Svijet
BREXIT: OVAJ TJEDAN NOVO GLASANJE O SPORAZUMU

Gubi li Theresa May i potporu vlastitih ministara?
Objavljeno 25. ožujka, 2019.
Nemam nikakvu želju preuzeti premijersku dužnost, tvrdi zamjenik britanske premijerke

Nakon što je 27 čelnika zemalja članica Europske unije na prošlotjednom summitu odobrilo odgodu izlaska Velike Britanije, koji se trebao dogoditi u petak, 29. ožujka, očekuje se da će britanski parlament ponovno glasati o sporazumu o razdruživanju.


Podsjetimo, čelnici EU-a odobrili su odgodu Brexita do 22. svibnja pod uvjetom da britanski parlament do 29. ožujka u 23 sata prema londonskom vremenu (24 sata prema srednjouropskom) izglasa sporazum o razdruživanju, koji je već dva puta odbacio. Ako se to ne dogodi, Velika Britanija ima rok do 12. travnja izjasniti se o daljnjim koracima koje namjerava poduzeti, između nekoliko mogućnosti - odustajanje od izlaska iz EU-a, izlazak bez sporazuma, duža odgoda, na godinu ili dvije, koja podrazumijeva održavanje izbora za Europski parlament.


Premijerka Theresa May namjerava u utorak ili srijedu treći put staviti na glasanje u parlamentu sporazum koji je ispregovarala s EU-om, iako nije posve sigurno da će do glasanja i doći s obzirom na stajalište predsjednika Donjeg doma Johna Bercowa da se ne može glasati više puta o istom sporazumu a da se on znatnije ne promijeni. Međutim, ima naznaka da bi May mogla napokon dobiti potporu za sporazum o razdruživanju ako obeća da će podnijeti ostavku. Više konzervativnih zastupnika bi, prema medijskim izvješćima, bilo spremno stisnuti zube i izglasati sporazum ako im Theresa May zajamči da neće voditi pregovore o budućim odnosima s EU-om. Premijerka May je, prema Sunday Timesu, suočena s pobunom svojih jedanaest ministara, koji su rekli da žele njezinu ostavku, a nju bi privremeno zamijenio vršitelj dužnosti, koji bi dovršio proces Brexita, a nakon toga bi se birao novi šef stranke.
Međutim, usred nagađanja o pobuni njezin de facto zamjenik David Lidington i još neki ministri dali su joj potporu. Lidington je novinarima u nedjelju kazao da stoji iza premijerke. "Nemam nikakvu želju preuzeti premijersku dužnost. Usput, smatram da premijerka fantastično obavlja posao", kazao je.


Hina/D.Pavlović
PETICIJU ZA NOVI REFERENDUM POTPISALO VIŠE OD 5 MILIJUNA LJUDI
Theresa May je, prema pisanju britanskih medija, protekloga vikenda u Chequersu trebala razgovarati s ključnim britanskim političarima koji se bore za Brexit, da bi odlučili o tomu kako naprijed kada je posrijedi izlazak iz Europske unije. Premijerka se trenutačno suočava sa svojevrsnom blokadom, onom parlamenta, koji odbija odobriti Mayin plan za Brexit, ali i blokadom Bruxellesa, koji ne želi promijeniti sporazum ispregovaran u protekle dvije godine.

U subotu su ulice Londona preplavili prosvjednici iz cijele zemlje, pozivajući na održavanje drugoga referenduma o izlasku zemlje iz EU-a. Organizatori su broj sudionika procijenili na više od milijun. Internetsku peticiju za novi referendum do nedjelje poslijepodne potpisalo je više od pet milijuna britanskih građana.
Možda ste propustili...

O NAPADU OBJE STRANE SUZDRŽANO

I Izrael i Iran smanjuju značenje napada

ČAMCIMA EVAKUIRAJU STANOVNIKE

Velike poplave u Guangdongu u Kini

Najčitanije iz rubrike