Regija
FERIČANCI ULAŽU 2,8 MILIJUNA KUNA

Reciklažno dvorište
završit će u travnju
Objavljeno 29. ožujka, 2019.
Općina Feričanci prva je od četiri općine našičkog prstena koja gradi reciklažno dvorište
FERIČANCI - Općina Feričanci prva je od općina našičkog prstena koja je prije četiri mjeseca počela graditi reciklažno dvorište vrijedno 2,8 milijuna kuna.
Sredstva za gradnju osigurali su Ministarstvo zaštite okoliša i energetike kroz Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koji će sufinancirati projekt u visini od 85 posto vrijednosti. Ostatak od 15 posto investicije osigurat će Općina Feričanci koja je za potrebe realizacije ovog projekta osigurala zemljište i provela postupak za izbor izvođača radova. Reciklažno dvorište smješteno je uz državnu cestu između Feričanaca i Orahovice. Gradnja reciklažnog dvorišta obveza je Općine Feričanci proizišla iz Zakona o održivom gospodarenju otpadom, a koju će realizirati među prvima, uz sam grad Našice, na našičkom području. Radovi na reciklažnom dvorištu odvijaju se prema ugovorenoj dinamici. Do sada su izvedeni svi pripremni i zemljani radovi te dio radova na gradnji prilaznog platoa i radovi vezani uz nadstrešnicu.


- Radovi napreduju očekivanom dinamikom i krajnji rok njihovog završetka je 27. travnja. Najveći dio ugovorenih radova je odrađen. Nakon građevinskih radova koji su pri kraju, uslijedit će isporuka kontejnera i ostale komunalne opreme. Nadam se da će svi radovi biti gotovi do ugovorenog roka – rekao je načelnik Općine Feričanci Marko Knežević. Dodao je da je reciklažno dvorište sastavni dio održivog sustava gospodarenja otpadom koji teži recikliranju i ponovnoj uporabi korisnih materijala te da će se na reciklažnom dvorištu moći besplatno zbrinuti različite vrste otpada koje se ne mogu zbrinuti redovitim odvozom komunalnog otpada.
Cilj gradnje reciklažnog dvorišta, kaže načelnik Knežević, omogućavanje je mještanima da na pristupačan, ekonomski i ekološki prihvatljiv način zbrinu otpad nastao u kućanstvima te na taj način smanje onečišćenje okoliša. Također, predviđaju se i nova zaposlenja za rad u novosagrađenom dvorištu.

Snježana Fridl
Od papira do lijekova
Po okončanju gradnje mještani će u njemu moći odložiti sirovine poput papira i kartona, metala, stakla, plastike, odjeće i tekstila, elektroničke i električne opreme, glomaznog otpada te iskorištene akumulatore, baterije, otpadna ulja i masti, boje, deterdžente i lijekove koji će se po zaprimanju u dvorištu predati ovlaštenim sakupljačima.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NEVRIJEME POHARALO SLAVONIJU I BARANJU

Ozlijeđeno 16 osoba, vjetar i odroni nanijeli veliku štetu

2

SAMO TEHNIČKA I GIMNAZIJA POPUNILI SVA MJESTA U LJETNOM ROKU

Za traženo zanimanje zidar i ove godine interes je slab

3

DESETU GODINU ZAREDOM

Vinkovčani odlaze na Maraton lađa u Metković