Regija
JEDAN OD NAJVEĆIH UZGAJIVAČA SVINJA U HRVATSKOJ

Mirko Kolić svoju ljubav prema slavonskoj zemlji prenio je i na sinove
Objavljeno 9. travnja, 2019.

Mirko Kolić u Budrovcima pokraj Đakova više od dvadeset godina uzgaja tovne svinje. Ima oko šest tisuća tovljenika, uz plan povećanja za dodatnih šest tisuća grla u ovoj godini. Jedan je od najvećih uzgajivača u Hrvatskoj. Istodobno na oko 108 hektara zemlje sije kukuruz, pšenicu i ječam koje koristi za prehranu svinja. U proizvodnji, ističe, ne koristi kemikalije ni genetski modificirane sirovine, tako da je cijeli proces potpuno prirodan. Njegov je otac, kaže, oduvijek govorio da je meso kvalitetno ako se životinje dobro hrane pa istu filozofiju primjenjuje i u svojem današnjem poslovanju. Zadovoljan je poslovnim rezultatima i perspektivom, poručuje, ističući pritom da situacija ipak uvijek može biti bolja.


"Uspjeh je biti toliko dugo u ovom poslu. Imamo obrt i tvrtku, ukupno devet zaposlenika", pojašnjava te dodaje da se radi o obiteljskom poslu u kojem sudjeluju i supruga te trojica sinova. Ljubav prema lijepoj slavonskoj zemlji, navodi ponosno, uspio je prenijeti i na sinove, novu generaciju obitelji Kolić.

 

Prije dvije godine sklopio je suradnju s jednim od vodećih trgovačkih lanaca, preko čijih polica meso obitelji Kolić dolazi do kupaca. Inače, u ukupnoj hrvatskoj proizvodnji hrane upravo svinjogojstvo predstavlja najvažniji izvor mesa za opskrbu domaćeg tržišta te ima veliku ulogu u oplemenjivanju ratarskih proizvoda, navodi Hrvatska poljoprivredna agencija (HPA). Ne treba posebno naglašavati da je upravo ova vrsta mesa jedan od najčešćih sastojaka tipičnog hrvatskog ručka. Uspješno poslovanje poput ovog obitelji Kolić, osim što obogaćuje naše trpeze, značajno doprinosi i razvoju ruralnih krajeva jer uspješne farme generiraju i nova radna mjesta. Zahvaljujući tome, ova obitelj, ali i njezini suradnici imaju razlog za ostanak u Hrvatskoj.

"S poslom se treba uhvatiti u koštac, ništa ne ide preko noći. No, možeš raditi maksimalno, ali postoji niz faktora koji utječu na konačni uspjeh i ishod. U nekim ste situacijama nemoćni, no za dio problema zaista postoji rješenje", komentira Mirko Kolić.


Radi se, naime, o štetama koje je iskusio, konkretno uginuću životinja, situaciji koja za njega predstavlja jedan od najvećih rizika. "Zahvaljujući osiguranju, imamo sigurnost i ipak mirnije spavamo. Danas imamo osiguran i ratarski i stočarski dio. Šteta koja se dogodi u tim okolnostima, njezin učinak, ostaje u normalnim okvirima. Sada je još lakše uz povrat premije iz fondova EU. Svima sam preporučio da se osiguraju, isplati se u svakom slučaju", poručuje.

 

Rezultate toliko uloženog truda, godina koje su prošle i predanosti u održavanju obiteljske tradicije bilo bi nezahvalno prepustiti slučaju. Stoga, razmišljate li i vi kako svoje poslovanje očuvati od rizika, zaštititi ga od nenadanih situacija s negativnim posljedicama te želite li imati partnera na kojega uvijek možete računati, obratite se osiguravateljskoj kući s najviše iskustva. Croatia osiguranje ima rješenje. Osiguranje usjeva i nasada pokriva rizike na usjevima kao što su pšenica, kukuruz, ječam i drugi te na nasadima poput maslinika, vinograda i voćnjaka, a zaštititi se mogu i domaće životinje, i to od uginuća, eutanazije i drugih gubitaka.

Za poljoprivrednike je značajna pogodnost što se u sklopu police može iskoristiti financijska potpora do 70 posto plaćene premije osiguranja koju omogućava Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj i proračun RH, do maksimalnog iznosa od 75.000 eura. Sa stoljetnom prisutnošću na tržištu, Croatia osiguranje najbolje poznaje potrebe svojih osiguranika te u skladu s time za njih kreira najbolja rješenja. Više informacija o polici osiguranja usjeva i nasada, kao i načinima njezina ugovaranja, možete pronaći OVDJE.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike