Regija
INVESTICIJA OD 4.000.000 KUNA

Općinska zgrada među najsuvremenijim u RH
Objavljeno 5. travnja, 2019.
Riječ je o pasivnoj kući na oko 300 kvadrata, s fotonaponskim panelima na zelenom krovištu, s dizalicama topline...
BABINA GREDA - Na Đurđevo, 23. travnja, na svečanosti u povodu obilježavanja Dana Općine, u Babinoj Gredi će biti otvorena novosagrađena zgrada općinske uprave. Gradnja je bila nužna kako bi se osigurao potreban prostor i primjereni uvjeti za rad zaposlenika i funkcioniranje općinskih tijela.
Postojeća zgrada je pod zaštitom, sagrađena je davne 1780. godine. Bit će pretvorena u virtualni muzej s popratnim sadržajima i konačno dobiti svrhu koja joj i pripada. Općinska vlast je 2015. na lokaciji bivše mljekare u središtu sela krenula u gradnju nove zgrade. Odlučili su se za takozvanu pasivnu kuću koja troši vrlo malo energije jer se pri projektiranju i gradnji uklanjaju toplinski gubici i maksimizira slobodno dobivanje energije.


Vrijednost investicije je 4.000.000 kuna, od čega je 100.000 kuna osiguralo Ministarstvo regionalnog razvoja, a 250.000 kuna Fond za energetsku učinkovitost. Sav preostali iznos financirala je Općina iz vlastitih sredstava i zbog toga je, napominje načelnik Josip Krnić, gradnja trajala četiri godine.


Zgrada se prostire na približno 300 četvornih metara. Konstrukcijski dijelovi stropa i vanjskih zidova niske su toplinske provodljivosti, što daje optimalne mjere toplinske zaštite, a stolarija je s prekinutim toplinskim mostom i ugrađenim izo-staklima, čime se postiže znatno manji utrošak energije za pokrivanje energetskih potreba objekta u odnosu na standardnu gradnju. Nova zgrada Općine je A+ energetskog razreda, ima fotonaponske panele na zelenom krovištu, dizalice topline, izolaciju, najmanji utrošak grijanja, proizvodit će električnu energiju, a višak će isporučivati u energetski sustav. Kroz određeni broj godina, ističe Krnić, ona bi sama sebe trebala isplatiti.


- Imamo vlastitu struju, toplu vodu, hlađenje, smanjit ćemo troškove koje smo imali za grijanje i električnu energiju i, što je vrlo važno, više nećemo ispuštati CO2. Osigurali smo si velike uštede. Do sada smo u prosjeku imali 5.000 kuna troškova za plin i struju mjesečno. Zbog načina gradnje zgrada je faktički hermetički zatvorena. Nije zidana malterom nego lijepljenim blokom brušenim, a tu je i stiropor od 17 centimetara, obloga, kvalitetna izolacija i aluminijska stolarija, ima visoku uštedu energije i ne dozvoljava izlazak topline ili hladnog zraka van - pojašnjava Krnić. Uvjeren je da je to jedna od najmodernijih općinskih zgrada u Hrvatskoj.
A lokalni čelnici Babine Grede odlučili su napraviti i veliki iskorak vezano uz transparentnost i rad Općine u potpunosti otvoriti prema javnosti i poreznim obveznicima, što im je, smatra načelnik, i dužnost. U vijećnici nove zgrade ugrađene su kamere, stvaraju se svi preduvjeti za live stream koji će mještanima u skorije vrijeme omogućiti praćenje sjednica Općinskoga vijeća uživo.


Marija Lešić Omerović
I Dječji vrtić će biti pasivna kuća
Na istom principu pasivne kuće projektiran je i Dječji vrtić u Babinoj Gredi, koji će se prostirati na 700 četvornih metara, a energetske uštede velika su prednost za takvu ustanovu. Za Dan općine bit će predstavljen i završetak projekta energetske obnove Hrvatske seljačke čitaonice "Jelas", koja ove godine slavi 100 godina postojanja. Projekt je realiziran uz pomoć nepovratnih sredstava iz europskih strukturnih i investicijskih fondova. Općina je vlastitim novcem osigurala i unutarnje uređenje čitaonice.
Josip Krnić

općinski načelnik

Izazov nam je bio da među prvima u Hrvatskoj napravimo javnu zgradu A+ energetskog razreda. Sada imamo vlastitu struju, toplu vodu, hlađenje, nećemo ispuštati CO2... Osigurali smo si jako velike uštede.
Možda ste propustili...

SJEDNICA ZBORA VELEUČILIŠTA U VUKOVARU

Cilj im je privući što više mladih

NATJEČAJ TZP VRATA PAPUKA

Obitelj Ninčević ima najokućnicu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PO OSVJEŽENJE U ŠEĆERANU, U ZDRAVLJAK JADRAN

Recept za sladoled Alil
nije mijenjao 40 godina

2

PRIMAJU SE PRIJAVE

Fišijada

3

NAKON LJETNOG UPISNOG ROKA U ŽUPANJI

U srednjim školama još je 57 slobodnih mjesta