Osijek
PROGRAM CJELOŽIVOTNOG UČENJA PYTHON NA FILOZOFSKOM FAKULTETU

Cilj je upoznati nastavnike s novim jezikom i novim metodama u vođenju nastave
Objavljeno 31. ožujka, 2019.

Kako bi popunili prazninu u razini znanja koja je nastala nakon uvođenja novog kurikuluma iz informatike, prvenstveno kod učitelja i profesora osnovnih i srednjih škola, na osječkom Filozofskom fakultetu (FFOS) u subotu, 30. ožujka, održana je prezentacija Programa cjeloživotnog učenja Python.


- Ljudi koji rade u osnovnim i srednjim školama znaju svoj posao, znaju prenositi znanje, međutim, pred njih je stavljen novi programski jezik. Već smo imali seminare na razini Ministarstva i Agencije za obrazovanje, no trajali su samo šest ili osam sati, što mnogima nije bilo dovoljno da ga usvoje, te smo upravo zbog tog razloga osmislili i pripremili ovaj program - rekao nam je uvodno Tomislav Jakopec, docent na Odsjeku za informacijske znanosti FFOS-a


Iako kurikulum nigdje izrijekom ne spominje Python kao implementacijsi jezik, prigrlili su ga, kaže Jakopec, svi nakladnici, stoga su na Filozofskom fakultetu napravili program kojemu je cilj upoznati nastavnike s novim jezikom i novim metodama pristupa vođenju nastave, gdje se naglasak više stavlja na konstruktivistički pristup, što je i u duhu Škole za život, iako Program cjeloživotnog učenja Python s njom nema izravne veze.


- Python je programski jezik koji se izvodi na svim operacijskim sustavima, njime je moguće kreirati aplikacije za većinu sučelja (GUI, grafičko, web i znakovno sučelje) te se pokazao kao vrlo dobar prvi jezik. Pravi će programer raditi s nekoliko jezika (Java, PHP, C Sharp, Objective-C, Swift...), međutim, Python je potpuno objektno orijentiran programski jezik. Znači, tu se uče principi ne samo proceduralnog nego i objektnog načina razmišljanja, te ga je većina obrazovnih sustava u Europi prigrlila kao prvi jezik kojim će se učenici susretati u nastavi - dodaje Jakopec.


Python programski jezik kreirao je Nizozemac Guido van Rossum. Zanimljivo, iako se u zaštitnom znaku ovog jezika nalazi zmija, on mu je dao ime po Letećem cirkusu Montyja Pythona.
- Python ima malo specifičniju filozofiju u pogledu načina na koji ćemo programirati, više se temelji na tome da mu kažemo što želimo napraviti, a ne kako to želimo napraviti. Vrlo je zanimljiv, odskače od drugih i drago mi je da je prigrljen u našem obrazovnom sustavu, a iako nije toliko zastupljen u privredi, može se očekivati da će njegova zastupljenost rasti i u tom segmentu - mišljenja je Jakopec. I. Alilović
Iako kurikulum ne spominje Python kao implementacijsi jezik, prigrlili su ga, kaže Jakopec, svi nakladnici
Možda ste propustili...

DORI RAŠIĆ NAGRADA ZA NAJBOLJI DIPLOMSKI RAD

Društvenu sam povijest i povijest umjetnosti spojila impresionistima

MLADI OKUPIRALI NOVOOTVORENI INOVACIJSKI CENTAR ANTUNOVAC

Game Guardians i GallaSandalla