Tehno
TEST: CANON EOS RP

Izvrstan fotoaparat i za najzahtjevnije entuzijaste
Objavljeno 29. ožujka, 2019.
Donosi prednosti velikog senzora i navoja RF u kategoriji proluprofesionalnih uređaja

Imali smo priliku kratko testirati Canonov novi fotoaparat EOS RP, drugi u liniji Canonovih mirrorless fotoaparata sa senzorom punog formata. Iako je Canon i do sada imao liniju mirrorless fotoaparata EOS M, koji smo također još davno imali prilike testirati, ona je dolazila sa senzorima veličine APS-C i nije bila prihvatljiva za profesionalnu upotrebu. U liniji EOS R Canon prvi put donosi senzore punog kadra u kombinaciji s mirrorless dizajnom, koji ne koristi zrcala za refleksiju slike i tako omogućuje jednostavnije, lakše i robusnije uređaje. Najvažnije od svega, ovom linijom fotoaparata bit ćete spremni i za profesionalne izazove.



Skup, a povoljan

Canon na ovaj način hvata korak s konkurencijom poput Sonyja i to čini zaista uspješno. Iako ga cijena od nešto više od 11.000 kuna stavlja izvan dosega povremenih i hobi-korisnika, EOS RP je trenutačno najjeftiniji mirrorless fotoaparat punog kadra na tržištu. Pogled na vanjštinu otkriva visoku kvalitetu izrade i kompaktnost koju donosi Canon EOS RP. Malen je i lagan (kućište teži 485 grama), dobro leži u ruci, a za one navikle na teže i veće DSLR modele dobro će doći opcionalni ekstenzijski grip koji se montira na dno uređaja. S njim ćemo dobiti na komforu korištenja, ali i povećane dimenzije. EOS RP, jednako kao i model EOS R, koristi nove objektive s navojem RF, a kako fotografi koji već koriste Canonovu opremu ne bi morali kupovati nove objektive, tu je i EF-RF prilagodnik koji omogućuje korištenje postojećih objektiva i na ovom fotoaparatu. Naravno, prilagodnik je potrebno posebno nabaviti, no dobro je znati da postoji, pa ako već imate EF objektive, moći će te ih iskoristiti i na novom Canon EOS RP. U uređaju se na objektivima RF te do pet objektiva EF registriranih s fotoaparatom primjenjuje korekcija preko alata za digitalnu optimizaciju objektiva. Kao mogućnosti posteditiranja, EOS RP nudi najnoviju generaciju 14-bitnog CR3 formata RAW te kompaktni format RAW za oko 40 % manje veličine datoteka od standardnog RAW-a. Time se povećava broj slika koje se mogu pohraniti na memorijsku karticu uz zadržavanje fleksibilnosti snimanja u format RAW. Slike se mogu obrađivati izravno na fotoaparatu s pomoću karakteristike Creative Assist – ona nudi cijeli niz filtara, efekata i kontrola koji olakšavaju postizanje krajnjeg rezultata radi trenutačnog dijeljenja.

Svestrana upotreba

CMOS senzor modela Canon EOS RP od 26,2 megapiksela iznimno je upotrebljiv u uvjetima slabog osvjetljenja zahvaljujući procesoru DIGIC 8 i ugrađenoj optimizaciji DLO, za vrhunske rezultate izravno s fotoaparata. Tehnologija Dual Pixel CMOS AF pruža prošireno područje automatskog izoštravanja i najbrže automatsko izoštravanje na svijetu od samo 0,05 s preko 4779 mogućih točaka izoštravanja. Ako često snimate portrete, tu je tehnologija Eye AF koja omogućava njihovo automatsko izoštravanje. Kvaliteta slike zaista je izuzetna i u rangu je Canonova hvaljenog DSLR fotoaparata EOS 6D Mark II. EOS RP podržava i snimanje 4K i Full HD videa uz više nego pristojnu kvalitetu. Jedina zamjerka i najveći nedostatak u odnosu prema konkurenciji je da je 4K video ograničen na 25 sličica po sekundi (Full HD se snima u 60) i da ne koristi cijeli senzor, dajući manje područje snimanja. Zahvaljujući pametnim mogućnostima povezivanja preko Bluetootha i Wi-Fija za snimanje i dijeljenje, EOS RP omogućuje korisnicima da kontroliraju svoj fotoaparat preko pametnog uređaja i snimaju slike ili videozapise daljinski preko Wi-Fija, što je zgodna opcija koju imamo na raspolaganju.


Sve u svemu, ovo je izvrstan fotoaparat za zahtjevnije entuzijaste i poluprofesionalne korisnike, a može poslužiti i kao sasvim solidan uređaj za profesionalne fotografe.
Marin Režić
Možda ste propustili...

MARATON-TEST: SAMSUNG GALAXY S24 ULTRA

Izvrsne performanse i vrhunska kamera

HUAWEI PREDSTAVIO NAJNOVIJU SERIJU

FreeClip slušalice za novo iskustvo slušanja

Najčitanije iz rubrike