Regija
TRADICIJA MIĆANOVIH OD 1938.

Voda s nostalgijom: Soda-voda vratila se na slavonski stol
Objavljeno 30. ožujka, 2019.
Tjedne rute, kojima pokrivaju cijelu Slavoniju i Baranju, uhodane su i kupcima dostava stiže točno u sat
NAŠICE - Još davne 1938. započet je posao u obitelji Mićan. Tada je soda-voda bila dio svakodnevnog života, a blagdanski se stol nije mogao ni zamisliti bez staklene boce sa sifonom.
Ugostiteljski objekt i trgovina Mićan u Bokšić Lugu tako je radila do 1952., nakon čega je integrirana u Razvitak Našice i radila do 1999. S kraćim prekidima obiteljski je poduzetnički dio života s aktivnostima prodaje i proizvodnje tekao sve do 2016., kada se tadašnji, mogli bismo reći i - zanat, prenio s koljena na koljeno, pa ga je Dražen, unuk prvih vlasnika, reaktivirao. Iako je tijekom godina proizvodnja imala kratke prekide, obitelj Mićan kontinuirano je proizvodila sokove, flaširanu vodu, ali i vodila trgovine i ugostiteljski objekt. Nakon dugogodišnje menadžerske aktivnosti i vodećih radnih mjesta Dražen je odlučio temelj dosadašnjeg znanja povezati s tradicijom. Za ponovno pokretanje obrta kupili su nove strojeve i pogon stavili u funkciju, obnovili vozni park i zaposlili tri mlade osobe, a sve s pomoću mjera za samozapošljavanje, ali i uz velike potpore Grada Našica. Alpe Soda Voda nastaje filtriranjem vode u koju se dodaje samo ugljikov dioksid. Osobe koje se žele riješiti viška kilograma ili su fizički vrlo aktivne, soda-vodu mogu piti u neograničenim količinama.


- Nije svejedno kakvu vodu pijemo jer je utjecaj vode na zdravlje važan. Ova voda ima iznimne prednosti jer ne sadržava soli, šećere i nema kalorija, nego samo CO2. To je čista voda, po definiciji, bez boje, okusa i mirisa, pH-vrijednosti 6,8 - opisuje ju Dražen i dodaje da se u toj vodi ne mogu razviti nikakvi mikroorganizmi, upravo zbog tlaka kojem je izložena. Vodom se pune posebne višekratne boce, koje su pod tlakom od 5,8 do 9 bara, a plasiraju se u adekvatnim nosiljkama. Tako svoj proizvod dostavljaju na adresu naručitelja, a tjedne rute, kojima pokrivaju cijelu Slavoniju i Baranju, od Nove Gradiške, Slavonskog Broda, Đakova, Osijeka, Belog Manastira do Donjeg Miholjca, Slatine, toliko su uhodane da kupci mogu očekivati dostavu točno u dan i sat. Zanimljivo je i internacionalno ime, nastalo povezivanjem dviju najvažnijih rijeka za naše područje, Drave i Save, koje izviru u Alpama, ali ima i značajke obiteljske i zemljopisne pozicioniranosti. Ističu da je ime i temelj za razvoj posla, pa se nadaju i izvozu vode u susjedne zemlje ili dalje. Ovaj posao i proizvodnja, ističe Dražen, vrlo su zahtjevni, i fizički i financijski, ali, s druge strane, čine veliko zadovoljstvo zbog plasmana, kako kaže, iznimno zdravog proizvoda. Za dobro vođenje, održivi razvoj i uspjeh potrebni su ljudi, a to i jest jedna od važnih značajki, jer su svakodnevno naši vrijedni zaposlenici u izravnom kontaktu s korisnicima, pa je izuzetno važna vedra komunikacija, dinamičnost te predanost poslu. Prijašnja su iskustva naučila Dražena da u ovom poslu misli na sve, a to je težiti izvrsnosti, higijeni proizvoda, urednosti, izgledu, potpunoj kvaliteti proizvoda i usluge dostave na adresu, a, ističe, svaka se boca, iako je povratna, bez zadrške poslužuje od obiteljskog do hotelskog stola.
- Ono što nam daje inspiraciju učestale su pohvale kupaca, koji navode da se, koliko god puta popili Alpe Soda Vodu, pri svakom ponovnom ispijanju čaše zateknu s osmijehom - zaključuje Dražen.
Ivona Ćosić
Bez otopljene soli, ne opterećuje bubrege
Za razliku od drugih voda u ponudi, soda-voda ne sadržava otopljene soli, što ju čini zdravijom, ne opterećuje bubrege, prikladna je za ljude s povišenim krvnim tlakom, trudnice i djecu. Zbog zdravlja Mićani žele da soda-voda ponovno postane neizostavni dio svakodnevne rutine. "Upravo zbog toga velika je želja da mnogi postanu dio priče savršene za očuvanje zdravlja", ističe Dražen Mićan.
Možda ste propustili...

NA KROVOVE POGONA POSTAVLJENA SUNČANA ELEKTRANA, JEDNA OD NAJVEĆIH U SLAVONIJI I BARANJI

Grad-Export na struji će godišnje uštedjeti 140.000 eura

MEĐU TRISTO DAROVITIH OSNOVACA

SKIG-ovci na zatvaranju Novigradskog proljeća

BRINUT ĆE SE O 36 STARIJIH OSOBA

Ugovori o radu i bicikli za 6 žena

Najčitanije iz rubrike