Novosti
POZITIVNE REAKCIJE NA OCJENU AGENCIJE S&P

Hrvatski kreditni rejting vraćen tamo gdje je bio prije više od dva desetljeća
Objavljeno 25. ožujka, 2019.

Pozitivne reakcije stižu nakon što je agencija Standard & Poor‘s povisila rejting Hrvatske na ‘BBB-/A+‘, uvrstivši ga nakon više od šest godina,koliko je bio "u smeću", u investicijsku kategoriju, zahvaljujući poboljšanju stanja u proračunu i gospodarskom oporavku.

Agencija S&P povisila je rejting Hrvatske iz ‘BB+/B‘, kategorije, koja dužničke papire kvalificira kao špekulativno ulaganje, u ‘BBB-/A+‘, investicijsku kategoriju. Prognoza za rejting je stabilna. "Takva procjena prvenstveno se temelji na poboljšanoj fiskalnoj poziciji kojoj doprinosi ekonomski oporavak zbog pojačane domaće potražnje potaknute učincima porezne reforme te mjere fiskalne konsolidacije", istaknuli su iz S&P-a. Naveli su kako proračun opće države bilježi primarni višak od 2015. godine i da je u prosjeku u 2017. i 2018. iznosio tri posto BDP-a. Javni je dug, iskazan udjelom u BDP-u, smanjen za deset postotnih bodova u razdoblju od 2015. do 2018. Rizici za gospodarstvo, javne financije i financijsku stabilnost povezanu sa stečajem Agrokora smanjeni su, kao i mogućnost problema za proračun zbog državnih jamstava za brodogradilište Uljanik. Hrvatsko je gospodarstvo u posljednje vrijeme solidno i uravnoteženo. Rast prati višak na tekućem računu bilance plaćanja, potaknut obilnim priljevom prihoda od turizma, zbog čega je neto vanjski dug smanjen u 2018. na samo 13 posto BDP-a, istaknuli su iz agencije S&P.

Premijer Andrej Plenković u subotu je intervjuu za Dnevnik HTV-a ocijenio kako je S&P vratio Hrvatskoj investicijski kreditni rejting zahvaljujući rezultatima Vlade te je istaknuo da to otvara prostor rastu plaća i nižim kamatnim stopama na kredite. "To je sjajna vijest za Hrvatsku, za vođenje naše ekonomske politike, provedbu fiskalne konsolidacije i strukturnih reformi", rekao je Plenković. Podsjetio je da je vraćanje investicijskog rejtinga bila jedna od ključnih odrednica Vladina programa.

U svom komentaru na portalu Ekonomski lab, ekonomist Velimir Šonje ističe da je S&P ponudio "mrkvu" koja glasi - moguće je novo povećanje rejtinga za dvije do tri godine ako se strukturnim reformama otklone prepreke daljnjem rastu i ako se Hrvatska pokaže otpornom na cikličko usporavanje gospodarske aktivnosti u Europi. S druge strane, kaže Šonje, "batina" glasi - neoprezni fiskalni izdatci predstavljaju rizik za rejting. Pojasnio je kako se "batina" može tumačiti kao upozorenje da bi svaki fiskalni avanturizam, vezan uz plaćanje restrukturiranja Uljanika, javnim novcem uskoro bio kažnjen. Šonje je podsjetio na iznesene brojke vezane uz opcije za Uljanik, pri čemu bi stečaj koštao 557 milijuna eura, od čega je oko 410 milijuna eura već plaćeno kroz aktivirane garancije, dok bi restrukturiranje koštalo više od milijarde eura. "Iako nije jasno koga bi toliko koštalo, cifra se vjerojatno većim dijelom odnosi na porezne obveznike", upozorava Šonje izražavajući potporu ministru Zdravku Mariću, koji je otvoreno na strani brojki.

Šonje je iznio i jednu gorku istinu kada je u pitanju hrvatski rejting: "Skamenit ćemo se pred istinom da je ‘osvajanje‘ rejtinga BBB- tek povratak u 1997., godinu, kada je Hrvatska prvi put zatražila i dobila kreditni rejting od te iste agencije - Standard & Poor’s." I.Mikulić/Hina
ZDRAV RAST BEZ ZADUŽENJA
Premijer Plenković nada se da će S&P-jev primjer u ocjeni hrvatskog kreditnog rejtinga slijediti i Moody’s i Fitch. Dodao je kako Hvatska ostvaruje zdrav rast, uz istovremeno smanjenje javnoga duga. “Zdrav rast događa se bez zaduženja, a uz porezno rasterećenje”, rekao je premijer i dodao da je S&P posebno pohvalio poreznu i mirovinsku reformu. Posebno važnim smatra rješavanje problema s Agrokorom, za što je, kako je ocijenio, ključna bila politička stabilnost. “Bez političke stabilnosti nema dizanja kreditnog rejtinga, nema snižavanja kamatnim stopa ni za građane, ni za poduzetnike”, dodao je. Na opasku kako je jednim od najvećih rizika S&P označio stanje u Uljaniku, odgovorio je kako je S&P i tu rekao kako su smanjeni rizici eventualnih problema s brodogradilištima.
Boris Vujčić

guverner HNB-a

ZASLUŽENO

Guverner Boris Vujčić ocijenio je kako je povratak Hrvatske na investicijski rejting bio očekivan i u cijelosti zaslužen, ali da prioritet trebaju ostati daljnji napori za jačanje rasta, odnosno rad na strukturnim reformama. “Hrvatska ima višak na tekućem i kapitalnom računu platne bilance, kao i primarni fiskalni suficit već četiri godine. I vanjski i javni dug snažno se smanjuje te smo izišli iz procedure prekomjernih makroekonomskih neravnoteža. Rast je niži nego u usporedivim zemljama srednje i istočne Europe, no struktura rasta je na zdravim temeljima. Povratak na investicijski rejting stoga je bio očekivan i, smatram, u cijelosti zaslužen. No daljnji napori za jačanje rasta, odnosno rad na strukturnim reformama, trebaju ostati prioritet”, istaknuo je Vujčić.
Možda ste propustili...

NAKNADE ZA PROVEDBU PARLAMENTARNIH IZBORA

Povjerenstvima 3,1 milijun eura

20. TRAVNJA U HOTELU SHERATON U ZAGREBU

Predstavljanje uglednih škola

Najčitanije iz rubrike