Tehno
TEHNOLOŠKA REVOLUCIJA KOJA ĆE POKRENUTI GOSPODARSTVO

Južna Koreja prva pokrenula 5G
Objavljeno 5. travnja, 2019.
Južna Koreja pokrenula je nacionalnu mobilnu mrežu 5G dva dana prije planiranog roka - poručili su južnokorejski mobilni operateri u četvrtak, čime je ta zemlja postala prva u svijetu koja je uvela tu superbrzu bežičnu tehnologiju. Tri najveća operatera, SK Telecom, KT i LG Uplus, pokrenuli su 5G mrežu u 23 sata prema lokalnom vremenu u srijedu, unatoč prethodnim najavama da će do pokretanja doći 5. travnja. Južna Koreja dugo je na glasu kao predvodnik visoke tehnologije u svijetu, a Seul je pokretanje 5G mreže učinio svojim prioritetom u želji da potakne rast ekonomije koja usporava. Špekulacije da bi američki Verizon mogao biti prvi koji bi uveo 5G, natjerale su južnokorejske operatere na brzu reakciju, javila je agencija Yonhap. Verizon je pokrenuo 5G mrežu u Chicagu i Minneapolisu u srijedu prema američkom vremenu, čak tjedan dana prije dogovorenog roka.


Prema Yonhapu, južnokorejski operater SK Telecom pokrenuo je mrežu dva sata ranije, aktivirajući uslugu 5G za "šest poznatih javnih osoba koje predstavljaju Koreju", poručili su iz te najveće mobilne kuće u četvrtak. Poznate javne osobe, među kojima su dva člana K-Pop-benda EXO i klizačka zvijezda Kim Yu-na, bili su "prvi u svijetu pretplatnici na 5G mrežu", stoji u priopćenju.
Za opću javnost usluga će biti dostupna u petak. Stručnjaci kažu da je 5G mreža 20 puta brža od 4G mreže, a to primjerice omogućuje skidanje čitavog filma s interneta u jednoj sekundi.H
Najčitanije iz rubrike