Osijek
SVEOBUHVATNI PREGLED STAMBENOG FONDA NA SJENJAKU

Među problemima i nelegalni stanovi na tavanima zgrada
Objavljeno 25. ožujka, 2019.
Pohvalno je što se velik broj zgrada odlučio za energetsku obnovu pročelja

Stručni tim Zavoda za stanovanje krenuo je u veliki obilazak svih zgrada pod svojim upravljanjem. Prve su na redu bile stambene zgrade u naselju Sjenjak, gdje je Zavod upravitelj njih čak 90 posto. Višednevni je obilazak rezultirao evidencijom mnogih novootkrivenih problema.

Uz direktora Zavoda Bojana Bodražića, u obilasku su bili i njegov pomoćnik Darijan Rudan, šef Tehničke službe Krešimir Čačija, inženjer građevinarstva Dubravko Vuković i referent za vodovod i kanalizaciju Željko Alić.

Kanalske cijevi
"Između pojedinih zgrada, kao i na samim objektima, postoji problem kanalske mreže. Primjerice, na jednoj je zgradi zabilježen povrat otpadne vode u podrumske prostorije, što je dovelo do vlaženja zidova i širenja neugodnih mirisa. O navedenom smo problemu žurno obavijestili Vodovod Osijek koji je obavio pročišćavanje svih kanalskih cijevi. Da bi se problem riješio u cijelosti, suvlasnici moraju podići kredit zbog povećih troškova sanacije kanalskih cijevi koje pripadaju zgradi. Osim navedenog uočeno je i da su pojedini privatni objekti sagrađeni na revizijskim oknima, što onemogućava normalno održavanje kanalske mreže. Pojedine zgrade imaju problem sa slijeganjem zemljišta zbog kiše, što s godinama dovodi do znatnih oštećenja na samim zgradama. Najveći je problem uočen oko trafostanice koja pripada HEP-u, s obzirom na to da se voda slijeva u otvore uz samu trafostanicu. Kompletna sanacija štete koja je nastala duž gotovo cijele stambene zgrade podrazumijeva i određene financijske troškove za vlasnike stanova koji su u obvezi održavati zajedničke dijelove i uređaje zgrade. Uočen je i problem nedostatka rasvjete u prolazima kroz zgrade koji povezuju Sjenjak s Divaltovom ulicom i tramvajskim postajama. Isto tako, vlasnici stanova postavljaju pitanje održavanja javnih prolaza ispod stambenih zgrada", kaže Bodražić te dodaje kako su pregledom zgrada u pojedinim zgradama čak pronađeni i nelegalno konstruirani stanovi!

"Na više je stambenih zgrada uočeno zauzimanje tavanskih prostora od strane pojedinih suvlasnika, odnosno nelegalno sagrađeni stanovi, što onemogućava postupak etažiranja stambenih zgrada i pravilnog upisa u zemljišne knjige, a na novosagrađeni se prostor uglavnom ne plaćaju pripadajući režijski troškovi i troškovi pričuve. Ozbiljan je to problem koji se mora riješiti", zaključuje Bodaržić.

Zgrade "parnjaci"
Dodaje kako je Sjenjak naselje u kojemu je u tijeku najviše ulaganja kroz programe energetske obnove, s tim da one zgrade koje u obnovu još nisu krenule, svakako to imaju u planu. Jedna od njih je zgrada na broju 9 u kojoj je predstavnica suvlasnika, i to već 35 godina, Divna Kuštro. Prilikom posjeta na ovoj adresi ekipi iz Zavoda pridružila se i "Glasova" novinarka.

"Trenutačno planiramo energetsku obnovu zgrade, čekamo hoće li biti još koji natječaj za financiranje preko fondova, ali i da vidimo što ćemo i kako s financijama. Konkurirali bismo mi i na natječaje koji su već provedeni, no naša je zgrada cjelina sa zgradom na broju 11, pa u taj zahvat moramo s njima. No, oni su imali neke druge prioritete u zgradi i nisu se mogli upustiti u nove investicije ranije. U odličnim smo odnosima s tamošnjim suvlasnicima i predstavnikom suvlasnika, pa smo se dogovorili da ćemo pričekati. Kako bilo, zgrada će za taj zahvat morati zatražiti kredit, jer je jako velika te bez obzira na eventualnu subvenciju Fonda za zaštitu okolišta, kada je u pitanju obnova pročelja govorimo o velikom ulaganju za koje nemamo novca u pričuvi. Naime, već smo ranije morali sanirati dizala te obnoviti krov zgrade", kaže Kuštro.

U društvu stručnjaka Zavoda za stanovanje posjetili smo i Sjenjak 137, gdje je predstavnik suvlasnika Tihomir Vranješ dužnost preuzeo u rujnu 2015. godine, od kada pokušava zgradu uz pomoć Zavoda za stanovanje dovesti do točke da uopće mogu razmišljati o energetskoj obnovi.

"Upravitelj i predstavnik suvlasnika kojega smo imali do 2015. godine doveli su zgradu do ruba propadanja, a unatoč tomu račun za pričuvu uvijek je bio prazan! No, unutrag tri godine trudimo se situaciju popraviti. Riješili smo problem neplatišta pričuve za koje je Zavod pronašao model plaćanja, a ugradili smo i videonadzor, jer je naša zgrada redovno na meti vandala i kradljivaca. Danas smo ponosni na to što smo kao suvlasnici konačnoi kreditno sposobni. Dižemo kredit za kupnju novih crpki za opskrbu viših katova vodom i možemo razmišljati o subvencioniranoj energetskoj obnovi. Tu nas koči i ulaz 135, koji nam je paranjak, a koji zbog investicije u rekonstrukciju kanalizacijske mreže ne može trenutačno investirati u pročelje", kaže Vranješ.

Ivana Solar
Bojan Bodražić

direktor Zavoda za stanovanje

NEPLANSKI POSAĐENO ZELENILO I OŠTEĆENE PJEŠAČKE POVRŠINE

Iako je obilazak Sjenjaka za Zavod za stanovanje prije svega značio dobivanje uvida u stanje u stambenim zgradama, direktor Bodražić ističe kako u razgovorima s predstavnicima suvlasnika nije mogao ne uočiti probleme naselja u cjelini, a koji ih sve muče. “Mnogi su suvlasnici istaknuli problem različitog drveća posađenog uz same zgrade koje su pojedini suvlasnici godinama samovoljno sadili. Ono je trebalo uljepšati okoliš, ali danas ljudima zaklanja dnevno svjetlo, pojavio se problem orezivanja granja, nakupljanja lišća i dr. Također, suvlasnici se žale na susjede koji i danas bacaju oko zgrada ostatke hrane, što privlači glodavce i golubove koji pak tako predstavljaju problem za cijelu zajednicu. Suvlasnici na adresi Sjenjak 1 i Sjenjak 3, na kojima se provodi energetska obnova, ističu i problem oštećenih pješačkih površina oko samih zgrada koje posebno dolaze do izražaja kada su u pitanju zgrade s obnovljenim pročeljima. Time bi se svakako trebali pozabaviti u gradskoj četvrti”, naglašava Bojan Bodražić.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike