Sport
DINO SKENDER NOVI TRENER OSIJEKA

Svjestan sam kako postoje sumnje, ali imam dovoljno samopouzdanja i vjere
Objavljeno 1. travnja, 2019.
Skenderovo imenovanje nije bilo iznenađenje jer ga se upravo pripremalo za trenera prve momčadi

Vezani članci

ODLAZAK ZORANA ZEKIĆA

Podići trofej pred Istokom ostat će neostvaren san

Remi protiv Gorice (2:2) donio je promjenu na klupi NK-a Osijek. Zorana Zekića, koji je tri i pol godine vodio bijelo-plave, naslijedio je mladi stručnjak Dino Skender, koji je u posljednje dvije godine trenirao Osijek II.

Sa Skenderom na čelu, druga je momčad izborila promociju iz Treće u Drugu ligu, u kojoj je jeseans igrala zapaženu ulogu. Za bolje poznavatelje situacije u Gradskom vrtu Skenderovo imenovanje trenerom prve momčadi nije nikakvo iznenađenje jer nije bila tajna kako se upravo njega priprema za budućeg trenera. Njegovo stupanje na dužnost možda se dogodilo ranije nego se planiralo, ali uvjetovano je slabim proljetnim rezultatima u kojima je Osijek ozbiljno zakomplicirao svoj plasman u Europu. Remi protiv Gorice bio je peta utakmica u nizu u kojoj osječka momčad nije uspjela doći do pobjede, a sve je to pratila i velika napetost zbog nezadovoljstva navijača prema načinu na koji je u tom razdoblju igrao Osijek. Stoga, promjena na klupi i nije pretjerano radikalan potez, a sve je "upakirano" u Zekićevo stavljanje mandata na raspolaganje, što su klupski čelnici na kraju prihvatili.

Dino do ljeta
Dino Skender predstavljen je kao privremeno rješenje koje će posao obavljati do kraja sezone, ali posve je jasno ako uspije ostvariti minimalni cilj, a to je plasman u Europu, kako će s poslom nastaviti i u sljedećoj sezoni.

- Prihvatili smo ostavku Zorana Zekića kojemu ovim putem želimo zahvaliti na svemu što je učinio u tri i pol godine koje je proveo na klupi NK-a Osijek. Nažalost, ovog proljeća rezultati nisu išli u željenom smjeru i odlučili smo se na promjene. Tako će novi trener biti Dino Skender, koji će dužnost obavljati najmanje do kraja ove sezone. Priliku je dobio zbog rezultata koje je ostvarivao s drugom momčadi – obrazložio je Igor Galić, direktor NK-a Osijek. Skendera čeka vrlo zahtjevan posao jer Osijek je prosuo svu bodovnu prednost s kojom je ušao u nastavak sezone kao drugoplasirana momčad HT Prve HNL. Bijelo-plavi su još uvijek treći, ali stigao ih je Hajduk, koji je imao 11 bodova manje na polusezoni, Lokomotiva je samo dva boda iza, a šestoplasirana Gorica ima samo četiri boda manje. Dakle, Skender prkatično kreće od nule.

- Zahvaljujem klubu i predsjedniku Ivanu Meštroviću na ukazanom povjerenju. Mom prethodniku Zoranu Zekiću želim svu sreću u budućnosti i želim naglasiti kako smo imali odličnu suradnju tijekom dvije godine otkako sam se vratio u klub. Nažalost, trenerski posao je nepredvidljiv i ovakve se situacije, poput Zekićeva odlaska, događaju. Svjestan sam u kakvom sam delikatnom trenutku došao. Ciljevi koje klub ima su jasni, treba osigurati plasman u Europu, ali neću sada previše obećavati. Pritisak koji se stvorio u posljednje vrijeme sigurno je utjecao i na momčad i na rezultate, a na meni je da ga u ovih nekoliko dana, koliko imam do nove utakmice, pokušam bar malo smanjiti. Jasno je kako do gostovanja u Zaprešiću mogu jedino pokušati popraviti psihološku situaciju u momčadi. Za nešto više trebat će vremena. Viziju imam, ali neću se sad razmetati riječima. Mogu samo reći kako će svi igrači dobiti priliku za dokazivanje - poručio je u uvodnom izlaganju Dino Skender, novi trener NK-a Osijek.

Rad u hodu
Skender nema puno vremena uvesti nekakve posebne promjene kada je u pitanju način igre, ali zato treba očekivati određene novosti u samoj momčadi. Najveći će mu problem biti što ga u ovom tjednu očekuju dva gostovanja u razmaku od samo četiri dana pa će imati jako malo vremena za pripremu momčadi.

- Utakmica s Interom dolazi već u srijedu i jasno je kako neću imati dovoljno vremena za prevelike promjene. Za početak ću inzistirati na čvrstoj i kompaktnoj formaciji, a vremenom ću pomalo pokušati graditi napadački stil igre. Za mene je ovo veliki izazov. Znao sam kako će ovaj trenutak prije ili poslije doći. Svjestan sam i određenih sumnji u mene zbog neiskustva i mladosti, ali imam dovoljno samopouzdanja i vjere u svoj rad. Kao i svaki trener, imam svoje ideje i vizije igre, ali isto tako spreman sam se prilagoditi igračkom kadru kojim raspolažem i iz njega pokušati izvući maksimum. Drugom momčadi sam se naučio na rad u hodu i to mi neće biti problem. Samo molim malo povjerenja i strpljenja na početku - poručuje Skender.

Osijek više nije, što se pokazalo i u slučaju Zorana Zekića, okruženje koje je spremno čekati predugo. Uostalom, klupski cilj je jasan - plasman u Europu svake godine, a nakon što su bijelo-plavi u prethodne dvije sezone to ostvarili vrlo glatko, ove ih čeka žestoka borba. Zato je Skender sjeo na "užarenu klupu".

- Klupski ciljevi su jasni ne treba ih posebno naglašavati. U ovom trenutku ne želim davati velika obećanja jer nismo u takvoj poziciji. Za mene je trenutačno najvažnija utakmica u Zaprešiću. Veliki me posao očekuje, a prvo ću se posvetiti kratkoročnim ciljevima. Prvo moram pokušati psihološki podignuti momčad. Cijela ova situacija, koja je vladala u posljednje vrijeme, ostavila je traga na igračima i zato ću oprezno pristupiti komunikaciji s momčadi. Trenutak je osjetljiv, ali vjerujem kako ću uspjeti unijeti mir i podignuti samopouzdanje igračima - kaže Skedner.

Kada smo već kod igrača, zanimljivo je pitanje hoće li Dino rehabilitirati Petra Bočkaja koji je pod suspenzijom zbog teškog kršenja klupske discipline i trenira odvojeno od momčadi i daleko od Gradskog vrta.

- To nije pitanje za mene. Ne mogu se ja uplitati u klupsku politiku i strategiju, a tek sam ustoličen za trenera - poručio je jasno Dino Skender, novi trener osječkog prvoligaša.

Za početak možemo reći kako je pokazao hrabrost jer trenutak za početak njegove prvoligaške trenerske karijere daleko je od idealnog. Dosta je toga Skender stavio na kocku kada je u pitanju njegov trenerski put, s obzirom na trenutačno stanje i postavljene klupske ciljeve. Neće mu biti lako, a treba reći i kako je postao najmlađi trener prve momčadi u povijesti NK Osijek.

Dalibor Keler
NOVI STRUČNI STOŽER OSIJEKA

Dino Skender je sa sobom u prvu momčad doveo i dio stručnog stožera koji je imao u drugoj momčadi. Tako će mu pomoćnik i dalje biti Karlo Primorac, a od Zorana Zekića naslijedio je Ivu Smoju te trenera vratara Domagoja Malovana. O kondicijskoj pripremi, uz Marina Vučka, brinut će se i Dino Krolo, a mjesto analitčara zauzet će Zoran Marčetić, koji je također sa Skenderom bio u drugoj momčadi. Dosadašnji Zekićevi pomoćnici Ronald Grnja i Mario Kuić dobili su u ruke Osijek II.

Dino Skender

novi trener Osijeka

- Pritisak koji se stvorio u posljednje vrijeme sigurno je utjecao i na momčad i na rezultate, a na meni je da ga u ovih nekoliko dana, koliko imam do nove utakmice, pokušam bar malo smanjiti
Alen Petrović

sportski direktor NK-a Osijek

- Osim igračima, naš je cilj priliku pružati i našim trenerima. Dino Skender je planski postavljen i vjerujem kako će s njim doći i nova energija u momčad te da ćemo na kraju uspjeti izboriti plasman u Europu
OSOBNI KARTON
Dino Skender rođen je 10. prosinca 1983. u Osijeku. U osječkom prvoligašu počeo je raditi 2005. godine s mlađim kategorijama, a u životopisu mu stoji i posao pomoćnog trenera Osijeka koji je obavljao u kratkom mandatu Ivice Kuleševića na kraju jeseni 2013. i početkom proljetnog dijela sezone 2014. godine. Kasnije je, zimi 2015. godine, također zajedno s Ivicom Kuleševićem, radio u drugoj momčadi Rijeke. Nakon toga je radio s mlađim kategorijama u mađarskom prvoligašu Puskas akademiji, a u Gradski se vrt vratio zimi 2017., kada mu je povjerena uloga trenera druge momčadi, s kojom je osvojio naslov prvaka Treće HNL “istok”, te ju je uspješno vodio u jesenskom dijelu Druge HNL tekuće sezone.
Možda ste propustili...

ČETVRTFINALE KUPA HRVATSKE ZA RUKOMETAŠE

Sesvete ovoga puta mirno kroz Zrinjevac

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana