duboka nalazi se na rubnom dijelu Parka prirode Papuk, u mjestu Velika. Smješten je u prirodnoj oazi doline potoka Dubočanke te se prostire na površini od 2,3 hektara i može primiti do 200 kampista. Kamp ima 11 uređenih parcela za kampere i kamp-prikolice s priključcima za električnu energiju i vodu. Jedan dio kampa predviđen je za boravak gostiju u šatorima. Gosti kampa koriste se zajedničkim sanitarnim čvorom i malom kuhinjom. Okruženje kampa pruža brojne rekreativne mogućnosti poput pješačenja, sportskog penjanja, vožnje biciklom ili jogginga. Kamp je dobro povezan s glavnim planinarskim i biciklističkim stazama u parku.


Prva turistička sezona u kamp-odmorištu Duboka privukla je više od 200 posjetitelja koji su ostvarili 320 noćenja, dok se u 2018. godini taj broj udvostručio. U kampu je boravilo oko 450 turista koji su ostvarili više od 600 noćenja. U strukturi posjetitelja dominiraju strani gosti iz zapadnoeuropskih zemalja. Zanimljivo je napomenuti da se radi o gostima koji upravo traže kampove koji se nalaze u područjima s očuvanom prirodom te kamp-odmorište Duboka ispunjava sve njihove zahtjeve. U okviru projekta "Geopriče UNESCO geoparka" do kraja svibnja ove godine sagradit će se Adrenalinski park Duboka koji je sastavni dio Plana upravljanja Parkom prirode Papuk. Adrenalinski park Duboka, kao nov proizvod PP Papuk, pridonijet će ukupnoj atraktivnosti i privlačnosti postojeće i nove turističke infrastrukture.
TURISTIČKI HIT

Inače, kad je turizam u pitanju, Park prirode Papuk u prva tri mjeseca ove godine bilježi rekordan rast od čak 311 % više posjetitelja u odnosu na isto razdoblje u 2018. godini. Usporedbom statističkih podataka, s 2023 posjetitelja u 2018. godini, na kraju ožujka 2019. godine napravljen je značajni porast na 6310 posjetitelja. Moramo napomenuti da navedene brojke uključuju samo posjetitelje koji su platili ulaznicu u Park šumu Jankovac, dok je ukupan broj posjetitelja Parka prirode Papuk višestruko veći.


Što se Park šume Jankovac tiče, taj biser Papučkog gorja od davnina je omiljeno izletničko odredište, kao i odredište svih putnika željnih iskonskog mira i tišine. Park šuma Jankovac, najposjećeniji je lokalitet Parka prirode Papuk, koji još uvijek ostaje najjači turistički adut. Treba istaknuti da se ovdje nalazi i Poučna staza grofa Jankovića koja je 2006. godine dobila nagradu Zeleni cvijet Hrvatske turističke zajednice.


Park prirode Papuk ovoga proljeća nudi svojim posjetiteljima cijeli niz novih atrakcija. Primjerice, ako osim vožnje kanuom po jankovačkim jezerima želite isprobati i neku drugu pustolovinu, od ovog proljeća možete iznajmiti i bicikle za vožnju oko Jankovca, i to obične i električne, a posebna atrakcija bit će vožnja balonom iznad Parka.
EXTREME CHALLENGE

U organizaciji Grada Orahovice, BK Weekend Warriorsa te BK LOOD-a i tima izvrsnih mladih ljudi, Orahovica će početkom ljeta biti središte adrenalinskog sporta u Hrvatskoj. Konkretno od 7. do 9 lipnja na orahovačkom Jezeru bit će održan 2. Papuk Extreme Challenge. Ove godine sve ljubitelje sporta očekuje niz drugih sportskih disciplina, poput Papuk Enduro Race u organizaciji Biciklističkog kluba Weekend Warriors Osijek, 4. MTB Papuk Adventure Race koju organizacijski potpisuje Biciklistički klub LOOD Orahovica, Papučki Maraton u pripremi Športsko-rekreacijskog kluba Baraber Extreme Team Belišće, Plivački Maraton u organizaciji Plivačkog kluba Orahovica, Extreme Underground Race u organizaciji Underground Cluba te atraktivni Cross Triatlon koji će prirediti Triatlon Klub Swibir iz Zagreba.

OBNOVA RUŽICE

Najočuvanija srednjovjekovna utvrda u Hrvatskoj, orahovačka Ružica grad, konačno će dobiti svoj pravi sjaj - napokon će netko uložiti pozamašna sredstva u njezinu obnovu. Naime, Javna ustanova Park prirode Papuk, u čijem se prostornom teritoriju nalazi područje Ružice grada, pokrenula je inicijativu za spas ove vrijedne građevine i kulturnog dobra od potpunog propadanja. Dobivenim sredstvima izraditi će se potrebna dokumentacija za nastavak arheoloških istraživanja, obnovu i prezentaciju ovoga izuzetnog srednjovjekovnog zdanja.


Osnovni cilj je pokrenuti sustavnu skrb o Ružica gradu, kreirajući sveobuhvatnu strategiju spašavanja, kao i postavljanje jasnih kriterija za zaštitu i obnovu. Krajnji cilj je zaustaviti rapidno propadanje, završiti arheološka istraživanja, osmisliti održivi program obnove kompleksa, građevinski sanirati najugroženije dijelove i pripremiti dokumentaciju za njezinu trajnu prezentaciju kao slojevite povijesne arhitekture, uz sadržajni razvoj i stavljanje u funkciju kulturnog turizma.
Sve u svemu, i ovo malo priče o Papuku sasvim je dostatno da nakon tmurnih zimskih mjeseci povrati optimizam i strast svakom tko cijeni i voli prirodu. A kad smo kod projekta "Geopriče UNESCO geoparka", možda bi cijelom kontekstu odgovarala metaforička parafraza tipa "Geopriče za starce i mladiće", uz ispriku svima drugima, ženskim bićima prije svega, koje smo zaobišli u ovom našem efektnom novinskom naslovu.


Piše: Vladimir GRGURIĆ
Park šuma Jankovac, najposjećeniji je lokalitet Parka prirode Papuk koji još uvijek ostaje najjači turistički adut...
U okviru projekta "Geopriče UNESCO geoparka" do kraja svibnja ove godine sagradit će se Adrenalinski park Duboka...
S jedne strane orahovačko Jezero i Ružica grad, pa bajkoviti Jankovac, a s druge strane kamp Duboka, Rupnica i ostale posebnosti požeške kotline...
U svjetskom društvu
Glavno obilježje istočnog dijela Hrvatske, napose Slavonije, nizinske su ravnice s velikim kultiviranim područjima. Iz te ravnice, koja je nekad bila dno Panonskog mora, izdižu se planine na gotovo tisuću metara nadmorske visine. Jedna od tih planina je i Papuk. Svojom iznimnom prirodnom ljepotom ovo je područje oduvijek privlačilo zaljubljenike u prirodu, pa je stoga Zastupnički dom Hrvatskog državnog sabora donio Zakon o proglašenju Parka prirode Papuk, 23. travnja 1999. godine, zbog iznimne geološke i biološke raznolikosti i vrijedne kulturno-povijesne baštine. U rujnu 2007. godine, na sedmoj sjednici Europske Mreže Geoparkova, kojoj je domaćin bio škotski park North West Highlands, slavonski je Papuk postao prvi hrvatski geopark i 30. član europske mreže te član UNESCO-ove svjetske mreže geoparkova. Ovo priznanje omogućilo je kvalitetniju promociju Papuka na međunarodnoj razini i još veću razinu zaštite parka. To je od velikog značaja za lokalnu zajednicu i održivi razvoj šireg područja.
Dvadeseti rođendan
Aktivnosti Parka prirode Papuk usmjerene su na zaštitu, očuvanje i promicanje temeljnih prirodnih i kulturnih vrijednosti samoga parka. Kako bi se dostojno obilježio rođendan, kroz cijeli travanj organizirane su brojne aktivnosti i pogodnosti za posjetitelje. Prva u nizu bila je besplatan ulaz u biser Papučkog gorja, najljepšu gorsku dolinu - Park šumu Jankovac, za sve posjetitelje u razdoblju od 1. travnja do 5. travnja. Ponuda je bila doista atraktivna - šetnja, planinarenje, vožnja biciklom, trčanje papučkim šumama... A upravo je sada, u proljeće, Papuk priča za sebe. Tisuće i tisuće ljudi svakog dana prođe planinarskim i šumskim stazama, jer doći i nadisati se svježega zraka koji definitivno liječi, prigoda je koja se ne propušta. Zapravo je Papuk jedinstven i poseban u bilo koje godišnja doba.
Najčitanije iz rubrike