Sport
KVALIFIKACIJE ZA EURO 2020.

Nedostojno svjetskog srebra:
Mađari preokretom
prizemljili i porazili susjede
Objavljeno 24. ožujka, 2019.
Izborniku Zlatku Daliću ostaju brige i brojna pitanja uoči lipanjskog okupljanja i Walesa u Osijeku

Hrvatska nogometna reprezentacija nije uspjela ubilježiti i drugu pobjedu u kvalifikacijama za Euro 2020. Štoviše, nakon blijedog izdanja "vatreni" su vraćaju iz Budimpešte praznih ruku izgubivši od Mađarske 2:1, koja se tako vratila u igru za plasman na jedno od prva dva mjesta.


Hrvatska je, pak, kompromitirala svoju situaciju, a iako je ostalo još dosta utakmica za odigrati jasno je kako sada pritisak raste jer nema više previše prostora za daljnje posrtaje.

Poveli pa stali

Početak susreta protekao je u inicijativi "vatrenih" koji kao da su od prve minute htjeli pokazati da žele opravdati ulogu favorita. Lopta je uglavnom bila u našem posjedu, a iako nije bilo one prave, stopostotne prilike, jasno se vidjela želja Dalićevih izabranika da što prije postignu pogodak i tako dodatno "primire" domaćine. U četvrtoj je minuti Modrić ubacio na Lovrena, čiji je pokušaj glavom otišao preko grede, slično kao i dvije minute kasnije onaj Kramarićev, nakon ubačaja slijeva Barišića. Činilo se i da je ta lopta iznenadila hrvatsku "devetku", kao da nije očekivala kako će proći pored mađarske obrane. Mađari su prvi puta zaprijetili u 8. minuti, Dzsudzsak, koji je jučer proslavio 100. nastup u nacionalnom dresu, ubacio je iz slobodnog udarca u naš kazneni prostor, stvorila se gužva, no na kraju je sve prošlo bez udarca prema Kalinićevim vratima, jer je opasnost bila raščišćena. Dvije minute kasnije ponovno je u akciji bio Dzsuzdzak, uposlio je Lovrencsicsa koji je prošao po desnoj strani i činilo se htio ubaciti, ali je ispao pokušaj udarca kojeg je Kalinić ispod grede odbio u korner. Tri minute kasnije Hrvatska je povela. Modrić je lijepo prošao po desnoj strani, vratio povratnu loptu prema Kramariću, koji nije uspio pucati, ali je produžiti loptu do Rebića koji se našao sam pred mađarskim vratarem. Zastala je domaća obrana, nadajući se zaleđu, slično je pomislio i sam Rebić koji je prvo smireno zatresao mrežu, a onda i bacio pogled prema pomoćnom sucu da ga može i proslaviti.


Bio je to idealan početak Hrvatske, rano vodstvo koje je trebalo olakšati posao u nastavku, no nije se tako ispostavilo. Naprotiv, umjesto da nastave u istom ritmu te pokušaju dokrajčiti suparnika, "vatreni" su ostali prilično rezervirani nakon pogotka, kao da su pomislili da susret mogu privesti kraju u "nižoj brzini". Tosu znali prepoznati Mađari koji su postupno uspostavili ravnotežu na terenu, iako i dalje bez konkretne prijetnje Kalinićevoj mreži. Potom se dogodio i dodatni problem "vatrenima", nakon jednog dvoboja Barišić je ostao ležati na terenu te je nakon pružene liječničke pomoći bilo jasno kako će Dalić već u 30. minuti morati posegnuti za prvom izmjenom. Umjesto Barišića ušao je Leovac, koji se nije stigao posebno ni zagrijati, a već je došlo do izjednačenja. Neoprezna je bila naša obrana, Dzsudzak je pronašao Szalaija, koji je izbjegao pažnji Vide te iskosa iz blizine uspio svladati Kalinića, uz dojam da je hrvatski vratar mogao bolje reagirati. Donijelo je to pravu erupciju oduševljenja među domaćim navijačima, koji su nedugo potom pljesak zamijenili zvižducima zbog odluke škotskog suca Colluma. Lovren je nespretno s leđa srušio D. Nagyja, činilo se van šesnaesterca, no on je pao unutar, te su Mađari očekivali kazneni udarac. No, Škot je samo odmahnuo, a D. Nagy nedugo potom zbog ozljede morao biti zamijenjen. Završnica prvog poluvremena donijela je pritisak domaćina, no bez ishoda te se na odmor otišlo s 1:1.
Patkai za domaće slavlje

Bez pravih uzbuđenja proticale su prve minute nastavka, nijedna reprezentacija nije uspijevala složiti opasniju prijetnju pred suparničkim golom i trebalo je čekati gotovo četvrt sata na nešto "opipljivije". Prvo je u 59. minuti Rebić u jednom duelu pao u kaznenom prostoru, no Škot je i na njegov apel za najstrožom kaznom samo odmahnuo rukom. Odmah potom Perišić se iznenada našao u izglednoj situaciji, iako je bio iskosa s lijeve strane, iz peterca je uspio zatresti mrežu, no nažalost samo s vanjske strane. Nastavilo se potom dosta rastrgano s obje strane, nije bilo pravih poteza, pa tako ni prilika i kako je vrijeme odmicalo dalo se naslutiti kako će eventualni novi pogodak biti i odlučujući. "Stisnula" je u tim trenutcima nešto više Hrvatska, no i dalje bez konkretnosti, što je samo davalo dodatni poticaj domaćinu da u završnici može "nokautirati" favoriziranog gosta. To su najavili u 75. minuti nakon proboja Varge, kada je Leovac morao spašavati prsima izbijajući u korner. No, spas je bio samo kratkotrajan, jer iz tog je kornera pao pogodak, ispostavilo se pobjednički. Ubacio je s desne strane Dzsudzsak, Patkai nadskočio Leovca te potom nogom iz blizine zatresao mrežu za novo veliko slavlje Mađarske. Bio je to pravi šok za hrvatske nogometaše, no svojom su pasivnošću praktički zazivali takav epilog. Samo četiri minute kasnije domaćin je definitivno mogao sve prelomiti. U pravoj maloj "opsadi" našeg gola lopta se nekoliko puta odbijala Mađarima za poentiranje, no nešto blok, nešto Kalinić i nekako smo uspjeli to preživjeti. Produžilo je to nadu kako se iz Budimpešte možemo vratiti barem s bodom, no bilo je teško u posljednji 15-ak minuta ispraviti ono što nije valjalo većim dijelom utakmice. Hrvatska je pritisnula u potrazi za izjednačenjemm, no domaćin se branio uspješno i gotovo na rubu fanatizma, uz burnu podršku s tribina koje su "mirisale" neočekivana tri boda protiv svjetskih doprvaka. Lopta je često ulazila u domaći šesnaesterac, no stihijski, pa je mađarska obrasna sve te pokušaje bez većih problema uspijevala očistiti. U sudačkoj je nadoknadi posljednji pokušaj imao Modrić, čiji je udarac s ruba kaznenog prostora otišao pored vratnice. Mađarska je izdržala u preostalom vremenu te na kraju zajedno s navijačima burno proslavila veliku pobjedu.

A Hrvatskoj i izborniku Daliću ostavila brige pred lipanjski ogled s Walesom.


Goran Roguljić
poraz
PRVI PUT IZGUBILI U MAĐARSKOJ

BUDIMPEŠTA - Stadion Groupama Arena. Gledatelja: 22.000. Večernja utakmica. Teren odličan. Sudac: William Collum (Škotska) 6,5. Strijelci: 0:1 Rebić (13), 1:1 Szalai (34), 2:1 Patkai (76). Žuti kartoni: Dzsudzsak (Mađarska), Lovren (Hrvatska).

Mađarska               2 (1)

Gulacsi 6, Lovrencsics 6, Barath 6, Orban 6,5, Kadar 6, A. Nagy 6, Patkai 6,5, Dzsudzsak 7 (od 85. Bese -), Szoboszlai 6 (od 65. Kalmar), D. Nagy 6 (od 40. Varga 6), Szalai 6,5.

Hrvatska                 1 (1)

Kalinić 5, Jedvaj 5,5 (od 76. Petković -), Lovren 5,5, Vida 5,5, Barišić 6 (od 30. Leovac 5,5) Modrić 6, Brozović 5,5, Rakitić 5, Rebić 6 (od 67. Brekalo -), Perišić 5,5, Kramarić 5,5.

IGRAČ UTAKMICE: BALAZS DZSUDZSAK (MAĐARSKA)

0:1
Modrić je prošao po desnoj strani i uputio povratnu loptu na Kramarića, koji je produžio do Rebića, a on iz blizine smireno svladao nemoćnog Gulacsija
1:1
Dzsudzak je odlično uposlio Szalaija, koji je izmakao Vidi te pucao iz teške situacije iskosa zdesna, no uspio je svladati Kalinića koji je mogao bolje reagirati
2:1
Dzsudzsak je izveo korner, Patkai je prvo nadvisio Leovca te nakon toga nogom iz blizine svladao Kalinića
LASZLO IZVAN ZAPISNIKA
Nakon što je protiv Slovačke napustio igru u 55. minuti mađarski reprezentativac član Osijeka Laszlo Kleinheisler jučer nije bio niti u zapisniku. Mađarske kolege nisu nam točno znali konkretno reći o kakvoj je ozljedi riječ. Jedan kolega je više nagađao da se radi o problemima sa zglobom.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike