Crna kronika
ODBIJENA ŽALBA MIRKA NOVAKOVIĆA ZA OBNOVU POSTUPKA

Višnjevčaninu, osuđenom na 18 godina zatvora u Paragvaju, neće se suditi
Objavljeno 26. ožujka, 2019.

Vrhovni sud odbio je žalbu Višnjevčanina Mirka Novakovića (29), koji je u studenom 2017. godine izručen iz Paragvaja, gdje je pravomoćno osuđen zbog krijumčarenja droge na 18 godina zatvora. Novaković se žalio protiv rješenja Županijskog suda u Osijeku od 13. prosinca prošle godine, kada je odbačen njegov zahtjev za obnovu kaznenog postupka.


Vrhovni sud smatra da Novaković nije u pravu kada u žalbi navodi da domaći sud u konkretnom slučaju ima ovlasti preispitivati priznatu stranu presudu, pa tako i odrediti obnovu postupka koji je proveden u Paragvaju, sve sukladno Zakonu o međunarodnoj pravnoj pomoći u kaznenim stvarima. Navedenim je Zakonom propisano da je domaći sud u postupku preuzimanja izvršenja stranih kaznenih presuda pri ocjenjivanju kažnjivosti i mogućnosti kaznenog progona vezan uz činjenično stanje utvrđeno u presudi stranog suda, osim ako je riječ o činjenicama koje se protive javnom moralu i pravnom poretku RH, što u ovom slučaju nije bilo.


- U konkretnom slučaju, činjenice koje je utvrdio sud u Paragvaju ne protivi se javnom moralu i pravnom poretku RH, a domaći sud nije ovlašten preispitivati način na koji su takve činjenice utvrđene stranom kaznenom presudom, čije se izvršenje preuzima, a kako to pravilno zaključuje i prvostupanjski sud. Nije u pravu osuđenik ni kada u žalbi navodi da je provedenim kaznenim postupkom u Paragvaju povrijeđeno međunarodno priznato pravo osuđenika na pravično suđenje te da se može provesti novi postupak u Hrvatskoj.


- Naime, pravilno je prvostupanjski sud utvrdio da on nema ovlasti utvrđivati jesu li u kaznenom postupku pred sudom presuđenja u Republici Paragvaj povrijeđena ljudska prava i temeljne slobode osuđenika, kao i da se ne može pokrenuti ni novi kazneni postupak radi primjene domaćeg zakonodavstva, jer je osuđenik već pravomoćno osuđen u Paragvaju, a kazna zatvora na koju je osuđen je u postupku izvršenja. Nije u pravu osuđenik ni kada se u zahtjevu za obnovu postupka i žalbi poziva na Zakon o međunarodnoj pravnoj pomoći ističući da u provedenom postupku u Paragvaju nije imao priliku braniti se jer mu nije bio osiguran tumač ili prevoditelj te da nije mogao pratiti tijek postupka jer nije razumio jezik na kojemu se postupak vodio. Inače, članak na koji se Novaković poziva propisuje da se sudske presuda stranog suda neće izvršiti ako osuđena osoba u postupku na kojemu se temelji strana odluka nije saslušana, odnosno nije imala priliku braniti se.


Vrhovni sud pak navodi da, u postupku preuzimanja izvršenja presude suda u Paragvaju, Novaković nije isticao ovaj razlog za neizvršavanje, a sve i da jest, tako utvrđena činjenica mogla bi dovesti samo do odbijanja preuzimanja izvršenja presude, a nikako do pokretanja novog kaznenog postupka u Hrvatskoj.


Nakon što je dobio odluku Vrhovnog suda, Mirko Novaković ponovo je podnio zahtjev za obnovom postupka na sudu u Osijeku 7. ožujka ove godine. No vijeće Županijskog suda u Osijeku zahtjev je odbacilo i na tu odluku ima pravo žalbe u roku od tri dana. Podsjetimo, Mirko Novaković izručen je Hrvatskoj i 25. studenoga 2017. zaprimljen u zagrebački Centar za dijagnostiku, koji se nalazi u zatvoru u Remetincu. Nakon dijagnostike upućen je u Kaznionici Lepoglava radi daljnjeg izdržavanja kazne zatvora prema presudi Suda u Paragvaju.


Novaković je, zajedno s Domagojem Toblerom, 6. siječnja 2011. godine sletio u Paragvaj. Nakon šest dana pokušali su izaći iz zemlje noseći u želudcima ukupno 74 kapsuli kokaina, težine 1,2 kilograma. Kada su stigli na aerodrom, Mirku je pozlilo. Obojica su jeli, iako nisu trebali. Tobler je imao u želucu 25 paketića droge, a Mirko 44. Navodno mu je već bilo previše 20-ak, no kriminalci su ga natjerali da proguta i ostatak. Na 18 godina zatvora osuđen je i Domagoj Tobler (30). Novaković uvjetni otpust može zatražiti nakon 14. siječnja 2023. godine.
Presuda Županijskog suda u Osijeku, kojom se utvrdilo da je Novaković proglašen krivim prema paragvajskom zakonu i da opis kaznenog djela ima sva zakonska obilježja koja su zavedena i u Hrvatskoj, kao i to da je osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 18 godina, postala je pravomoćna 9. svibnja 2017. godine. Dvadeset dana poslije doneseno je i rješenje za daljnje izvršenje kazne u Hrvatskoj.
Sandra Lacić
Mirko Novaković izručen je Hrvatskoj 25. studenoga 2017., sedam godina nakon uhićenja u Paragvaju
Možda ste propustili...

JOŠ JEDNA ŽRTVA INTERNETSKIH PREVARANATA

"Dionice" ga koštale 10.000 eura

POŽAR U KOZJAČKOJ ULICI U OSIJEKU

Uništene tri prostorije kuće, ozlijeđenih nema

Najčitanije iz rubrike