Kultura
12. FESTIVAL KAZALIŠNIH AKADEMIJA

Dioniz u Đakovu tijelom opet provocira i istražuje
Objavljeno 26. ožujka, 2019.
Ove godine više se pozornosti posvećuje tijelu, pa će sve predstave imati dosta snažnu fizičku komponentu, kaže Leo Rafolt

Tijelo kao element bez kojeg kazalište i njegova izvedba ne mogu postojati osnovna je misao pretočena u poruku "Igrom do tijela", uz koju se u Đakovu od sutra (srijeda, 27. ožujka) do nedjelje, 31. ožujka, održava 12. Međunarodni festival kazališnih akademija Dioniz.


Njegov pulsirajuće sadržajan te na niz zatvorenih i otvorenih lokacija u gradu osmišljeni program, kao i neki iskoraci što će se dogoditi ovom festivalu, predstavljen je jučer na konferenciji za novinare u maloj vijećnici Grada Đakova, kada je dobrodošlicu studentima kazališnih akademija iz Hrvatske i Europe - Linza, Skopja, Lođa, Ljubljane, Freiburga, Splita i Zagreba, poželio gradonačelnik Marin Mandarić. Kako kaže u popratnom prilogu 12. Dioniza, u izdanju Glasa Slavonije, dekanica osječke Akademije za umjetnost i kulturu osječkog sveulilišta, prof. dr. Helena Sablić Tomić, "Dioniz igrom do tijela nastavlja provocirati i istraživati".


Koncept tijela


- Festival je rezultat uspješne suradnje Grada Đakova i Akademije za umjetnost i kulturu Osijek. Želja nam je da se ta uzorna suradnja nastavi. Grad će idućih pet dana biti obogaćen mnoštvom kazališnih i drugih kulturnih sadržaja - rekao je gradonačelnik Mandarić. Dekanica Helena Sablić Tomić istaknula je kako je generalni pokrovitelj 12. Festivala Dioniz Ministarstvo kulture.


- Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek dala je podršku ovom festivalu. Njezina misao je da Dioniz spaja mlade i kulturu u europskom kontekstu. Osim Grada Đakova, suradnici na Međunarodnom festivalu kazališnih akademija i ove godine su nam Pravni i Ekonomski fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku - rekla je Sablić Tomić. Umjetnički voditelj Festivala Leo Rafolt u njegovo središte stavio je koncept tijela i kako mu je pristupano kroz povijest drame, kazališta, uz sve tabue i traume koje je razvoj tog koncepta pratio. Rafolt je rekao kako će program 12. Dioniza teći na nekoliko platformi.


- Ove godine više se pozornosti posvećuje tijelu u izvedbenom procesu, pa će sve predstave s Dioniza imati dosta snažnu fizičku komponentu, koketirat će se s neverbalnim teatrom. Jedna od platformi su i performansi. Bit će ih nekoliko - kroz svojevrsno nevidljivo kazalište na đakovačkim ulicama, što će biti mnogo otvorenije za publiku, iako je cijeli program Dioniza otvoren za publiku. Htjeli smo aktualizirati tu formu kazališta, koja je svojevremeno bila zaboravljena. To je živa izvedba, živo kazalište. Nadalje, tu su i radionice za studente, koje će se ove godine baviti uglavnom psihosomatskim razvojem - treningom glumca. Jedna od platformi programa 12. Dioniza je i okrugli stol, koji će okupiti dvanaestak umjetnika s međunarodnim karijerama. Okrugli stol najava je i diplomskog studija neverbalnog teatra, koji počinje u rujnu na Akademiji, prvi takav u Hrvatskoj, pa i u regiji - najavio je umjetnički voditelj Festivala Leo Rafolt, dodavši kako su poljednja aktivnost 12. Dioniza javna predavanja.


U pet dana sedam predstava


- Ne pristajemo na prosječnost, i to se u programu 12. Dioniza i vidi. Ovim festivalom pozicionirali smo Đakovo na međunarodnoj razini, otvorili smo Festival građanima. Bit će to festival na ulici, u lokalima, u ustanovama kulture - rekao je zamjenik đakovačkog gradonačelnika Robert Francem, a glavni operativac za 12. Dioniz Antonio Šabić za kraj ovogodišnjeg Festivala najavio je koncert Krankšvestera u Rock baru King, u nedjelju navečer. U pet festivalskih dana grad će biti pozornica predstava, performansa, radionica, glazbe, pa i misterioznog teatra po đakovačkim lokalima. U programu je i performans o migrantskoj krizi "Tijelo migranata", tu su i radionice u Gimnaziji, na Dionizu su i borilačke vještine, a u kinu je u pet dana čak sedam predstava. U programu je i predavanje iz robotike "I roboti nastaju igrom do tijela".
Svi događaji besplatno se mogu pogledati.
Suzana Župan
13. Dioniz bit će prekretnica
- Akademiji za umjetnost i kulturu stalo je da Dioniz egzistira iz godine u godinu sve bolje i bolje. Izvrsnog partnera pronašli smo u Gradu Đakovu i vjerujemo da će 13. Dioniz biti prekretnica u toj suradnji. Mislimo da je Đakovo već toliko brendiralo Dioniz da je vrijeme za redizajn, pa da Đakovo bude na prvom, a naša i druge akademije na drugom mjestu. Ozbiljno razmišljamo da Dioniz bude prostor jednog brenda Đakova i da Akademija bude partner. Vrijeme je za promjenu pozicija - najavila je neke iskorake za Festival Helena Sablić Tomić.
Možda ste propustili...

NAJPOPULARNIJA DRAMA FRANKA WEDEKINDA

“Buđenje proljeća” u Teatru &TD

POKAZALI VIRTUOZNOST SVIRANJA I STEČENA TEORIJSKA ZNANJA

Učenici Glazbene škole Milka Kelemena osvojili niz vrijednih nagrada

U ETNOLOŠKOM CENTRU BARANJSKE BAŠTINE

Izložba “Tisućljeća među rijekama"

Najčitanije iz rubrike