Osijek
“ZARAZNI ODJEL”

Dnevna bolnica krcata
Objavljeno 25. ožujka, 2019.
Novi virusi i atipične bakterije karakteristične za proljeće nisu zaobišli ni ove godine Kliniku za infektologiju Kliničkog bolničkog centra Osijek, zbog čega je dnevna bolnica puna bolesnika. Uz to, brojnost bolesnika na odjelima povećavaju pacijenti s upalom pluća, odnosno komplikacijama gripe.

- Iako su temperature znatno više nego ranije i vrijeme se, kako se to obično kaže, uistinu proljepšalo, još uvijek dosta vremena provodimo u zatvorenom prostoru, pa se više izlažemo mikroorganizmima. Srećom, nitko od pacijenata smještenih na našoj klinici nakon komplikacija gripe nije životno ugrožen. Što se tiče pacijenata u našoj dnevnoj bolnici, mogu reći da oni svojom voljom nakon terapija, koje su nerijetko i više puta dnevno, sami odlučuju da ne žele ostati na klinici, nego žele dolaziti od kuće. Mi im, naravno, uvijek ponudimo boravak u bolnici, no obično nam kažu kako su komotniji kad dolaze od kuće, pa makar to morali činiti i više puta na dan - kaže nam prof. prim. dr. sc. Ljiljana Perić, dr. med., predstojnica Klinike za infektologiju KBC-a Osijek. Pritom naglašava kako je liječenje takvih bolesnika jednako ostanu li na odjelu, ili dolaze na terapije od kuće. Prvih dana bolesti, pojašnjava, dobivaju terapiju venskim putem, a nakon pada tjelesne temperature i boljeg općeg stanja te ako su pacijentu laboratorijski nalazi u poboljšanju, prelazi se na oralnu terapiju.

- Uočili smo da je daleko brži i sigurniji oporavak i liječenje bolesnika na ovaj način. Dnevna je bolnica puna, ali svaki bolesnik dobije najkvalitetniju medicinsku skrb - ocijenila je dr. Perić.

Ugledna infektologinja savjetuje, u cilju prevencije, često provjetravanje prostorija u kojima se boravi. Valja također izbjegavati kontakt s osobama koje često kašlju i pokazuju znakove viroze zato da bi se izbjegao prijenos uzročnika bolesti.
M. Mihelić
Najčitanije iz rubrike