Regija
OPĆINA STARI MIKANOVCI

Stari Mikanovci primjer korištenja EU sredstava
Objavljeno 2. travnja, 2019.
Energetska obnova završena na vrtiću i zgradi općine, u planu Šahovski dom i Dom kulture
STARI MIKANOVCI


Energetska obnova zgrade Dječjeg vrtića "Vedri dani" na adresi Školska 15 u Starim Mikanovcima je završena, nositelj projekta bila je Općina Stari Mikanovci, a partneri su bili Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Energetskom obnovom Dječjeg vrtića "Vedri dani" povećana je toplinska zaštita stropa prema negrijanom prostoru, toplinska zaštita vanjskog zida, zamijenjena je vanjska stolarija, postojeći sustav pripreme PTV-a zamijenjen je sustavom koji koristi OIE, a zamijenjena je i unutrašnja rasvjeta.


- Željeli smo se iz prve ruke uvjeriti je li se sve ono što je projektom bilo predviđeno i ostvarilo u praksi. Izuzetno sam zadovoljan rezultatima, uštede su veće od 50 posto i to je ono najvžanije. Taj novac ostaje i on se može iskoristiti kako bi se u tom objektu još bolje živjelo i radilo. Ovo je klasični primjer kako se sredstva iz Europske unije na dobar način iskorištavaju. Zasigurno je to dobar primjer prakse, a prije samog obilaska imali smo radni sastanak na kojem je rečeno da je još projekata u pripremi. Općina Stari Mikanovci vrlo je aktivna sredina, koja se bori za svoje projekte, na prvom mjestu je svakako demografska obnova - rekao je Dubravko Ponoš, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.


Mario Milinković, načelnik Općine Stari Mikanovci, zahvalio je Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost što su ih prepoznali u svim projektima, a koji su uspješno realizirani.


- Realizirali smo energetsku obnovu zgrade Općine Stari Mikanovci i Dječjeg vrtića "Vedri dani", a sada nas čeka obnova Šahovskog doma, za koju je potpisan ugovor i pokrenut postupak javne nabave, a realizacija počinje za tjedan dana, te Dom kulture. Vrijednost inveseticije za zgradu Općine je 220.000 kuna, za Dječji vrtić "Vedri dani" 550.000 kuna, a za Šahovski dom 630.000 kuna, što smo uspjeli realizirati preko Fonda, što se tiče energetske obnove. Potpisan je ugovor i za kante, što sufinancira Fond, za odvajanje otpada. Za sve te projekte mi dobivamo 60 posto, a za kante 85 posto. Što se tiče računa, oni su manji za trećinu nakon energetske obnove - rekao je Milinković.


U obilasku objekata bio je i Stjepan Čuraj, saborski zastupnik, koji je istaknuo kako je ovdje presudna sinergija lokalne zajednice, županijskih vlasti, Ministarstva i Fonda, te da, kad se svi udruže, sigurno ima više projekata i da ima potencijala.
- Sada su od Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja išle višestambene zgrade, javne ustanove, dječji vrtići, no sljedeće godine očekujem da se otvore natječaji za obiteljske kuće. Ovakvi projekti donose ugodniji boravak i kvalitetnije usluge - rekao je Čuraj.


Mario Kokaj
550

tisuća kuna vrijedna je investicija energetske obnove Dječjeg vrtića "Vedri dani" u Starim Mikanovcima
Više od milijardu kuna na tržištu
Prema riječima Dubravka Ponoša, Hrvatska je prvi put unutar Operativnog programa i na polovini Operativnog programa, a ove godine ne možemo se pohvaliti po svim mjerilima da su programi realizirani. "Što se tiče energetske učinkovitosti, svi pozivi koji su bili od Ministarstva graditeljstva nisu bili samo zbog poziva, da bi se dobila kvačica za realizaciju, nego su to bili pozivi gdje su se sredstva podizala dva-tri puta. Kad date više od milijardu kuna na hrvatsko tržiište, to je za građevinski sektor izuzetno važno", rekao je.
Možda ste propustili...

ZIMSKA HUMANITARNA LIKOVNA KOLONIJA NA CITADELI

Bojom i srcem pomažu bolesnoj djeci

PRIZNANJA NAJUSPJEŠNIJIM PROIZVOĐAČIMA I POSLOVNIM SURADNICIMA

Hrvatska industrija šećera dodijelila 20 „Zlatnih repa“ u 10 kategorija

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

I PČELARSKA UDRUGA “BAGREM” ŽALI SE NA UVEZENI MED

Sve su učestalije krađe košnica

2

BIORAZGRADIVI OTPAD

Čeminac dijeli 144 kompostera

3

PROJEKT „RUŽIČASTE ZLOĆKE“

Invazivne vrste bit će
uklonjene na tri lokacije