Regija
NAŠIČANI UČENIKE STRUKOVNIH ŠKOLA ŠALJU NA PRAKSU U INOZEMSTVO

Na praktičnu nastavu idu u Irsku, Portugal, Italiju, Češku i Sloveniju
Objavljeno 29. ožujka, 2019.
NAŠICE

Od 2015. našički srednjoškolci sudjeluju u Erasmus+ projektu koji im omogućava stručnu praksu u zemljama Europe, koji nakon još jednog uspješnog provedenog projekta, uz profesore, postaju već iskusni korisnici ovog programa.

Naime, nedavno su se učenici slastičarskog, kuharskog i elektrosmjera vratili s prakse u Italiji i Portugalu puni dojmova o radu bez stresa, s isticanjem da su im tamo poslodavci dali više prostora i vremena za rad, novim znanjima, kuhinji bez soli i vegete, ali i općenito života “vani”. S 90 tisuća eura osigurana su putovanja 34 učenika te troškovi organizacijskog tima koji čine profesori Barbara Bošnjak, Josip Brkić, Goran Knežević, Sanja Kurucić i Željko Filjak. Iako ovogodišnji projekt još nije završio, prijava za sljedeći već je poslana, a poslali su ju i profesori općih predmeta za svoje učenike.

- Za učenike iz male sredine odlazak u velike gradove iznimno je iskustvo, uz to, sve im je financijski pokriveno - rekao je Goran Knežević, koji se složio sa Sanjom Kurucić, da djeca s prakse dolaze otvorenija i puno samopouzdanija jer ipak tamo uče i neke životne stvari, ali i razvijaju socijalne vještine. Ističu da projektom uz druge ciljeve žele pridonijeti tome da učenici nakon školovanja budu što konkurentniji na tržištu rada. Za sudjelovanje u praksi raspisuju se javni natječaji za učenike, a kriteriji su dobro vladanje, opći uspjeh, ocjena iz stručne prakse, preporuka učitelja stručne prakse, ocjene iz engleskog te motivacijsko pismo. Ravnatelj Željko Filjak također je bio među pratiteljima učenika u njihovim avanturama.

- Omogućujemo učenicima praktičnu nastavu u gospodarstvima koja su razvijenija nego što je naše, ali i kako bi mogli vidjeti koja su to znanja i vještine koje se traže, a i jednog dana sudjelovati i u razvitku našeg domaćeg gospodarstva.- rekao je Filjak.

Ivona Ćosić
Ovo je za učenike životno iskustvo
Prva grupa učenika zanimanja elektro-tehničar, frizer, kuhar, konobar, automehatroničari i instalater svoju je praksu 2015. odradili u Irskoj gdje su stekli dodatna znanja i vratili se izrazito zadovoljni. Prošle godine učenici su išli u Španjolsku i Portugal i to iz smjerova kuhar i elektro-tehničar. A danas (petak) učenici poljoprivrednog usmjerenja i dio elektro struke putuju na svoju dvotjednu praksu u zemlje partnere projekta, Sloveniju i Češku, pa će praksu odraditi u strukovnoj školi Školski center Celje i češkoj organizaciji Edumob.
Možda ste propustili...

KUHALI ČOBANAC, NATJECALI SE U PJEVANJU I ZAPLESALI

Etnoselo domaćin manifestacije “Bocanjevci alaj ste milina”

SVEČANA SJEDNICA OPĆINE DONJA MOTIČINA

Priznanja Siniši i Ivanu Martinoviću te Joni Kneževiću

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana