Regija
SAMOHODNI IVERAČ U NAŠICAMA

Nabavili stroj koji može u 15 minuta obraditi 28 tona drva
Objavljeno 1. travnja, 2019.
Iverač je jedan od samo 50 takvih u svijetu, otvorit će se i radna mjesta
NAŠICE - Samohodni iverač predstavlja novu opremu Hrvatskih šuma za pridobivanje biomase koja će omogućiti proizvodnju obnovljive energije uz očuvanje okoliša, ali i otvaranje novih radnih mjesta.Kako je navedeno, šumski otpad čini približno 25 posto ukupne brutodrvne mase godišnje, no dosad nije bilo ekonomski isplativog načina njegovog korištenja. Sve do nabave Albach Diamant 2000 iverača vrijednosti, veće od 10 milijuna kuna, koji će se koristiti na području Podružnice Našice. Na predstavljanju stroja sudjelovali su Vlado Keglević, voditelj Uprave šuma Podružnice Našice, Igor Fazekaš, član Uprave Hrvatskih šuma, gradonačelnik Našica Josip Miletić i načelnik Općine Đurđenovac Hrvoje Topalović. Prezentacija rada samohodnog iverača održana je u šumi u Klokočevcima.

- Zahvaljujem resornom ministarstvu i upravi društva na čelu s Krunoslavom Jakovčićem koji su prepoznali višestoljetnu tradiciju razvoja šumarstva ovoga kraja, kao i aktualni gospodarski i politički trenutak, i usmjerili ovu investiciju baš na naše područje - kazao je Vlado Keglević.

Ovo je investicija u najsuvremeniju tehnologiju jer iverač je jedan od samo 50 takvih u svijetu, a njime će se omogućiti maksimalno iskorištavanje preostalog šumskog otpada, čulo se na prezentaciji.

- Hrvatske šume ulažu značajna financijska sredstva u kupnju nove opreme s ciljem boljeg, kvalitetnijeg upravljanja šumama, pa tako ovaj stroj vrlo brzo, u samo 15 minuta, može preraditi drvni ostatak od 28 tona u sječku, a usto se sam kreće po autocesti, bez potrebne pratnje - rekao je Igor Fazekaš, dodajući kako je to dokaz da Vlada RH i Hrvatske šume kao prepoznaju potrebu ulaganja u Slavoniju, prostor Hrvatske koji je najbogatiji sirovinama, pogotovo slavonskim hrastom.

- Želja nam je da buduće generacije od toga proizvode električnu energiju odnosno toplu vodu i paru - nadodao je Fazekaš i istaknuo da Hrvatske šume imaju godišnje prirast šume od osam milijuna kubika, a posiječe se šest, stoga svake godine imaju sve kvalitetnije šume.

- Iskorištavamo drvne ostatke kao energetsko drvo, a najisplativije je sječku raditi u samoj šumi jer je transport laganog drvnog otpada skup. Još jedan ovakav stroj nalazi se na području Uprave šuma Nova Gradiška, a naši su kupci proizvođači energije na području Hrvatske - rekao je direktor Sektora za šumarstvo Hrvatskih šuma Krešimir Žagar.

Ova investicija dovest će i do novih radnih mjesta.

- Treba reći da se ovim potiče bolja iskoristivost drvne mase, ali isto tako poticajna su i nova radna mjesta koja će se otvoriti. Zahvalan sam na prepoznavanju Našica kao bitne točke u razvoju šumarstva čitave Slavonije i Baranje - rekao je gradonačelnik Josip Miletić.

Njegovim se zahvalama pridružio i načelnik Topalović istaknuvši činjenicu da je Općina Đurđenovac izgrađena na drvnoj industriji, a ovo je znak da će se razvoj nastaviti.
Ivona Ćosić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike