Svijet
BIVŠI VISOKI PREDSTAVNIK U BIH CHRISTIAN SCHWARZ-SCHILLING

Dodik lažima niječe ratne zločine
Objavljeno 30. ožujka, 2019.
Nekadašnji visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Christian Schwarz-Schilling optužio je u petak predsjedatelja Predsjedništva BiH Milorada Dodika da lažima pokušava umanjiti obujam i prirodu strašnih zločina počinjenih tijekom rata u BiH od 1992. do 1995., pa je pozvao na hitno donošenje zakona kojim bi se zabranilo nijekanje zločina poput genocida u Srebrenici.


U autorskom tekstu za Deutsche Welle Schwarz-Schilling navodi kako su dva događaja iz ožujka cijelu Europu podsjetila na mračnu stranu prošlosti iz 20. stoljeća. Jedan je presuda bivšem političkom vođi bosanskih Srba Radovanu Karadžiću (doživotni zatvor), a drugi postrojavanje sljedbenika četničkog pokreta kod Višegrada u istočnj Bosni. Schwarz-Schilling ističe kako su Karadžiću suci međunarodnog suda u Den Haagu kaznu doživotnog zatvora izrekli i zbog odgovornosti za genocid počinjen u Srebrenici 1995. te kako se teško može i zamisliti drugačija kazna za ovu težinu zločina, planirano ubijanje tisuća nedužnih ljudi.
"Utoliko više zapanjuje što političari koji danas imaju odgovornost za BiH kritiziraju ovu presudu visokog suda u Den Haagu i bagateliziraju, ili čak potpuno niječu ratne zločine i povrede ljudskih prava koje pripadaju u najgore zločine u Europi nakon 2. svjetskog rata. Upravo to danas čini Milorad Dodik koji je 2008. javno rekao da je ‘u Srebrenici bio genocid‘. Današnjim lažima Dodik na sebe uzima tešku krivnju. I u Njemačkoj je poslije 2. svjetskog rata postojala slična situacija s procesuiranjem zločina holokausta pred sudom za ratne zločine u Nürnbergu: počinitelji su, doduše, osuđeni na smrt, ili na visoke zatvorske kazne. Ali unatoč tome bilo je građana i političara koji su naprosto nijekali ubijanje u koncentracijskim logorima poput Auschwitza", napisao je Schwarz-Schilling. Podsjetio je kako je Bundestag upravo zbog toga svojedobno donio zakon kojim je zabranio nijekanje holokausta. Isto bi, drži Schwarz-Schilling, trebalo učiniti i u BiH.H
Sankcionirati četničke udruge
"Nevjerojatnim" je, pak, opisao nedavno okupljanje sljedbenika četničkog pokreta u istočnoj Bosni. Schwarz-Schilling je podsjetio kako su četnici pod vodstvom Draže Mihailovića odgovorni za najstrašnije zločine počinjene tijekom 2. svjetskog rata upravo u istočnoj Bosni. "Nezamislivo je da se u Njemačkoj danas više stotina bivših pripadnika SS-a okupi u svojim uniformama, pjevaju pjesme Hitleru, i slave Himmlera", napisao je Schwarz-Schilling, pozvavši da se zakonom u BiH sankcionira i svaka suradnja s udrugama koje promiču fašizam.
Možda ste propustili...

HDZ BIH POZIVA NA USPOSTAVU BEZ POSTAVLJANJA UVJETA

Propao još jedan pokušaj uspostave vlasti u BiH

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

VLADIMIR PUTIN:

Rusija će testirati rakete

2

TALIJANSKI DESNIČARSKI LIDER

Salviniju pala popularnost

3

NUKLEARNA ELEKTRANA

Slovenija želi graditi drugi blok Krškog