Regija
ZŠRU BARANJA OBOGATIO RIBLJI FOND

Baranjske ribolovne vode poribljene s nešto više od tri tone konzumnog šarana
Objavljeno 5. travnja, 2019.
BELI MANASTIR - S 3200 kilograma ribe poribljene su baranjske ribolovne vode. Riječ je o već uobičajenom proljetnom poribljavanju kojom Zajednica športsko-ribolovnih društava obogaćuje riblji fond ribolovnih voda.

- Sve vode koje su predviđene za poribljavanje, od stare Drave do Topoljskog dunavca, poribili smo s konzumnim šaranom. Za razliku od prošle godine kada smo obavili samo jedno poribljavanje ove godine, uz upravo završeno proljetno, planiramo i jesensko poribljavanje - kaže predsjednik ZŠRU-a Baranje Anđelko Martinčević, podsjećajući kako su se prošle godine za samo jedno poribljavanje odlučili zbog visoke cijene šarana. Zbog istog razloga, dodao je, nije realizirano ni planirano poribljavanje ‘‘slatkovodnim čistačima‘‘ - amurima, budući da su na tržištu bili samo primjerci između dva i pet kilograma, što im nije bilo prihvatljivo. Naglašava i kako se prošlogodišnji mrijest šarana, zbog relativno niskog vodostaja na ključnim mjestima ne može nazvati zadovoljavajućim, za razliku od mrijesta smuđa i soma. Unatoč suši i nezapamćeno niskom vodostaju tijekom mrijesta, nastavlja Martinčević, baranjske ribolovne vode nisu ‘‘suhe‘‘.

- Zahvaljujući vlažnoj zimi i nedavno nešto višeg vodostaja Dunava, određene količine vode prepumpane su u primjerice Topoljski dunavac i Staru Dravu, pa je u našim ribolovnim vodama dovoljna količina vode - tvrdi. Baranjska ZŠRU, inače, skrbi o približno 4000 hektara vodenih površina, od čega najviše otpada na Dunav i Dravu, dok je u njihovoj gospodarskoj osnovi 500-injak hektara stajaćica, od kojih najveću površinu ‘‘zauzima‘‘ 227 hektara veliki Topoljski dunavac. Sukladno broju članova, ZŠRU Baranje najmnogobrojnija je baranjska udruga.

- U ovom trenutku u našem su članstvu 23 sportsko-ribolovna društva u kojima je učlanjeno približno 2000 ribiča - ističe Martinčević, naglašavajući kako je sretan zbog činjenice da se broj ribiča već niz godina ne smanjuje, unatoč dobro poznatoj ekonomsko-demografskoj situaciji u Baranji. Nakon uspješno obavljenog poribljavanja, ZŠRU se okreće novim aktivnostima. Već idućeg tjedna, naime, organizatori su (uz Hrvatski športsko-ribolovni savez) Prvenstva Hrvatske u kuhanju ribljeg paprikaša za ribiče, koje će biti održano u sklopu osječkog Sajma lova i ribolova.

- U sklopu manifestacije bit će održan i Salori kup, kojemu ćemo biti domaćini. Isto tako, organizatori smo Alpe-Adria ribolovnog kupa na Staroj Dravi kod Bilja - podvlači.

Ivica Getto
Vladimir Sever, predsjednik HŠRS-a, istaknuo je nedavno kako je baranjski ZŠRU jedan od najboljih u HŠRS-u
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike