Regija
U DOKUMENTARCU O NESTALIMA I BARINIĆEVI CRTEŽI

“Vukovar: Haš” doveo do informacija o grobnici ’91.?
Objavljeno 28. ožujka, 2019.
Strip je i apel za pomoć u potrazi za nestalima i vrlo brzo našao je put do publike
VUKOVAR/VINKOVCI - Nakon što je sredinom studenoga prošle, 2018. godine u Vukovaru prvi put javnosti predstavljen novi strip-album "Vukovar: Haš" autora Nenada Barinića - a riječ je o stripovski i na dokumentaristički način ispričanoj priči u kojoj se isprepleću predratni Vinkovci i obrana Vukovara, rokeri, bajkeri i ratnici, prijateljstvo i pakao rata gdje posebno mjesto zauzima nestali hvatski branitelj Mladen Čupić kojeg su svi zvali Haš - pojavile su se informacije koje bi možda mogle ukazivati na lokaciju grobnice iz 1991. koja krije Haševo i tijela još nekolicine nestalih nakona pada Vukovara.
Haš je bio vinkovački roker i branitelj Vukovara, a i najbolji prijatelj poznatog hrvatskog strip-crtača Barinića, koji je niz godina neumorno prikupljao građu za strip koji je i posvetio nestalom prijatelju. Haš je naime u jesen ‘91. otišao u Vukovar i iz njega se više nikada nije vratio niti se zna gdje je pokopan. "Nadam se da će netko tko ovo pročita pokazati mjesto gdje zapaliti svijeću… Jer svatko od nas u ovom će prepoznati nekog svog ‘Haša‘, iz svoje ulice, kvarta – jednostavnog lika, frajera s ulice, koji je u pocijepanim hlačama i patikama otišao u rat i nije se vratio", tako je Barinić zapisao u predgovoru svog albuma, a k tome je na predstavljanjima, dosad održanim u Vukovaru, "gdje sve završava", i Vinkovcima, "gdje je priča počela", isticao kako je njegov strip ujedno i apel "na one koji znaju gdje su kosti naših najdražih".


- Strip je našao put do publike - kaže Nenad Barinić. Jer, javljali su se ljudi, Mladenovi suborci, rekonstruirajući događaje iz ratnog pakla Vukovara, gdje je i kako ranjen, kada je posljednji put viđen... Informacije o mogućoj lokaciji grobnice sada su pak stvar postupanja nadležnih tijela RH.


Barinić međutim kazuje kako su do njega nedavno došli dokumenti iz Međunarodnog suda u Haagu koji se odnose na okolnosti nestanka Mladena Čupića, kao i dijagnozu njegova ranjavanja, a riječ je o eksplozivnoj ozljedi lijeve strane čeljusti. Ranjen, Haš je slom obrane Vukovara dočekao u vukovarskoj bolnici, u pidžami i ogrtaču, a njegovo ime na popisu je nestalih ranjenika kojima se izgubio svaki trag. Zanimljiv je i podatak da je u Barinićevo vlasništvo prešao sačuvan Hašev prsluk, kao trajan eksponat za izložbe među tek nekoliko ratnih fotografija Haša i suboraca, koje, razumljivo, privlače veliku pozornost.
Crteži iz Barinićeva stripa "Vukovar: Haš" bit će pak i dijelom dokumentarca koji snima hrvatska javna televizija, HRT, o nestalima iz Domovinskog rata. Proteklih dana snimani su kadrovi na Sopotu u Vinkovcima, gdje su se sastali nekadašnji članovi Rokera Vinkovaca (RV), među kojima je prije Domovinskog rata bio i Haš, kao i članovi Motokluba Vinkovci.


- A na snimanju, sjetili smo se Haša... - kaže Barinić. O nestalima se snima 52-minutni film, a među četiri sudbine jedna je i priča o Mladenu Čupiću-Hašu.
Sanja Butigan
STRIP - ORIGINALAN PRISTUP RATU
Barinić će za dokumentarac i potrebe priče o Hašu crtati i dodatne ilustracije, dok Haševi prijatelji govore u kameru o svojim sjećanjima na tog rokera, bajkera, ratnika. Inače, autoru stripa predana je i stara slika sa zida Haševe sobe koju je, zanimljivo je, po sjećanju nacrtao i u stripu, a kao Haševa obiteljska ostavština "bit će predana gdje treba".

Strip će uskoro biti predstavljen u Đakovu, Osijeku, Zagrebu, Virovitici, Bjelovaru, Omišu i Splitu. Tiskan je i uz potporu ministarstava branitelja i kulture. "Strip-album ‘Vukovar: Haš‘ iznimno je djelo koje će svojim pojavljivanjem u javnosti donijeti originaln pristup i koje o Domovinskom ratu svjedoči kroz priču o prijateljstvu, temeljenu na stvarnim događanjima i likovima", rečeno je iz Ministarstva branitelja.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike