Osijek
VELIKI PLANOVI NOVOG VIJEĆA GČ DONJI GRAD

Barač: Želimo društveni dom, dva kružna toka i sanaciju Vinogradske
Objavljeno 25. ožujka, 2019.
Pod novim vodstvom Vijeće Gradske četvrti Donji grad usvojilo je program prioriteta za održavanje i poboljšanje komunalne infrastrukture četvrti u 2019. te sastavilo listu kapitalnih ulaganja uz financijsku podršku Grada Osijeka. Novi predsjednik Vijeća Frano Barač, ističe kako novo vodstvo četvrti planira u sljedećem razdoblju potaknuti investiranje u projekte o kojima Donjograđani godinama pričaju i sanjaju, ali nikako da ih dočekaju.

"Donjem gradu trebaju dva kružna toka, jedan na okretištu tramvaja na Zelenom polju, a o kojemu se već mnogo govori, ali i drugi, na Vukovarskoj, kod nekadašnjeg MIO-a, gdje je mnogo prometnih nezgoda zbog loše riješene prometne infrastrukture. Na vrhu je liste uređenje Vinogradske ulice na kojoj su mnogi dobili izbore, ali nitko nije ispunio obećanja. Riječ je o ulici u kojoj nema nogostupa i u kojoj je kolnik u izuzetno lošem stanju. U planu je proširenje kolnika, njegovo kompletno presvlačenje asfaltom te za početak gradnja pločnika bar sa sjeverne strane, gdje nema imovinsko-pravnih problema. Također, u planu je ograničavanje kamionskog prometa ovim smjerom, jer riječ je o izuzetno prometnoj ulici kojom djeca svakodnevno idu po cesti u školu. Planiramo i izmjenu komunalne infrastrukture u Cvjetkovoj ulici, uređenje pločnika na Jelačićevom trgu u dijelu raskrižja s Tijardovićevom te uređenje okoliša oko donjogradske željezničke stanice", kaže Barač. Dodaje kako Donji grad ima mnogo infranstrukturnih problema, ali i društvenih.

"Imamo predivno središte četvrti koje okuplja svakodnevno obitelji s manjom djecom, i na to smo ponosi. No, naši se mladi nemaju gdje okupljati, za njih nema nikakvog sadržaja. U tom kontekstu smatramo da je potrebno sagraditi društveni dom te osmisliti i uložiti u prostor Olimpije, koji je danas jedino okupljalište mlađih generacija u našoj četvrti. U planu je i gradnja sporske dvorane, a ljudima bi bilo drago i da Donji grad dobije spomenik braniteljima Domovinskog rata na prikladnoj lokaciji", zaključje Barač.

Kada je u pitanju 2019., najveći će se dio novca iz proračuna Četvrti, koji iznosi 717.600 kuna, uložiti u održavanje nogostupa, i to na sjevernoj strani Gupčeve, od Trg bana J. Jelačića do Cvjetkove, u Kišpatićevoj od broja 34 do 52, na zapadnoj strani Petkove, na krajnjem istoku Vinogradske od raskrižja s Vukovarskom do broja 75a, u cijeloj Gojkovićevoj, u Vukovarskoj od 290 do 304 i od raskrižja s Huttlerovom do Tifona, u Huttlerovoj od broja 25 do Vodeničke, na južnoj strani Vijenca Murse, sjevernoj strani Tijardovićeve i u Sarajevskoj od raskrižja s Gupčevom do raskrižja s Krstovom. Spomenuti će istočni dio Vinogradske do broja 75a dobiti i novu rasvjetu, jednako kao i Park kraljice Katarine Kosače, u ukupnoj vrijednosti od 50 tisuća kuna. Isti će se iznos uložiti u konstrukciju ugibališta za školski autobus ispred OŠ Ljudevita Gaja i parkiralište na Donjogradskoj obali. U uređenje nerazvrstanih cesta u 2019. godini 180 tisuća kuna trebalo bi biti uloženo u Vinogradsku od broja 25 do 27, u Runjaninov trg te dio Mostraske i Krstove. U urbanu se opremu planira uložiti 44 tisuće kuna, a taj bi iznos trebao biti utrošen u postavljenje semafora na križanju Krstove i Ulice Zeleno polje, postavljanje zaštitnih stupića na nekoliko lokacija te u postavljanje klupa i posuda za otpad ispred Medicinske škole. Vijeće Četvrti odlučilo je i 50 tisuća kuna uložiti u uređenje okoliša i igrališta OŠ Lj. Gaja. I. Solar
717

tisuća kuna iznosi proračun GČ Donji grad za 2019. godinu
Možda ste propustili...

KREATIVNA RIZNICA: 520 VOLONTERA U 10 GODINA

Volonterski im je perfekt odredio poslovni prezent

DANAS U POLJOPRIVREDNOJ I VETERINARSKOJ ŠKOLI

Prodaja prijesadnica i panel “Od škole do doktorata”

Najčitanije iz rubrike