Regija
POČELA GRADNJA

Vrtić i u Ćeralijama, drugi u Općini Voćin
Objavljeno 25. ožujka, 2019.
ĆERALIJE - U Ćeralijama, po veličini drugom mjestu u općini Voćin sa 623 stanovnika prema popisu iz 2011. godine, jučer je svečano označen početak radova na gradnji dječjeg vrtića. Riječ je o projektu koji se financira sredstvima Europske unije iz Mjere 7.4.1. "Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima" Programa ruralnog razvoja RH, iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj.
Dječji vrtić Ćeralije jedan je od 11 dječjih vrtića koji se grade ili čija će gradnja početi tijekom ove godine na području Virovitičko-podravske županije. U nekim se mjestima vrtići grade kao mjera demografske obnove kojom se želi osigurati bolji standard budućim mladim obiteljima i mogućnost skrbi za djecu dok su roditelji na svojim radnim mjestima. Ćeralije su, međutim, jedno od mjesta u kojima je gradnju vrtića nametnuo pozitivan natalitet i sadašnja potreba brige za predškolsku djecu, njihovu socijalizaciju i pripremu za školu. U vrtiću površine 400 četvornih metara, vrijednom 3.765.456 kuna, bit smješteno tridesetak djece mješovite dobi.


Broj stanovnika u Ćeralijama rastao je do 1910. godine, kad su u tom mjestu živjela 1003 stanovnika, što je najviše ljudi u njegovoj povijesti. U vrijeme Drugog svjetskog rata broj stanovnika se prepolovio, a smanjivanje broja mještana nastavilo se sve do 1991. godine, kad su u Ćeralijama živjele samo 284 osobe, od kojih je čak 92 posto bilo srpske nacionalnosti. Napušteno selo tijekom Domovinskog rata naseljavaju Hrvati iz područja Letnice na Kosovu pa je popisom 2001. godine evidentirano 596 stanovnika, a povećanje broja mještana nastavilo se.


Za Božić 2011. godine u požaru je uništena mjesna četverogodišnja škola, montažna zgrada podignuta 1995. godine kao dar japanske vlade doseljenim Hrvatima s Kosova. Školu je tada pohađalo 80-ak učenika iz Ćeralija i susjednih Bokana. Dvije godine kasnije otvorena je nova, suvremena škola, a sada će napokon Ćeralije dobiti i ustanovu za predškolsku djecu. Time će mališani dobiti mogućnost cjelogodišnjeg boravka u vrtiću, a ne samo u vrijeme male škole prije upisa u prvi razred.


Početak radova na gradnji dječjeg vrtića simbolično su postavljanjem temeljnog kamena i prvim lopatama betona označili potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, virovitičko-podravski župan Igor Andrović i načelnik Općine Voćin Predrag Filić.
– Ministarstvo poljoprivrede kroz Program ruralnog razvoja financira gradnju oko 200 vrtića u Hrvatskoj približne vrijednosti 1,1 milijardu kuna u ruralnim područjima. Rijetko se u jednoj općini grade dva vrtića, ali znamo da je Voćin najmlađa općina u Republici Hrvatskoj, s najviše djece po stanovniku, i apsolutno su mjesta Ćeralije i Bokane zaslužila da imaju svoj vrtić - rekao je ministar Tolušić. P. Žarković
Mogućnost cjelogodišnjeg boravka u vrtiću dobit će tridesetak djece mješovite dobi
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike