Svijet
KVAR U OPASNIM VODAMA BLIZU NORVEŠKE

Bio je na rubu katastrofe: Kruzer i putnici spašeni
Objavljeno 24. ožujka, 2019.
Kruzer Viking Sky, koji je pretrpio kvar motora u opasnim vodama blizu Norveške, u nedjelju se bez problema vratio u najbližu luku zahvaljujući akciji spašavanja nakon što je bio na rubu katastrofe.


Prethodno je helikopterima s palube izvučeno 460 od 1373 putnika, od kojih neki tijekom noći na nedjelju, dok su brod šibali 15-metarski valovi, a zatim su evakuirani na kopno. Dvadeset pet ljudi primljeno je u bolnicu. "Situacija je bila jako ozbiljna i mogla se završiti velikim brojem ozlijeđenih i poginulih", ocijenio je policijski načelnik Hans Vik, čelnik Spasilačke službe za južnu Norvešku, na konferenciji za novinare.
Viking Sky uputio je poziv u pomoć u subotu rano poslijepodne nakon kvara motora. Brod je, zahvaćen olujom, skrenuo prema opasnim stijenama blizu More og Romsdala, na zapadu Norveške. Nakon što je uspio pokrenuti jedan od motora, stabilizirao se bacivši sidro na oko dva kilometra od obale, a vlasti su počele operaciju evakuacije s pomoću šest helikoptera. Brod je najposlije u nedjelju ujutro uspio pokrenuti tri od četiri motora. Uz pratnju nekoliko tegljača u luku Molde vratio se na vlastiti pogon nakon 16 sati prema srednjoeuropskom vremenu. Operaciju spašavanja otežavalo je nevrijeme i poodmakla dob putnika, većinom Britanaca i Amerikanaca. H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana