Novosti
ŽUPANIJSKO DRŽAVNO ODVJETNIŠTVO U ZAGREBU

Treća istraga u slučaju Agrokor
Objavljeno 25. ožujka, 2019.
Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je u ponedjeljak i službeno potvrdilo kako je početkom godine pokrenulo još jednu, treću, istragu u slučaju Agrokor, kojom su obuhvaćeni osnivač i bivši vlasnik Agrokora Ivica Todorić, prijašnja izvršna dopredsjednica koncerna za poslovanje i poslovni razvoj Piruška Canjuga te nekadašnji direktor u Agrokoru zadužen za građevinske investicije Ante Huljev. Tereti ih se za kazneno djelo zloporabe položaja u gospodarskom poslovanju kojim su oštetili Agrokor, a sebi pribavili ilegalnu imovinsku korist u iznosu od 1,250.000 eura. Tužiteljstvo dodaje kako su osumnjičenici počinili zloporabe položaja u gospodarskom poslovanju tijekom studenoga i prosinca 2013. u Zagrebu i švicarskom Chamu. U priopćenju se navodi da je rješenje o provođenju istrage postalo pravomoćno te da je u tijeku postupak dobivanja suglasnosti za vođenje kaznenog postupka od nadležnog tijela Velike Britanije.

Nova istraga, piše Jutarnji list u ponedjeljak, vezana je uz događanja u Agrokoru 2013. Riječ je o tzv. sale-leaseback ugovorima između Agrokora i nekretninskog fonda W. P. Carey s kojim je Agrokor zaključio više ugovora o prodaji nekretnina, skladišta, supermarketa i hipermarketa te povratnog najma prostora. "Ukratko, Agrokor je W. P. Careyju prodavao svoje nekretnine i tako u svakoj transakciji dobivao iznose od više desetaka milijuna eura svježeg kapitala, dok je istodobno s tim fondom ugovarao dugoročni najam tih nekretnina. Smatra se da je Agrokor na taj način zapravo zaobilazio klasično kreditiranje kod poslovnih banaka, a ujedno je mogao iskazivati manju zaduženost u financijskim izvješćima. No, tužiteljstvo ne inkriminira ‘sale-leaseback‘ ugovore kao takve, nego ‘curenje‘ dijela sredstava prilikom njihove realizacije", navodi dnevnik. H
NOVAC ZAVRŠIO NA RAČUNU OFF-SHORE TVRTKE
Krajem 2013. Agrokor je W. P. Careyju prodao i odmah uzeo u najam više maloprodajnih trgovina za iznos od oko 67 milijuna eura. Tom je prilikom Agrokor jednoj tvrtki u Švicarskoj isplatio 1,25 milijuna eura za usluge posredovanja i savjetovanja. Provjeravajući ove transakcije, istražitelji su utvrdili da je plaćanje švicarskoj tvrtki naložio Ivica Todorić. Uz navodno sudjelovanje Piruške Canjuge, Todorićev nalog operativno je proveo Ante Huljev, piše Jutarnji. Daljnjim provjerama, dodaju, ispostavilo se da je novac zapravo isplaćen na račun off-shore tvrtke.