Osijek
ŠTO SE JELO U KORIZMI

Posno i ukusno, po
bakinim receptima
Objavljeno 24. ožujka, 2019.
Uz izložbu posnih jela, izložene su uskrsne korpe i otarci te održana smotra korizmenog pjevanja

Rezanci s makom, s orasima, sa sirom ili grizom, juha od rajčice, poderane gaće, flekice s kupusom, knedle sa šljivama, pijani šaran, vaser kiflice, tenfani grah..., i brojna druga tradicionalna jela izložena su oduševljenim posjetiteljima u subotu na jubilarnoj, petnaestoj po redu manifestaciji ‘‘Što su jeli naši stari u korizmi‘‘, u organizaciji udruge Šokačka grana. Dio iznimno bogate šokačke kulinarske tradicije vezane uz korizmu, uz domaćine, predstavili su KUD Seljačka sloga iz Gajića i belomanastirska Mađarska kulturna udruga Pelmonostor.

- Sve ovo što vidite na stolovima doista se tako stoljećima pripremalo u našim domovima. Danas uopće nismo svjesni bogatstva kulinarske šokačke kulinarske tradicije. Svi kupuju pizzu, hamburgere, lazanje, kifle i slično, a sve se to mnogo ljepše i ukusnije može pripremiti kod kuće. Zamijesiti domaće tijesto od pola kilograma brašna ne oduzima ni deset minuta! Naše su mame i bake kuhale triput na dan i za svaki od objeda nešto se mijesilo, bilo da je riječ o rezancima, trgancima, gužvari, ili štrudli, ovisno o danu i prigodi - kazala je dopredsjednica Šokačke grane Ana Muhar, jedna od najzaslužnijih za organizaciju ove lijepe i brojnim osječkim ljubiteljima tradicije omiljene manifestacije.

Uz izložbu gotovo stotinjak ukusnih posnih korizmenih jela iz nekih drugih vremena, program ovogodišnjeg izdanja manifestacije ‘‘Što su jeli naši stari u korizmi‘‘, uključio je prigodnu izložbu uskrsnih korpi i otaraka za posvećenje, kao i malu smotru korizmenog pjevanja. Osim domaće ženske pjevačke skupine ‘‘Šokice‘‘, u glazbenom je dijelu programa sudjelovala muška pjevačka skupina KUD-a Kešinci, poznatija pod neslužbenim nazivom ‘‘Kešinački mališani‘‘, te članice i članovi KUD-a "Krešimir Šimić" iz Podcrkavlja.

Danijel Miklić
ČUVANJE BOGATE KULINARSKE TRADICIJE
Među uzvanicima na jubilarnoj manifestaciji ‘’Što su jeli naši stari u korizmi’’, bio je i zamjenik osječko-baranjskog župana Goran Ivanović. ‘’Lijepo je prisjetiti se što se to jelo i događalo tijekom korizme u neka vremena koja su bila bitno drukčija u odnosu prema današnjima. Budimo iskreni, danas mlade žene ne prave ovakva jela zbog posla i drugih obveza, a možda i zato što ih jednostavno ne znaju pripremati. Šokačka grana već petnaest godina promiče kulinarsku tradiciju Slavonije, Baranje i Srijema na hvalevrijedan način i Županija kroz svoje programe potiče ovakve manifestacije”, kaže Ivanović.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike