Ekonomija
ŽITARICE SMIJU IZVOZITI SVE RUSKE REGIJE

Izvezli u Kinu 1,5 milijuna tona pšenice
Objavljeno 29. ožujka, 2019.
Rusija prvi je put 2018. izvezla u Kinu više od 1,5 milijuna tona pšenice, i to je najveća količina ove žitarice do sada koju su izvezli u neku zemlju. Ovu je informaciju, prenosi portal Russia Beyond Croatia, priopćio rukovoditelj Federalne službe za veterinarsku i fitosanitarnu kontrolu Rosseljhoznadzor, Sergej Dankvert na sjednici kolegija ove službe.
Budući da je u Rusiji sve u gospodarstvu strogo centralizirano, Dankvert je pojasnio kako je postignut dogovor da se u skorašnje vrijeme potpišu protokoli o fitosanitarnim zahtjevima koji se odnose na melasu šećerne repe, nusproizvodu pri preradi repe u šećer iz kojih je ekstrakcijom izdvojen sirup, te za proteinske pogače uljane repice, suncokreta i soje, koje su sporedni proizvod pri cijeđenja ulja iz sjemena biljnih kultura. Izvijestio je također da su u tijeku dogovori koji će omogućiti da se i Kurganska oblast pridruži skupini od šest ruskih regija koje imaju pravo izvoziti pšenicu i kada se dogovori okončaju, pšenicu će smjeti izvoziti sve ruske regije, a do sada ih je smjelo pet. Lani, kaže Dankvert, dogovoreni su i uvjeti izvoza ruske pšenice u Brazil, a Indonezija je odobrila uvoz kukuruza i soje iz Rusije. Ove godine su izaslanstva iz Saudijske Arabije, Bangladeša, Indije, Alžira, Kine, Iraka i Indonezije posjetile Rusiju i upoznale se sa sustavom koji osigurava kvalitetu i sigurnost žitarica. -To će pridonijeti razvoju izvoza ruskih žitarica - drži šef ruske službe za fitosanitarni nadzor. M.Flego
Žito izvoze u sto trideset dvije zemlje
Rusija izvozi pšenicu u 132 zemlje, ali trenutačno pregovara s više od 100 zemalja svijeta o dobivanju prava izvoza ruskih proizvoda na njihova tržišta. Glavni potencijalni uvoznici ruskih poljoprivrednih proizvoda su zemlje Bliskog istoka, Afrike i azijsko-pacifičke regije, no krug potencijalnih kupaca se stalno širi, rekao je Sergej Dankvert dodavši kako provjeravaju ruske proizvođače odgovaraju li zahtjevima zemalja uvoznika i “u ovom trenutku u Rusiji ima gotovo 4000 takvih poduzeća i sva ona spremna su izvoziti svoje proizvode u 60 zemalja svijeta”.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike