Regija
INVESTICIJA OD 4.000.000 KUNA

Općinska zgrada među najsuvremenijim u RH
Objavljeno 5. travnja, 2019.
Riječ je o pasivnoj kući na oko 300 kvadrata, s fotonaponskim panelima na zelenom krovištu, s dizalicama topline...
BABINA GREDA - Na Đurđevo, 23. travnja, na svečanosti u povodu obilježavanja Dana Općine, u Babinoj Gredi će biti otvorena novosagrađena zgrada općinske uprave. Gradnja je bila nužna kako bi se osigurao potreban prostor i primjereni uvjeti za rad zaposlenika i funkcioniranje općinskih tijela.
Postojeća zgrada je pod zaštitom, sagrađena je davne 1780. godine. Bit će pretvorena u virtualni muzej s popratnim sadržajima i konačno dobiti svrhu koja joj i pripada. Općinska vlast je 2015. na lokaciji bivše mljekare u središtu sela krenula u gradnju nove zgrade. Odlučili su se za takozvanu pasivnu kuću koja troši vrlo malo energije jer se pri projektiranju i gradnji uklanjaju toplinski gubici i maksimizira slobodno dobivanje energije.


Vrijednost investicije je 4.000.000 kuna, od čega je 100.000 kuna osiguralo Ministarstvo regionalnog razvoja, a 250.000 kuna Fond za energetsku učinkovitost. Sav preostali iznos financirala je Općina iz vlastitih sredstava i zbog toga je, napominje načelnik Josip Krnić, gradnja trajala četiri godine.


Zgrada se prostire na približno 300 četvornih metara. Konstrukcijski dijelovi stropa i vanjskih zidova niske su toplinske provodljivosti, što daje optimalne mjere toplinske zaštite, a stolarija je s prekinutim toplinskim mostom i ugrađenim izo-staklima, čime se postiže znatno manji utrošak energije za pokrivanje energetskih potreba objekta u odnosu na standardnu gradnju. Nova zgrada Općine je A+ energetskog razreda, ima fotonaponske panele na zelenom krovištu, dizalice topline, izolaciju, najmanji utrošak grijanja, proizvodit će električnu energiju, a višak će isporučivati u energetski sustav. Kroz određeni broj godina, ističe Krnić, ona bi sama sebe trebala isplatiti.


- Imamo vlastitu struju, toplu vodu, hlađenje, smanjit ćemo troškove koje smo imali za grijanje i električnu energiju i, što je vrlo važno, više nećemo ispuštati CO2. Osigurali smo si velike uštede. Do sada smo u prosjeku imali 5.000 kuna troškova za plin i struju mjesečno. Zbog načina gradnje zgrada je faktički hermetički zatvorena. Nije zidana malterom nego lijepljenim blokom brušenim, a tu je i stiropor od 17 centimetara, obloga, kvalitetna izolacija i aluminijska stolarija, ima visoku uštedu energije i ne dozvoljava izlazak topline ili hladnog zraka van - pojašnjava Krnić. Uvjeren je da je to jedna od najmodernijih općinskih zgrada u Hrvatskoj.
A lokalni čelnici Babine Grede odlučili su napraviti i veliki iskorak vezano uz transparentnost i rad Općine u potpunosti otvoriti prema javnosti i poreznim obveznicima, što im je, smatra načelnik, i dužnost. U vijećnici nove zgrade ugrađene su kamere, stvaraju se svi preduvjeti za live stream koji će mještanima u skorije vrijeme omogućiti praćenje sjednica Općinskoga vijeća uživo.


Marija Lešić Omerović
I Dječji vrtić će biti pasivna kuća
Na istom principu pasivne kuće projektiran je i Dječji vrtić u Babinoj Gredi, koji će se prostirati na 700 četvornih metara, a energetske uštede velika su prednost za takvu ustanovu. Za Dan općine bit će predstavljen i završetak projekta energetske obnove Hrvatske seljačke čitaonice "Jelas", koja ove godine slavi 100 godina postojanja. Projekt je realiziran uz pomoć nepovratnih sredstava iz europskih strukturnih i investicijskih fondova. Općina je vlastitim novcem osigurala i unutarnje uređenje čitaonice.
Josip Krnić

općinski načelnik

Izazov nam je bio da među prvima u Hrvatskoj napravimo javnu zgradu A+ energetskog razreda. Sada imamo vlastitu struju, toplu vodu, hlađenje, nećemo ispuštati CO2... Osigurali smo si jako velike uštede.
Možda ste propustili...

NAJSTARIJA VINKOVČANKA PROSLAVILA STOLJEĆE ŽIVOTA

Vjekoslava Pešec do stote uz slatko i crno vino

OPĆINI PITOMAČA PROŠAO VRIJEDAN PREKOGRANIČNI PROJEKT

Kladarski breg nova hit-destinacija

CVJETNI KUTAK U SREDIŠTU ŽUPANJE

Klupa s pergolom za odmor i fotografiju

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PRIRODA POKAZALA ĆUD NA NJIVI KOLARECOVIH

Udar groma na oranici stvorio rupu duboku više od pet metara

2

FASEP U AGLOMERACIJI KOŠKA

EU sufinancira izgradnju sustava odvodnje, sva kućanstva u Koški dobit će besplatan priključak

3

TERRACIBALAE NOVA KREĆE U NOVU PROIZVODNJU I ISPUNJAVA OBEĆANJE

Bubamarci sadili
indijansku bananu