Novosti
U OSIJEKU REGIONALNI SKUP INCIJATIVE "67 JE PREVIŠE"

Sindikati optimistični uoči prikupljanja potpisa za referendum
Objavljeno 28. ožujka, 2019.

Savez samostalnih sindikata Hrvatske, Nezavisni hrvatski sindikati i Matica hrvatskih sindikata, začetnici inicijative "67 je previše", organizirali su u četvrtak na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti u Osijeku regionalni skup sindikalnih povjerenika i aktivista s područja Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije. Time su, uz informiranje javnosti, htjeli postići mobilizaciju sindikata istočne Hrvatske, koji će biti ključni akteri u prikupljanju potpisa za referendum o izmjenama uvjeta za odlazak u mirovinu.


Naime, u sklopu inicijative "67 je previše", koja je proizišla kao reakcija na novu mirovinsku reformu, prikupljat će se potpisi od 27. travnja do 11. svibnja diljem Hrvatske, a krajnji je cilj, između ostaloga, referendumom izboriti povratak dobi za odlazak u mirovinu na 65 godina, s trenutnih 67, smanjenje penalizacije za odlazak u prijevremenu mirovinu, kao i produljenje prijelaznog razdoblja za izjednačavanje žena i muškaraca u pogledu uvjeta stjecanja prava na starosnu ili prijevremenu mirovinu.


- Nakon što smo u drugoj polovini 2018. svim snagama neuspješno pokušali spriječiti da Vlada donese sporne izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju, odlučili smo se na ovaj korak jer je pitanje izuzetno važno za sve građane, kako za same umirovljenike i radnike pred mirovinom, tako i za njihovu djecu i unučad. Stoga, vođeni našim referendumskim pitanjem koncipiranim poput prijedloga zakona, pozivamo sve građane da se informiraju o našoj inicijativi i priključe se prikupljanju potpisa kako bi se izborili za ono što je važno - objasnila je na početku Mirela Bojić, glavna tajnica Matice hrvatskih sindikata.


- Vrlo smo optimistični, jer smo dobili podršku političkih stranaka i organizacija civilnog društva, dok nam se svakodnevno javljaju i građani koji žele volontirati, pa s razlogom vjerujemo da ćemo uspjeti prikupiti i više potpisa od onih 10 posto ukupnog glasačkog tijela, potrebnog za raspisivanje referenduma - istaknula je Bojić, naglašavajući kako prikupljanje potpisa nije "tempirano" u vrijeme političkih kampanji za europske izbore, iako bi se budući europarlamentarci itekako mogli pozabaviti ovim gorućim pitanjem, čak i na europskoj razini.


Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel upozorio je kako je dosadašnji mirovinski sustav uz sve mane bio donekle održiv, a sada će radnici, i u javnom i u privatnom sektoru, nastaviti dobivati otkaze čim steknu prvi uvjet za prijevremenu mirovinu, koja će potom zbog penalizacije biti dodatno umanjena.


"Razlika između 65 i 67 godina nije samo statistička, nego te dvije godine za nekoga tko je na radnom mjestu jedva dočekao šezdesetu, traju izuzetno dugo, pogotovo ako ga pokraj loših uvjeta za rad ne služi ni zdravlje", kazao je Novosel, napominjući kako se inicijativa ipak ne protivi toliko dužem radnom vijeku onih koji za to imaju uvjete, koliko tjeranju radnika u mirovinu te da očekuju više od 700.000 potpisa.
Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata, zaključio je kako Hrvati više umiru, kraće i nezdravije žive te imaju lošije uvjete za rad od prosjeka EU-a, stoga povoda produljenom radnom vijeku nema, pa vjeruje da bi, poput Slovenije i Švicarske prošlih godina, upravo građani referendumom mogli spriječiti mirovinsku reformu. M.Mandić
10

posto potpisa ukupnog glasačkog tijela potrebno je prikupiti za raspisivanje referenduma
Možda ste propustili...

NA SJEVERU HRVATSKE

Geotermalna elektrana

"SKANDAL KOJI DO SADA NIJE VIĐEN U KAMPANJI"

Anušić: Milanović stalno kršio Ustav