Ekonomija
TURISTIČKO GOSPODARSTVO

HUT: Investicije u turizmu ove su godine 20 % manje, a ponavljanje lanjskih rezultata neće biti neuspjeh
Objavljeno 27. ožujka, 2019.
Razlog manjih investicija preusmjeravanje je potražnje, što prati sve mediteranske turističke zemlje, rekao je Ostojić

Turističko gospodarstvo ove godine očekuje porast prihoda za 7 % u odnosu prema 2018., no zbog rasta troškova rada od 8,6 % dobit bi mogla biti manja oko 5 %, što prati i smanjenje investicija u sektoru od 20 %, a zbog usporenog bukinga i neizvjesnosti ponavljanje lanjskih rezultata neće biti neuspjeh, procjene su Hrvatske udruge turizma (HUT).Predsjednik HUT-a Veljko Ostojić te je i druge podatke iz sektora turizma, kao i prognoze za ovu godinu, iznio na predstavljanju prve HUT-ove tromjesečne publikacije "Turistički impuls Q1 2019", koju je izradila konzultantska kuća HD Consulting.
"Prognozirani porast troškova rada ove godine u turističkom sektoru veći je od očekivanog porasta prihoda najviše zbog porasta plaća, bez čega je teško privući radnike, a kako to utječe i na smanjenje profitabilnosti kompanija, već ove godine primjetne su i 20 % manje investicije. Za manje investicije razlozi su i neizvjesnost, usporavanje i preusmjeravanje potražnje, što ove godine prati gotovo sve mediteranske turističke zemlje, osim Turske", ocijenio je Ostojić.
Dodao je da se pad investicija može očekivati i u razdoblju od 2020. do 2021., za oko 33 % u odnosu prema 2018. i 2019.
"Ako želimo bolje brojke, potrebno je efikasnije djelovanje, pojačati promociju, iako HTZ i sustav turističkih zajednica to već dobro rade, a zbog investicija je iznimno važno mijenjati i uvjete poslovanja", kazao je Ostojić.
Za potrebe publikacije "Turistički impuls" provedeno je anketno istraživanje među 15 vodećih turističkih kompanija u Hrvatskoj, koje, kako je rekao Ostojić, čine 40 posto ukupnog prihoda u turizmu i oko 80 posto ukupne dobiti.
Svi oni ove godine očekuju općenito usporavanje rasta prihoda, profitnih marži i investicija, a ne očekuju ni puno bolju godišnju zauzetost kapaciteta od lanjskih, koja je lani najviša bila u hotelima (44 posto) te se slično očekuje i ove godine.
"Najviši rast prihoda po krevetu/osobi ove se godine očekuje u kampovima, za oko 13 posto, u hotelima za 6 posto, a u naseljima za 3 posto u odnosu prema 2018. godini. Analiza je pokazala i da se rast prihoda ostvaruje uglavnom na temelju porasta cijena i izvansmještajnog prihoda, jer zauzetost stagnira ili tek minimalno raste", naglasio je Ostojić.
Konzultantica iz HD Consultinga Sanja Čizmar napominje i kako su u publikaciji zapravo rezultati najjačih kompanija, ali bi, ako bi se gledao cijeli turistički sektor, rezultati, pa i prognoze, bili i lošiji, od zauzetosti do drugih.
U publikaciji se kao obilježje i ove i iduće turističke sezone posebno ističe tržišna neizvjesnost, između ostaloga i zbog sve kasnijih rezervacija dolazaka turista, nepovoljnih gospodarskih kretanja na ključnim emitivnim tržištima u Europskoj uniji, kao i vraćanja tržišta istočnog Mediterana, posebno Turske, koja povoljnim cijenama ove godine privlači brojne Nijemce i druga tržišta, a za Hrvatsku se iz Njemačke, kao i s brojnih drugih tržišta, očekuje jak last minute buking. Hina

S najvećih emitivnih turističkih tržišta buking za ljeto usporen
"U Njemačkoj, kao jednom od najvećih emitivnih turističkih tržišta, buking za ljeto u Hrvatskoj je usporen, nakon siječnja nešto je poboljšan u veljači, ali je još teško reći što će se događati. Svi vjeruju da će svibanj, nakon Uskrsa i prvosvibanjskih praznika, biti težak, da potom slijedi odličan lipanj, ali i neizvjesni srpanj i kolovoz, što ne muči samo Hrvatsku nego i druge zemlje. Godina je, jednostavno, neizvjesna", rekao je Ostojić, dodavši da se bolji rezultati teško mogu očekivati iz Italije, zbog recesije, a nejasno je i kako će Brexit utjecati na dolaske iz Velike Britanije.
Možda ste propustili...

NA KOCKI IM JE KONKURENTNOST I RAST

Europske banke zahtijevaju status strateškog sektora

POVRĆU LOŠA GODINA, SVE URANILO, KIŠE PREMALO

U plastenicima u travnju 40, zahladnjenje novi stres

POLJSKA PRIPREMA POLA MILIJARDE EURA

Kompenzacija za niže cijene žitarica

Najčitanije iz rubrike